DSC_0001Dorin Dușciac: Dna Svetlana Revineala, de mai mulți ani (din 2013) Dvs activați în cadrul unui proiect, care vizează asigurarea consultațiilor juridice gratuite pentru concetățenii noștri stabiliți în regiunea pariziană, în Franța. Ați putea să ne relatați cîteva detalii despre această activitate?

Svetlana Revineala: Colaborarea cu proiectul “Consolidarea capacităților în gestionarea migrației în Republica Moldova” a făcut posibil ca să oferim consultații juridice totalmente gratuite pentru concetățenii noștri din regiunea pariziană. Această activitate s-a desfășurat pe parcursul anilor 2013 și 2014 în localitatea Villeneuve-Saint-Georges, un oraș din suburbia Parisului, unde locuiesc peste 2500 de moldoveni, și a constat, cu condiția de a fixa o întîlnire în prealabil, în oferirea unei consultații juridice în diverse domenii și pe diverse subiecte.

DD: Cu ce probleme de ordin juridic se confruntă conaționalii noștri stabiliți în Franța? Ați observat anumite evoluții în ultimii ani?

SR: Problemele care mi-au fost supuse atenției sunt foarte variate dar cele mai recurente țin de dreptul străinilor în Franța, dreptul de muncă și dreptul de afaceri. Într-o măsură mai mică am întîlnit persoane cu probleme legate de dreptul penal și de dreptul privitor la chirie. Am observat în ultimii ani o evoluție concretă a subiectelor care sunt legate de evoluția preocupatiilor, planurilor de viață dar, mai ales, de legislația europeană care se referă la condițiile de călătorie și de ședere a cetățenilor Republicii Moldova și României în spațiul Schengen. În ultimii ani, mulți concetățeni de-ai noștri care dețin si cetățenia română pot să circule, să se angajeze în cîmpul muncii și să locuiască în Franța, deseori împreună cu familiile lor, fără a fi obligați să ceară un permis de ședere sau o autorizație de muncă.  Astfel, preocupările de altă dată a acestor persoane au evoluat, spre subiecte diferite – de exemplu, astăzi ei se interesează de drepturile muncitorilor legali, de crearea unei întreprinderi sau de obținerea naționalității franceze.

DD: În calitatea Dvs de jurist și avocat – cunoașteți și realitățile acestei profesii în Republica Moldova. Despre țara noastră, se vorbește mult, din păcate, în termeni de “stat capturat”, “justiție subordonată politic”, “corupție a magistraților și avocatilor”. Ce propuneri ați avea, pentru a schimbă starea lucrurilor în domeniu?

SR: Termenii utilizați sunt, sper eu, exagerați în rapport cu situația reală a justiției în Republica Moldova. Cea mai mare schimbare ce trebuie propusă este schimbarea de mentalitate în toată țara fiindcă aici e vorba de o problemă societală. O soluție concretă și rapidă ar constitui mărirea salariilor funcționarilor din justiție, astfel încît aceștia să fie mai puțin tentați să accepte mita. Concomitent, o altă soluție ar constitui instituirea unor amenzi importante, care să descurajeze funcționarii, și nu doar pe cei din domeniul justiției.

DD: Dvs aveți un parcurs academic strălucit, sunteți Doctor în Drept la Universitatea Paris 2 Panthéon-Assas. În cîteva cuvinte, vă rog să ne spuneți ce înseamnă să faci un doctorat în Franța, și cum credeți că acest doctorat vă va ajută în cariera Dvs?

SR: Doctoratul este un drum plin de dificultăți cînd suntem pe el, acest lucru va fi confirmat de toți doctorii și doctoranzii. În schimb, este o mîndrie interioară imensă atunci cînd ajungem la etapa de susținere a tezei de doctorat, care este rezultatul cercetărilor. Un doctorat permite dezvoltarea unor calități foarte importante, cum ar fi formarea unui orizont de gîndire mai larg, o abordare în esență a lucrurilor atît pe plan profesional cît și personal, precum și construcția și exprimarea mai clară a ideilor. Dintr-un punct de vedere pur tehnic, am obținut pe parcursul doctoratului cunoștințe foarte interesante și utile pentru cariera mea de avocat. Realizarea doctoratului în Franța este o șansă extraordinară, fiindcă universitățile franceze oferă condiții tehnice optimale necesare pentru efectuarea cercetării. Un atu important – această diplomă este foarte prețuită pretutindeni.