O tânără din Orhei oferă o a doua viață pentru plăcile de calculator vechi și uzate, transformându-le în brățări, inele, portmonee, brelocuri, semne de carte și multe alte obiecte de diferite forme și culori. Astfel, ceea ce a pornit de la un simplu hobby pentru lucrările hand-made, s-a transformat pentru Carolina Portărescu într-o afacere în toată legea cu comenzi atât în țară cât și peste hotare. În afară de aceasta, tânăra mai are și o afacere în domeniul cosmeticelor bio.

Carolina creează bijuterii de când se ține minte, dar nu s-a gândit să aibă o afacere în acest domeniu. Așa că a făcut o facultate de filologie în România, iar după absolvirea acesteia a lucrat traducătoare de engleză. Pasiunea pentru lucrurile făcute de mână a învins însă în perioada când se afla în concediul de maternitate cu primul copil.

„Aveam un sac de coji de nuci de cocos și îmi părea rău să le arunc, așa că am decis să le reciclez. Am șlefuit suprafața nucii cu un instrument pe care l-am găsit în garajul tatei, am rotunjit și colorat, iar ceea ce a rezultat a fost o broșă”, povestește Carolina.

Primul succes i-a dat curaj, astfel încât Carolina a continuat să facă bijuterii din ce în ce mai sofisticate, ca să ajungă, la câțiva ani distanță, să utilizeze scheme și plăci de calculator – materiale pe care niciun alt meșter artizan din țara noastră nu le folosește încp la confecționarea bijuteriilor. Ideea i-a venit când a găsit câteva plăci în magazinul fratelui său. „Erau atât de frumos colorate – în verde, galben, albastru, încât m-au fascinat din prima. Mi s-au asociat cu un oraș văzut din spațiu”. Era decisă să le transforme în bijuterii, dar nu știa cum anume să decupeze bucățile de metal, astfel ca să le dea forma dorită. Problema cea mai mare era că nu avea instrumente, iar soluția a găsit-o tot în garajul tatei, încercând să lucreze cu două polizoare unghiulare. A durat luni în șir ca să învețe a tăia bucățile de placă, iar provocarea era că nu știa niciodată dacă va obține sau nu rezultatul pe care îl aștepta. Acum însă o ajută utilajele pe care le-a procurat dintr-un grant oferit de Uniunea Europeană în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de UE și implementat de PNUD.

Banii europeni au ajutat-o să își dezvolte afacerea Pentru a obține grantul Carolina s-a înscris la un concurs la care au participat sute de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului. Artista este convinsă că a reușit să câștige datorită faptului că are o afacere inedită, dar și planului de afaceri bine argumentat. Cu banii obținuți, peste 100 de mii de lei, a cumpărat un întreg arsenal de instrumente, 13 la număr, dar și stative, accesorii, tot felul de lame de tăiat, șlefuit și găurit.

Englezii au făcut o adevărată pasiune pentru creațiile Carolinei Instrumentarul nou, dar și cunoștințele pe care le-a obținut la instruirile organizate de proiect i-au permis să își dezvolte considerabil afacerea. Astfel, timpul în care confecționează o bijuterie s-a redus, iar volumul de producere a crescut constant. Acum antreprenoarea își vinde marfa nu doar în țară, dar și peste hotare. Creațiile ei au ajuns deja în SUA și Danemarca, iar cei mai mulți fani vin Marea Britanie, de unde îi vin numeroase comenzi. Chiar și o bună parte din materia primă – plăcile de calculator – o obține tot de la cei care îi apreciază creațiile, dar și de la oameni cărora le pasă de mediul ambiant și nu știu altă cale de a recicla computerele vechi. „Primesc plăci chiar și de peste hotare și oamenii îmi spun clar ce tip de bijuterii să confecționez din ele”, mai spune Carolina.

Pe viitor vrea să își lărgească afacerea astfel încât să deschidă un punct de colectare a deșeurilor electronice, care să includă și transportarea acestora la puncte speciale de reciclare. Carolina Portărescu este una din cei peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru care au obținut granturi europene în valoare de până la 13.500 de euro pentru a-și crea sau dezvolta o afacere. Mai mult, tinerii au beneficiat și de serviciile unor consultanți personali care, timp de 14 luni, i-au ajutat să-și gestioneze cât mai eficient businessul. Programul finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, realizat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților mediului de afaceri, comunităților locale și ai societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și infrastructurii sociale.