coptu - CopiaDe ce ai plecat în străinătate în urmă cu 10 ani?

Acum 10 ani eram tînăr specialist la un liceu din Chișnău și , ca  profesor, aveam un salariu de 650 de lei. Am obținut viză pentru a urma o școală de vară din Corsica, dar am ales, la întoarcere, să-mi încerc norocul în Italia și să cîștig ceva bani. Realitatea din primul an de ședere însă m-a învățat să prețuiesc munca și valoarea banului. Am muncit onest, așa cum fac femeile noastre acolo, aveam 3 contracte de muncă și lucram peste 58 de ore pe săptămînă. Am urmat mai multe cursuri care m-au familiarizat cu frumoasa cultură italiană, am îndrăgit civilizația romană și am avut marele noroc să cunosc oameni deosebiți, de la care am învățat multe.

  • Cît ai locuit în străinătate și unde?

Am stat 6 ani la Roma și apoi 2,5 ani la Bologna, în inima Italiei. Ambele sunt orașe frumoase și cu un patrimoniu emblematic. Roma, pentru mine, rămîne a fi cel mai frumos oraș din lume, este orașul în care este loc pentru oricine și asta de 2768 ani încoace. Roma este un oraș cu mii de posibilități, chiar și pentru  migranții care nu-și pot permite o viață de lux sau ușoară. Totuși capitala Italiei oferă civilizație, trebuie doar să absorbi cu toți porii aceste oportunități.

  • Cu ce te-ai ocupat în Italia?

Am muncit, am învățat și m-am cultivat în spiritul democrației italiene. Cu toate neajunsurile ei, eu cred că Italia este totuşi o țară deosebită și evident cea mai frumoasă- Belpaese. Deasemenea, împreună cu o echipă de moldoveni din întreaga lume, am fondat primul și unicul ziar pentru migranții moldoveni. Am cunoscut și am lucrat împreună cu jurnaliști, senatori, miniștrii, teologi, muncitori. Aceşti oameni m-au încurajat, susținut și ajutat să depășesc momentele mai grele. Am ajuns unde sunt astăzi și datorită acelor oameni.

  • Care crezi că a fost cea mai prețioasă lecție pe care ai primit-o în perioada în care ai fost plecată din țară?

Am învățat să cîntăresc cu mare atenție oamenii și în același timp să păstrez lîngă mine numai oamenii pozitivi și deosebiți.

  • Ce anume din mentalitatea occidentală ar trebui să ne însușim și noi, moldovenii?

Atitudinea lor față de tot ce-i înconjoară. La noi atitudinea și implicarea sunt problemele principale. Atitudinea față de sănătate, viață, părinți, colegi și în mod special față de muncă.

  • De ce te-ai întors în Moldova?

Pentru părinți și pentru că îmi pasă. Sunt convinsă că în țara noastră putem schimba lucrurile, putem schimba atitudinea oamenilor. Aici lumea are speranțe și oamenii pot fi învățați să se implice. Sper să motivez cît mai multă lume și împreună să realizăm lucruri frumoase. Potențialul diasporei nu mai poate fi neglijat. Moldovenii vor să revină acasă, iar autoritățile, în special la nivel public local, trebuie să aprecieze curajul lor și să-i stimuleze în decizia lor de a reveni. Migranții aduc investiții, capital uman prețios și idei moderne pentru a schimba la față satele și orașele noastre.

  • Care este cel mai prețios lucru pe care l-ai învățat de la părinții tăi?

De la părinți am învățat modestia, de la fratele meu respectul,onoarea și patriotismul. Sunt mîndră de originea mea, din acest motiv planific să mă întorc la Cimișlia.

  • Ce planuri ai tu pentru Moldova și care crezi că e atuul tău?

Este prea simplu să plecăm toți și să ’’stingem lumina”, este prea trist ceea ce avem acum, dar este real și trebuie să schimbăm direcția. Trebuie doar să ne fixăm un scop, să credem și să acționăm. Am foarte multe planuri pentru țara mea, dar nimic din ceea ce am realizat pînă acum nu am făcut singură. Totul se face împreună cu oamenii și cea mai bună investiție este în oameni. Vreau să redau speranța oamenilor și să încercăm împreună să modelăm viitorul pe care ni-l dorim. Pentru asta voi candida la funcția de primar al orașului Cimișlia.

  • Cum se descurcă o femeie într-o lume considerată a bărbaților?

Nu cred că există o lume a bărbaților, nici chiar în politică. Eu trăiesc în lumea reală. Sunt convinsă de faptul că și în politică femeile sunt bune, mai corecte, loiale, incoruptibile. Evident, pentru montarea unei prize prefer să chem un bărbat, dar politica poate fi făcută cu mare abilitate și de femei și, din fericire, avem destule exemple în țară.

  • Care este sloganul după care îți conduci viața?

„Imposibilul poate fi împărțit oricînd în posibilități.” – Autor necunoscut