Cu ce se ocupă, cum se dezvoltă și ce planuri de viitor are cooperativa care include 140 de întreprinderi fondatoare membre. „Au fost încercări în Ucraina și în Georgia, dar din diferite motive nu au avut viitor, pe când în Republica Moldova noi ne-am dezvoltat, am crescut…”Unicitatea Cooperativei de Întreprinzător ”Agrostoc” durează de 17 ani, aceasta fiind valabilă atât în Republica Moldova, cât și în întreg spațiul Comunității Statelor Independente (CSI). Istoria a început la 16 august 2001, când un număr simbolic de 15 entități economice agricole au decis să formeze cooperativa care, astăzi aduce cel mai considerabil aport în dezvoltarea sectorului agrar autohton, prin susținerea deja a celor 140 de întreprinderi-membri fondatori.

Președintele cooperativei, Igor Tagadiuc, relatează despre evoluția Cooperativei de Întreprinzător ”Agrostoc”, care a fost fondată cu susținerea Guvernului Statelor Unite ale Americii în cadrul programului CNFA Agromagazine. Lansarea Cooperativei a fost posibilă ca urmare a sprijinului financiar acordat de EWMI / Fundația Soros-Moldova în cadrul Programului de Asistență pentru Fermierii Privați, co-finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Viziunea Cooperativei este: „De a fi o întreprindere care să aprovizioneze fondatorii şi non-fondatorii Cooperativei cu mijloace de producţie şi servicii de calitate pentru sectorul agrar, la preţuri competitive, realizând un profit necesar pentru dezvoltarea şi evoluţia acesteia pe termen îndelungat” „Cooperativa de întreprinzător este o întreprindere fondată de cel puţin cinci persoane juridice şi (sau) fizice care practică activităţi de întreprinzător, ce are scopul de a contribui la obţinerea de către membrii săi a profitului. Prin derogare de la această prevedere, membri ai cooperativei de întreprinzător pot fi persoanele ce produc produse agricole în gospodăriile personale. Pentru Republica Moldova noi suntem ceva deosebit, dacă vorbim de forma organizatorica ca subiect al business-ului care face parte din spațiu economic al Republicii Moldova. Este o formă organizatorică destul de rar întâlnită. Au fost încercări și în Ucraina, în Georgia, dar din diferite motive nu au avut viitor, pe când în Republica Moldova noi ne-am dezvoltat, am crescut și iată că am ajuns mult mai sus față de nivelul de la care am început”, spune cu satisfacție Igor Tagadiuc. Potrivit președintelui C.Î. Agrostoc, anume forma organizatorică deosebește compania pe care o conduce de toți ceilalți operatori din piață. „Prin asta de fapt suntem și autentici. Este o formă progresistă, suficient de interesantă din punct de vedere a motivației economice pentru toți fondatorii noștri, dar și suficient de bună ca perspectivă în valorificarea tuturor oportunităților care poate să ni le ofere astăzi sectorul agricol, inclusiv piața inputurilor, atât din punct de vedere al importului, cât și a exportului și al dezvoltării tuturor direcțiilor în sectorul agricol”. În prezent, Cooperativa de Întreprinzător „Agrostoc” menține relații de business profitabil cu cei 140 de fondatori și peste 350 de agenți economici non membri. Printre fondatori sunt diferite întreprinderi, majoritatea – fruntași ai sectorului agricol care reprezintă companii bine cunoscute în acest domeniu. „Avem producători agricoli consacrați, fabrici de procesare a producției agricole, cum ar fi fabrici de conserve, fabrici de vin, brutării cunoscute. Toți ei sunt fondatori ce administreaza peste 120 de mii ha de pamant și sunt amplasați începând de la Briceni și terminând cu satul Valeni. În felul dat acoperim geografic toată țara”, a mai spus președintele Cooperativei.

Cooperativa de Întreprinzător are trei direcții de activitate

  • Importul și mijloacele de producție agricole. „Mă refer la importul și comercializarea mijloacelor de producție pentru sectorul agricol cum ar fi pesticide, îngrășăminte, semințe”.

• Achiziții și export. „Aici facem export începând de la mazăre, soia, grâu, orz, rapiță, porumb, floarea-soarelui. Deci, tot ce ține de sectorul fitotehnie.

• Producerea. „Avem un sector de producere agricolă unde, avem și în proprietate pământ, în mare parte sunt arendate pe termen lung, cu o suprafață de circa 3.000 de ha,amplasate în diferite regiuni pedoclimaterice.

Aici punem accent pe producerea seminței de culturi agricole care ulterior o comercializăm în Republica Moldova”. „Acestea sunt cele trei direcții foarte importante și destul de interesante din punct de vedere a cifrei de afaceri: importul, exportul și sectorul de producere”, mai spune Igor Tagadiuc, care mai menționează că Agrostoc exportă marfa începând de la țările vecine cum ar fi România, Bulgaria, Turcia și terminând cu țările îndepărtate cum ar fi Pakistan, Singapore, India, Malaezia și chiar Australia.Echipa Agrostoc este formată din circa 60 de anajați, antrenați în activitățile directe și indirecte de vânzări, asistenţă şi consultanţă profesionistă în domeniul agricol.

Întrebat despre obiectivele pentru viitor care și le propune Cooperativa în dezvoltarea sa, Președintele C.Î. Agrostoc susține că este vorba, în primul rând, de „fortificare a direcțiilor existente”, unde mai este nevoie de niște elemente și instrumente speciale pentru a întări pozițiile. „Vorbesc și de direcții noi, care la fel sunt astăzi analizate pentru a fi dezvoltate. Dar nu pot vorbi acum ceva foarte concret pentru că prefer întâi să pregătim absolut tot, să pornim lansarea după aceea o să discutăm mai larg și mai aprofundat referitor la specificul acestor activități”, a mai menționat Președintele Cooperativei de Întreprinzător. „Dar, în general, ca idei, viziuni, elemente în activitatea noastră sunt destul de multe și ne dorim totuși să accesăm aceste lucruri pentru că ele vor aduce stabilitate, vor aduce siguranță și vor aduce viitor prosper”, ca exemplu pentru noi ar fi cele mai mari cooperative agricole din lume „NH NongHyup” din Corea de Sud, „ZEN-NOH” Japonia, „CHS” Statele Unite ale Americii a conchis Igor Tagadiuc președinte C.Î. Agrostoc. Cooperativa de Întreprinzător „Agrostoc” serveşte drept exemplu a unei întreprinderi de încredere care îşi desfăşoară activitatea sa în conformitate cu legislaţia în vigoare şi legile businessului, fapt ce asigură un șir de oportunități. Accesul la portofoliul vast de produse de calitate pentru sectorul agricol, care este asigurat de companii cu renume mondial;

• Accesul la portofoliul vast de produse de calitate pentru sectorul agricol, care este asigurat de companii cu renume mondial;

• Accesul la condiții de conlucrare și prețuri avantajoase;

• Asistența cooperativei .n comercializarea producţiei agricole prin intermediul programelor de export;

• Accesul la asistenţa şi consultanţa profesionistă .n domeniul agricol;

• Acces la tehnologii performante de producere a culturilor agricole;

• Accesul la seminţe de marca Agrostoc, asigur.nd, transparenţa şi calitatea .naltă a materialului semincer.

5 Fapte despre cooperarea mondială

1. În lume activează o alianță internaţională, care cuprinde 292 cooperative din 95 de ţări (fără Agrostoc), reprezentÎnd interesele a peste 1 mlrd de persoane

2. În Japonia, 90% dintre fermieri sunt parte a cooperativelor

3. În Canada, 40% de populaţie sunt membrii a cel puțin unei cooperative

4. În Noua Zeelanda, 95% de producere a laptelui aparţine cooperativelor

5. Cooperativele agricole din Franţa au cel mai mare sistem de instituţii bancare şi de credit din lume

 

Tel.: (22) 59 70 80 – Fax: (22) 59 71 59 – E-mail: info@agrostoc.md

ADRESA POŞTALĂ: Republica Moldova or. Chişinău, MD-2001 str. Ismail 81/1

ADRESA JURIDICĂ: Republica Moldova or. Străşeni str. A. Mateevici 18/7, MD-3701

www.agrostoc.md