TAMARA 3Fondatoarea Asociației Moldo Britancie pentru Cultură și Dezvoltare VATRA, autoare și organizatoare de festivaluri etno-gastronomice în Moldova, patroana companiei EtnoGastronomica Ltd

Dragă Tamara, cum vedeți Dumneavoastră rolul diasporei în păstrarea și promovarea culturii, tradițiilor și obiceiurilor moldovenești de către diaspora?

Sunt trei filiere importante pentru a păstra și a promova tradițiile noastre autohtone. Prima este de a le păstra și promova chiar la noi acasă, în Moldova. Pentru că stilul de viață occidental, cu sărbătorile sale, regimul alimentar și muzică este prea ispititor, mai ales pentru generația tânără, în acest mod autenticul autohton rămânând în umbră, sau chiar necunoscut. A doua cale este de a promova aceste tradiții între moldovenii plecați de acasă. Mai ale între cei de generalția a doua, adică copiii născuți peste hotare, care riscă să nu cunoască mai nimic din cultura, tradițiile, bucătăria și limba noastră, daca diaspora nu va îtnreprinde măsuri. A treia filieră este cea despre care se scrie poate cel mai mult, și despre care se vorbește cel mai mult – și anume promovarea culturii și tradițiilor moldovenești între străini – fie turiștilor care ne vizitează, fie localnicilor în țările cu comunitați semnificative de moldoveni.

  • Care din aceste trei căi Vă este cea mai apropiată, cea mai importantă după părerea Dumneavoastră?

Personal consider că leagănul și focarul de inspirație pentru tezaurul național se află acasă, în Moldova. Și cel mai mare risc se prezintă  în diluarea tradițiilor și obiceiurilor autohtone, prin pătrunderea prea intensă a valorilor moderne de prin toată lumea. Când revin acasă de fiecare data mă mir cît de multe cafenele și restaurante apar cu accent italian, spaniol, englez, american, pe când cele ”autentice” suferă de o criză de stil și chiar de autenticitate. Bucatele tradiționale se pregătesc cu tot felul de adaosuri de import, intepreții noi și tineri încearcă să imiteze vedetele din Occident, iar limba româna, în mass media și în marketing utilizează atâtea englesizme încăt îmi pare că mai bine era înainte, cu rusizme, dar pe înțelesul tuturor, decât cu atâtea modernisme schimonosite.

  • Dar nu considerați că e firesc ca națiunea să se coonforme tendințelor moderne, să fim și noi în rând cu lumea, de altfel riscăm să rămânem în propria găoace, necunoscuți de nimeni?

Neapărat. Însă în acest proces de modernizare trebuie să culegem tradițiile, rețetele, cântecele și măiestria artizanală, să ne inspirăm din ele și să le promovăm pe un picior de antreprenoriat, modern, însă într-un mod authentic și firesc. Și asta o fac mai mulți migranți, reveniți în Moldova cu idei și experiență din exterior. Așa se promovează ia și portul popular – prin festivalul IaMania de la Holercani, Dubăsari (4-5 iulie), așa se promovează produsele agricole autohtone la Bostaniada de la Lozova, Strășeni (26-27 septembrie).

  • Vă Mulțumim.

logo 2 (1)