Succesele pe care un om le obține în carieră sunt rezultatele unei munci asidue, dar și ale dorinței de a face ceea ce crede că poate face cel mai bine. Or, pentru aceasta trebuie să știi ce vrei. Inga MIFSUD WISMAYER a știut că vrea să devină avocat. Desigur, a înțeles acest lucru după ce a avut alte activități și a ajuns să-și deschidă propriul cabinet de avocat atunci când a realizat că este pregătită din punct de vedere professional, după ce a acumulat experiență, fiind avocat garantat de stat. Acum cabinetul avocatului Inga MIFSUD WISMAYER reprezintă în instanță clienții care i se adresează. Activitatea mea se bazează pe reprezentanța clienților în fața instanței de judecată, în fața organelor de anchetă, cum ar fi Procuratura, inspectoratele de poliție. Atunci când un om deschide ușa cabinetului nostru înțeleg că, are o problemă și necesită ajutor, pentru soluționarea ei în favorarea sa. Astfel, eu încerc să intru în miezul problemei. Discut cu clienții mei, pentru a înțelege circumstanțele în care s-a produs delictul, crima. Trebuie de analizat minuțios fiecare detaliu, pentru a înțelege de ce s-a întâmplat acest lucru. Nu este simplu, pentru că fiecare interpretează situația în felul său, fiecare are dreptatea sa. De multe ori sunt întrebată cum pot să reprezint în judecată un infractor? La asemenea întrebare răspund cu o întrebare retorică, dar cum un medic îi tratează pe toți, inclusiv pe infractori, atunci când este cazul. Astfel cum medicul depune toate eforturile pentru a salva vieți omenești, asa suntem si noi avocații – venim în apărarea intereselor și drepturilor lor fundamentale.

Începând cu anul 2008, când a început activitatea cabinetului avocatului Inga MIFSUD WISMAYER, a reprezentat litigii în cauze civile, cauze penale, litigii de muncă. În ultimul timp, în situația de pandemie, este implicată mai mult în reprezentarea clienților în cauze contravențioanale. Aceste cazuri apar din motiv că nu se respectă recomandările privind autoizolarea sau purtarea corectă a măștii și se aplică abuziv amenzi, iar noi încercăm să stabilim legitimitatea acestor sancțiuni. Și pe acest segment nu este atât de simplu. Oricum, unele cazuri pe care le-a reprezintat în instanță au fost destul de complicate. Avem cazuri complicate, atunci când sunt implicați copii minori. De multe ori când reprezentăm litigii de familie, observ că cei implicați nu știu ce vor să obțină, care le sunt scopurile. Și constat uneori că, ei pur și simplu utilizează propriii copii drept arme unul împotriva celuilat. Sunt cazuri când copii sunt plecați cu mama peste hotarele țării, iar aici, în Moldova, tatăl declară că a fost privat de dreptul de a-și crește copilul, că a rupt legătura și vrea să o restabilească. Pe de cealaltă parte, mama afirmă că acolo unde se află este mai bine pentru copil, i se oferă mai multe posibilități, șanse de a avea un viitor mai bun. În asemenea cazuri ar fi bine ca ambele părți, si mama și tatăl să fie reprezentați de avocați. Doar așa se poate de găsit un compromis, o variantă, dacă nu ideală, cel puțin favorabilă pentu ambii părinți, dar în primul rând pentru copil. Desigur nu este simplu, deoarece ca să fe o discuție, o comunicare pertinentă între avocații părților adverse, trebuie să fie acordul ambelor părți din conflict. Este foarte important acest aspect, căci dacă una dintre părți nu este de acord, atunci nu putem discuta. De la sine înțeles că fiecare încearcă să-și demonstreze dreptatea sa, să aducă probele sale, iar dacă înțelegem că discuția este îndreptată spre mediere, atunci apelăm la legislația națională pe acest segment. Avem și obligația de a ne baza pe principiul colegialității, legalității și să ajungem la un compromis, când fiecare cedeaza ceva și așa putem gasi formula corectă de soluționare a unui conflict. Avem dosare penale complicate, când o persoană este condamntă fără a fi aduse probe sau prin probe dobîndite contrar procedurii penale. Nu vorbesc de vinovăție, ci de probe care ar demonstra vinovăția sa. 

Evident, ceea ce povestește Inga MIFSUD WISMAYER este extras din activitatea și din experiența sa de 13 ani în calitate de avocat. A avut un astfel de exemplu și îl consideră complicat și din motiv că a durat mult timp. Am avut un caz când un cetățean ungur, fiind învinuit de contrabandă a fost condamnat în instanța de fond cu inchisoare, fără a fi aduse probe împotriva lui. S-a luat în calcul unanim doar rechizitoriul procurorului, automobilul său fiindu-i confiscat ca și corp delict. Or, în instanțele superioare noi am avut câștig de cauză, persoana a fost eliberată, aflându-se la moment în țara sa natală. Acum luptăm ca vehiculul său, care valorează, să-i fie restituit. 

Deși este o legislție comună, de care ar trebui să se ghideze toți cei care fac dreptate, legea fiind cartea de căpătâi a fiecărui judecător, totuși, sunt cazuri când există interpretări greșite, care se văd, cum se spune, cu ochiul liber. Și numărul mare de cazuri pierdute la CtEDO este au argument al acestei afirmații. Întrebarea este de ce se întâmplă așa ceva? Avocatul Inga MIFSUD WISMAYER încearcă să explice acest fenomen în felul următor. Nu pot să explic de ce se întâmplă așa ceva, dacă se face intenționat sau nu. Este clar că uneori instanța decide după propria viziune, după interpretările care îi permite legea. Uneori gravitatea cazului poate fi apreciată după mai multe circumstanțe, de aceea și poate fi interpretat. Or, să recunoaștem că sunt și cazuri judecate incompetent. De multe ori am recuzat unii judecători, dar nu au fost acceptate aceste solicitări. Oricum, în orice situație relațiile judecător-avocat trebuie să se bazeze pe respect.

O persoană care vine la avocat dorește să fie ajutat. Are speranțe că de la avocat va veni salvarea. Sunt cazuri când argumentele avocatului pierd în balanța argumentelor celeilalte părți din dosar sau din alte motive de procedură, termen, admisibilitatea probelor, etc… Clienții trebuie să fie sinceri cu avocatul său, să-i spună absolut tot ce cunoaște despre litigiul său, căci orice detaliu, oricât de mic ar fi, contează foarte mult. Scopul adresării la avocat a unei personae învinuite de o infracțiune este de a fi apărat și una din întrebările acordate este care sunt șansele lui de a scăpa de pedeapsă. Este total greșit ca avocatul să dea speranțe clienților, promițându-le o soluție ori alta. Este inadmisibil așa ceva. Ceea ce le putem spune este că vom acorda asistența juridică calificată clientului în limitele legii. Clientul nu achită bani pentru o soluție sau alta, ci pentru serviciile prestate, conform legislației, de reprezentare în judecată. Iar dacă nu este un câștig de cauză, aceasta nu înseamnă obligatoriu că avocatul nu este profesionist. Nu am efectuat o statistică câte cazuri am câștigat și câte am pierdut. Au fost de toate în acești 13 ani de activitate, dar nu mă jenez de rezultaltele obținute. Repet, clienții trebuie să înțeleagă acest lucru – pentru a câștiga un proces în instanță este necesar pe lângă muncă și de informație completă și corectă din partea clientului. Sunt cazuri când clientul își amintește unele detalii importante după ce a fost pronunțat verdictul și atunci ar trebui de redeschis dosarul, încă aceasta nu este simplu de loc. 

Sunt cazuri de care avocatul Inga MIFSUD WISMAYER își amintește până în mici detalii, desi de la reprezentarea lor au trecut mai mulți ani? Sunt câteva cele mai răsunătoare cazuri pe care le-a apărat. Unul din cazuri a durat 6 ani de zile. Doi copii minori, prin acțiuni ilegale, au rămas fără  apartament. Erau implicate 3 birouri notariale, un procuror și încă câteva persoane. Pe tot parcursul judecării cazului, mi se spunea că degeaba mă implic, că procesul va fi pierdut și va  trebui să plătesc tuturor despăgubiri, Însă după 6 ani am câștigat procesul, eu mereu fiind convinsă de aceasta. Un alt caz a fost despre comiterea unui omor. O femeie împreună cu fiica au fost învinuite de omorul soțului, respectiv a tatălui, pe când adevăratul ucigaș nu este identificat. Și un caz recent. Despre custodia unui copil minor. Copilul se află cu mama în străinătate, iar tatăl a solicitat deschiderea dosarului penal pentru răpire a copilului. Astfel, a trebuit să demonstrez faptul că mama copilului nu este infractoare. Sigur că sunt mai multe cazuri răsunătoare, pe care le-am reprezentat în instanțe cu succes.