Dna Olga Coptu, dețineți funcția de șefă a Biroului Relații cu Diaspora (BRD) de aproape un an. Ați făcut deja multe. Care au fost realizările în ultimele luni?
Dacă e să vorbim de ultima perioada, m-aș referi la Memorandumul semnat la Lisabona de BRD cu Înaltul Comisariat pentru Migrațiune din Portugalia, care presupune cooperarea acestor două instituții în domeniu.
Al doilea lucru ar fi semnarea Acordului dintre Cancelaria de Stat și OIM Moldova care presupune realizarea a două activități mari – zece Centre Educaționale în Diasporă care deja activează și lansarea unui nou program guvernamental – Grupurile de Excelență ale Diasporei ce presupune că specialiști înalt califi cați din diasporă vor lucra în tandem cu consilierii Prim-ministrului. Astfel, prin elaborarea de politici noi sau prin contribuția la elaborarea strategiilor de țară, ei vor veni cu recomandări pe anumite documente în funcție de domeniul de activitate și expertiză, astfel contribuind direct la dezvoltarea țării lor de origine.

Ați menționat că au fost deschise zece Centre Educaționale. În ce țări?
Am deschis Centrele în șapte țări, în urma unui concurs de proiecte în cadrul programului guvernamental Diaspora Engagement Hub, activitate după cum am menționat mai sus fi nanțată de OIM Moldova, prin Fondul de Dezvoltare al OIM. Astfel, avem trei centre în Portugalia, două în Italia și, câte unul în Kazahstan, Canada, Franța, Irlanda și Belgia.

Proiecte câștigătoare în cadrul programului guvernamental Diaspora Engagement Hub, subrogramul
Centre Educaționale în Diasporă
1. Plushkis Nicolai, Societatea Culturală „Dacia”, Karaganda, Republica Kazahstan;
2. Dragalin Tatiana, ONG „Vorbesc Românește”, Oakville, Canada;
3. Godoroja Lilia, Centrul Educațional al diasporei moldovenești din Cașcaiș, Republica Portugheză;
4. Gherasim Rodica, Asociația Culturală a Imigranților Moldoveni „Miorița”, Barreiro,
Republica Portugheză;
5. Șestovschi Vasile, Asociația „Moldavi nel Veneto per la solidarieta sociale ONLUS”
și Biserica ortodoxă moldovenească „Nașterea Maicii Domnului”, Padova, Republica Italiană;
6. Albu Cristina, Centrul educațional ”Crisalida” din cadrul Comunității Basarabenilor din Irlanda
”Moldova Vision”, Dublin, Republica Irlanda;
7. Grosu Larisa, Asociația cultural-religioasă „LusOrtodoxia”, Faro, Republica Portugheză;
8. Dimitrașco Nina, Asociația de Moldoveni din Belgia, Bruxelles, Regatul Belgiei:
9. Cosoi Andrei, Asociația „Centro Internazionale di Cultura e Socialità – Solidarietà Universale”,
Padova, Republica Italiană;
10. Guzun Doina, Asociația pentru Integrarea Migranților, Paris, Republica Franța.

 

Deci, BRD încearcă să se extindă în toate țările unde sunt moldoveni?
Nu este o extindere a BRD. Este o cooperare strânsă între Birou și asociațiile de moldoveni din diasporă, de susținere din partea Guvernului și de recunoaștere a efortului depus de către liderii de asociații, profesori de limbă română din afară țării care ani la rând au activat pe cont propriu, cu susținerea părinților copiilor. În acest an ei au reușit însă cu eforturi comune să deschidă aceste centre de limbă română, de cultură și tradiție. Mai mult decât atât, în Republica Moldova a fost elaborat în premieră un curriculum de predare-învățare a limbii române pentru copiii din diasporă. El va fi disponibil pentru toată lumea, dar în special pentru profesorii din diasporă interesați de predarea limbii române copiilor moldovenilor stabiliți peste hotare. Am organizat recent un atelier de instruire pentru acești profesori care au lucrat în baza curriculumului nou elaborat de experți naționali în parteneriat cu Minsiterul Educației, BRD, OIM Moldova, ANTEM. Lor li s-au alăturat alte două profesoare din Federația Rusă și Germania care vor să deschidă în toamna anului curent un astfel de Centru Educațional peste hotare.

Care sunt evenimentele pentru această vară din program?
În perioada 18-20 august vor avea loc Zilele Diasporei (ZD) în Republica Moldova. Vom organiza activități la nivel central, de care se ocupă BRD, dar și evenimente la nivel local. Guvernul își va arăta toată deschiderea și va încerca să răspundă solicitărilor din diasporă. În urma consultării cu membrii diasporei pe marginea agendei ZD desfășurate de BRD s-au conturat următoarele activități: dialog tripartit Guvern- Diasporă-Corp diplomatic. Sperăm să avem pentru această activitate cât mai mulți ambasadori și consuli pentru că ei în primul rând comunică cel mai mult cu concetățenii noștri peste hotare, ei le cunosc probleme cel mai bine, dar și participă la toate evenimentele culturale organizate de membrii diasporei în străinătate. Avem mai multe idei de proiecte pe care le putem face împreună. Și, pe de altă parte, Guvernul ar vrea să audă și vocea misiunilor diplomatice când își construiește o
agendă comună, pentru că și acestea au anumite limite sau difi cultăți în relația cu cetățenii moldoveni de peste hotare. Un alt set de activități ar fi ateliere de instruire pentru diasporă. Am stabilit temele împreună cu membrii diasporei, cei care au răspuns
solicitărilor noastre în urma emailurilor expediate. Știm sigur că vom organiza un al doilea atelier de instruire pentru profesorii din diasporă privind predarea-învățarea limbii române pentru copiii din diasporă pentru cei care nu au reușit să participe în iunie 2017,
la Chișinău. În paralel cu acest atelier, vom organiza altele câteva ce țin de problemele și oportunitățile economice, de promovarea revenirii și reintegrării în țară. Partenerii noștri de la NEXUS Moldova și proiectul MiDL vor fi și ei prezenți pe agendă cu exemple de bune practici din activitatea lor. Vom desfășura, de asemenea, consultări privind Strategia Națională Moldova 2030. Un alt subiect pe agenda Zilelor Diasporei este turismul nostalgic.
Credem că diasporă este cel mai bun promotor al Republicii Moldova ca destinație turistică, inclusiv în rândurile cetățenilor moldoveni de peste hotare. Împreună cu diaspora ne propunem să discutăm despre modalitățile optime de promovare a țării peste hotare, cum s-ar putea implica diaspora în acest sens și ce trebuie să facă Guvernul pentru a avea o imagine mai bună, pentru a crește numărul turiștilor interesați de a vizita Republica Moldova, dar și implicarea diasporei anume pe dimensiunea turism nostalgic. O temă de interes pentru diasporă care va fi abordată la Zilele Diasporei este deschiderea azilurilor private de bătrâni. Mulți dintre concetățenii de peste hotare își doresc să investească în astfel de activitate. Un alt subiect pe agenda ZD va fi prezentarea țărilor unde sunt stabiliți membrii diasporei. Invităm cât mai multe persoane de peste hotare să se implice activ aici.
Zilele Diasporei au un sfârșit foarte frumos… Exact! În acest an organizăm a cincea ediție a programului guvernamental DOR – Diasporă*Origini*Reveniri – dedicat copiilor și tinerilor
între 12-17 ani din diasporă, la care vor participa o sută de copii din 13 țări, inclusiv Republica Moldova. Am avut un număr record de înregistrări de participare la program anul acesta – 197. Ei vor petrece o săptămână foarte intensă în Republica Moldova, plină de activități precum olărit, împletitul cu nuiele, gastronomie locală, lecții de istorie și limbă română, întâlniri cu diverse personalități din țară, câteva excursii în locuri pitorești. Într-un timp restrâns ei vor reuși să cunoască tradițiile și obiceiurile țării lor de origine sau a părinților lor. De obicei, în urma acestui program, copiilor le rămâne în amintiri o altfel de Moldov ă și ei devin, dacă vreți, mici ambasadori ai ei, pentru că reveniți în țările de destinație vorbesc, povestesc, împărtășesc cunoștințele și emoțiile trăite aici. Credem că este un program de succes pentru că prin el sunt consolidate legăturile diasporei cu țara de origine. Care sunt obiectivele BRD până la sfârșitul anului 2017? Ca orice structură de stat, Biroul Relații cu Diasporă are un plan de acțiuni. Încercăm să respectăm termenii și activitățile prevăzute în acest plan. Ne propunem ca până la Zilele Diasporei să avem
aprobate două hotărâri de Guvern importante în domeniul Diasporei, Migrației, Dezvoltării și anume: – Mecanismul de coordonare a politicii de stat în domeniul Diasporei,
Migrației și Dezvoltării la nivel național și local. Vorbim aici de consolidarea la nivel central a punctelor focale și extinderea lor la nivel local. – Planul de acțiuni privind (re)integrarea cetățenilor Republicii Moldova reîntorși de peste hotare (2017-2020).
Precizez că aceste două proiecte de hotărâri de Guvern au fost consultate cu membrii diasporei. Vom organiza și instruiri pentru persoanele la nivel local care, în urma aprobării hotărârii de guvern, vor fi responsabili de domeniul diasporei la nivel local. Ne propunem
până la sfârșitul anului să elaborăm și Ghid pentru persoanele revenite în țară.
Sperăm, de asemenea, să obținem fi nanțare de la Uniunea Europeană pentru un proiect în domeniul antreprenoriatului social depus în parteneriat cu Ministerul Muncii din Italia.
Un alt proiect depus pentru solicitare de fi nanțare la Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în domeniul Diasporei, Migrației, Dezvoltării pe care, dacă BRD îl va obține, va fi în premieră gestionat în totalitate de Cancelaria de Stat, inclusiv financiar.
Și, tradițional, anul îl încheiem cu o serie de activități dedicate sărbătorilor de iarnă în diasporă, în care BRD se implică în măsura posibilităților.

 

IMPORTANT: Profesorii din diasporă care nu au reușit să se alăture atelierului din iunie
2017 privind predarea-învățarea limbii române pentru copiii din diasporă organizat de
Biroul Relații cu Diaspora (BRD) și Organizația Internațională pentru Migrație, misiunea
în Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației și ANTEM, vor putea benefi cia de un
alt atelier cu același subiect, organizat cu ocazia Zilelor Diasporei 2017 (18-20 august).
Rugăm doritorii să își exprime intenția de a participa la adresa electronică itvigun@iom.
int până pe 10 august.