Boris Andros – Directorul general al combinatului de panificaţie din Chişinău „Franzeluţa” s.a.,

Dle Director, aflându-vă la conducerea „Franzeluța” s.a., care sunt cele mai importante realizări ale Dvs. de până acum? Pornind de la faptul că în fiecare dimineață, cetățenii Republicii Moldova pot savura din pâinea proaspăt scoasă din cuptor, cu gustul de altădată, deja este o mare realizare. Spun asta pentru că pâinea coaptă la „Franzeluța” este plină de dragoste. Zi de zi depunem toată străduința ca să menținem acest gust inconfundabil și să satisfacem necesitățile societății. Acordăm o deosebită atenție calității materiei prime, întregului proces de fabricare pentru ca produsele noastre să fie, atât gustoase, cât și sănătoase. În perioada activității mele la „Franzeluța” S.A. s-au făcut pași importanți în dezvoltarea și buna funcționalitate a întreprinderii. Pot să fac referință la îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru angajați, majorarea salariului anual, investiții în procesele tehnologice, liniile de fabricație și calitatea produselor. Datele din ultimii trei ani arată că întreprinderea a obținut profit. Acest lucru ne-a permis să achităm dividende, atât statului, cât și acționarilor, inclusiv restanțele încă din anii 2013. Tot în acest timp, s-a investit în pregătirea specialiștilor în domeniu. Ei beneficiază regulat de diferite traininguri și cursuri specializate, unde își pot îmbunătăți cunoștințele pe care, ulterior, le aplică în practică. Am făcut posibilă construcția unui cabinet destinat instruirii specialiștilor în domeniul securității muncii, precum și reconstrucția totală a secției de patiserie, renovarea mai multor încăperi și extinderea rețelei de magazine.

Ce poziție ocupă la moment Franzeluța s.a. pe piața produselor de panificație și cum apreciați mediul concurențial? „Franzeluța” S.A. reușește să își mențină poziția de lider pe piața produselor de panificație din țară, în pofida concurenței dure. Acest factor, într-o oarecare măsură, ne mobilizează și ne stimulează să găsim cât mai multe oportunități de dezvoltare, de îmbunătățire a proceselor tehnologice, de implementare a noilor produse solicitate atât de consumatorii autohtoni, cât și de cei externi. Concurența a fost mereu motorul dinamicii. Ne străduim să ținem cont, atât de cerințele pieții, cât și de situația financiară a populației din Republica Moldova. Oferim prețuri accesibile, dar înainte de toate calitate! Calitatea se datorează laboratorului înzestrat tehnic la cel mai înalt nivel și acreditat de centrul național MOLDAC, se datorează specialiștilor înalt calificați, care activează în cadrul întreprinderii, sufletului depus de fiecare angajat în munca de zi cu zi. Pe lângă acestea, „Franzeluța” S.A. se conformează celor mai exigente cerințe naționale, cât și internaționale. Întreprinderea deține prestigioasele certificate internaționale: ISO 22000 (Sisteme privind siguranța alimentelor), ISO 9001 (Sisteme de Management al calității), HACCP (analiza în punctele critice de control) și Kocher.

Care dintre produsele fabricate la „Franzeluța” s.a. se bucură de cel mai mare succes în rândul consumatorilor? Ne străduim să satisfacem gusturile tuturor, oferind posibilitatea de a alege. Gama sortimentală a produselor fabricate la „Franzeluța” S.A. prezintă un diapazon vast, de aproximativ 500 de produse. Aici se includ sortimentele de panificație, de covrigărie, cofetărie, patiserie și paste făinoase. Viața unui produs depinde de succesul acestuia în rândul consumatorilor – dacă e solicitat, înseamnă că va fi longeviv, dacă nu, riscă să fie scos din producere. În ultimul timp, se acordă o atenție sporită alimentației sănătoase, iar pâinea de secară se regăsește în topul preferințelor consumatorilor. Acest lucru îl demonstrează și creșterea volumului de vânzări la această categorie de produse. Aici vreau să menționez faptul că „Franzeluța” este unicul producător din țară de pâine pe bază de Maia naturală. Dacă e să mă refer la fiecare segment de produse, cred că orice produs își are cumpărătorul său într-o măsură mai mare sau mai mică. Totodată, constatăm cu bucurie că, în pofida faptului că punctele comerciale abundă în produse de cofetărie, cumpărătorii rămân fideli torturilor marca „Franzeluța”, datorită gustului de altă dată. Nu pot să trec cu vederea chiflele, biscuiții și turtele dulci, care mereu sunt solicitate!

Care e situația la capitolul export? Dacă e să luăm în considerație primul trimestru al acestui an, datele arată că la capitolul export suntem în dinamică. Colaborarea cu partenerii de peste hotare este una de succes. Sistematic au loc întâlniri bilaterale, iar cea mai recentă este planificată pentru luna mai a acestui an. Vom fi bucuroși să le putem prezenta partenerilor produsele noi și să discutăm despre planurile de dezvoltare privind implimentarea noilor tehnologii pentru îmbunătățirea calității produselor și elaborarea noilor sortimente. În acest fel, urmărim scopul de încredere reciprocă și majorarea volumelor exportate. Din an în an, aria geografică a exportului se extinde, iar produsele marca „Franzeluța” ajung în tările UE, Canada, SUA, Coreea de Sud, Australia, Israel. O altă tendință de majorare a volumelor la export este listarea produselor noastre în rețelele internaționale și locale din țările importatoare. Suntem prezenți în cele mai mari rețelele din UE precum: Kaufland, Careffour, Auchan, Lidl, Profy, Penny. Suntem mereu deschiși spre noi colaborări și depunem eforturi în această direcție.

De-a lungul anilor, „Franzeluța” a devenit deja un brand asociat cu statul republica moldova. ce înseamnă acest lucru pentru Dvs.? Într-adevăr, „Franzeluța” și-a făcut un bun nume, a devenit o carte de vizită a țării noastre. Prin participarea la numeroase expoziții și târguri internaționale, noi reprezentăm nu doar întreprinderea, dar, în general, Republica Moldova. Pentru mine personal, ca și conducător al întreprinderii, acest lucru este o mândrie. Mă bucur că pot să contribui, într-o oarecare măsură, la dezvoltarea și prosperarea acesteia, la menținerea funcționalității și la gestionarea tuturor activităților întreprinse de întreg colectivul „Franzeluța”.

Ce direcții de activitate prioritare are stabilite „Franzeluța” s.a.? Suntem mereu în pas cu cele mai noi tendințe și inovații, însă mai avem multe de făcut. Ne dorim ca „Franzeluța” să-și mențină constant volumul de producție, acoperind cererea pieții. Pentru acesta, ne propunem ca scop un șir de activități pe care sperăm să le realizăm cu brio. Și aici pot enumera: producerea produselor semi-coapte congelate, suplinirea sortimentului de pâine funcțională, diversificarea categoriei de prăjituri și torturi, precum și producerea unei serii de biscuiți destinate copiilor. În acest sens, la finele lunii mai, curent, planificăm organizarea adunării generale anuale a acționarilor, unde, în paralel cu raportul de activitate, se vor stabili nemijlocit și alte direcții prioritare pentru perioada următoare.

Ce ne puteți spune la capitolul lansării de produse noi? Piața modernă cere diversitate și, din aceste considerente, Societatea pe Acțiuni „Franzeluța” urmărește cerințele clienților săi, atât interni, cât și externi, implementând permanent tehnologii și forme de producere noi. Pe parcursul anului 2018 au fost introduse în jur de 20 de produse noi – fapt ce vorbește despre lucrul permanent în domeniul perfecționării sortimentului. Totodată, încercăm să păstrăm tradițiile naționale de fabricare a produselor de panificație și patiserie, intervenind în unele cazuri cu anumite perfecționări doar în direcția înbunătățirii din punct de vedere a gustului și calității produselor. Conform Strategiei de dezvoltare a întreprinderii, și în acest an planificăm să ne surprindem cumpărătorii cu produse inedite.

Cum vedeți viitorul întreprinderii „Franzeluța” s.a.? Având în vedere că „Franzeluța” S.A. este o verigă importantă în economia țării și o întreprindere exemplară în îndeplinirea obligațiilor față de stat și societate, am toată certitudinea că viitorul va fi unul la fel de stabil. Vom face tot posibilul ca „Franzeluța” să rămână și în continuare producătorul celor mai gustoase produse pentru întreaga țară.

„Franzeluța” S.A. este cel mai mare și de încredere producător în industria de panificație și patiserie din Republica Moldova, cu o experiență bogată de peste 70 de ani. În prezent, în cadrul întreprinderii activează peste 1500 de salariați, cărora le oferim condiții bune de activitate și alte beneficii prin care încercăm să-i motivăm să muncească acasă, în țara noastră. Atât timp cât vom avea forță de muncă și vom face față tuturor planurilor stabilite, întreprinderea va avea succes și rezultatele dorite.