Mostra_LeftBehind (10)Cor: D-nă Tatiana Nogailîc, am întălnit migranți, care poartă pică țării și spun, ca nu vor ierta faptul că, au fost nevoiți să-și lase casa, țara și să plece pe tărîmuri străine. Dvs. ce părere aveți?

Tatiana Nogailic:

Fiecare stat, de-a lungul istoriei, are perioade de fluxuri și refluxuri. Să nu uităm, ca Republica Moldova a pășit pe o cale independentă, fără a avea prea multă experiență istorică în acest sens. Evident, mi-aș fi dorit ca țara noastră să aibă parte de o guvernare de calitate. Dar chiar și atunci cănd nu este așa, cred că nu e cazul să confundăm guvernarea și țara propriu-zisă. Fiecare dintre noi poate oricănd reveni și poate încerca să schimbe anumite lucruri. Mai rău este pentru cei, ce părăsesc țara din cauza conflictelor militare sau a calamităților naturale.

Dacă am vorbi în termeni de sociologie, am putea spune, că migrantii moldoveni se împart în trei categorii: cei de munca, cei care muncesc și studiează și generația tânără, care studiază.

Eu fac parte din cea de-a doua categorie. Prin studiile făcute, am căpătat o experientă diversă și mai puțin traumatizantă, în comparație cu cea a multora dintre conaționalii noștri.

Italia a avut un impact pozitiv asupra mea. Aici mi s-au deschis noi orizonturi, am inceput să privesc lucrurile în profunzime, să fiu mai deschisă noului, mai tolerantă și să fac mult voluntariat în beneficiul comunității noastre și a țării de baștină.

Sunt o persoană profund ancorată în realitate și mă strdui să mă informez despre toate cîte se întămplă în Moldova: in politică, economie, domeniul social. Cu cît ești mai informat, cu atît mai multe oportunități ți se deschid.

COR: Mai multe asociații diasporale moldovenești au ales să promoveze cultura și tradițiile neamului, au creat un spațiu spiritual, care să le amintească de casă. ASSOMOLDAVE a ales un alt camp de activitate. De ce?

Tatiana Nogailic:

Staff-ul AssoMoldave este constituit din 5 persoane devote activității sale. In resultatul activității asociatiei sunt mii de beneficiari, care s-au bucurat de ajutor și sprijin. Noi am colaborat și vom colabora cu asociatiile culturale, dar am ales să activăm în cîmpul social, de asistență, de informare și de caritate. Dat fiind faptul, că,  conaționalii noștri se confruntă aici cu probleme birocratice, cu lipsă de informație, aceștea nu-și cunosc drepturile, in 2004, cănd am lansat asociatia, am decis că ea trebuie să fie una cu caracter social. Studiile obținute de mine în Stiinte Sociale, Mediere Interculturală și Interreligioasă, cele de operator profesional pentru încadrarea și orientarea persoanelor străine în câmpul muncii m-a ajutat mult nu doar să creez asociatia, ci și să o dezvolt. Una dintre performantele principale în activitatea ASSOMOLDAVE este Ghidul pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor în Italia, care a ajuns la cea de-a IV ediție. Acesta conține un dosar plin de materiale cu referință la drepturile şi obligaţiile migraţilor, regulile şi permisul de şedere, cetăţenia, angajarea în câmpul muncii, studiile, reîntregirea familiei, sistemul de protecţie socială, sănătatea, serviciile prestate în Italia, precum şi alte informaţii utile pentru migranţii moldoveni. (Vezi: http://ghidmoldoveniitalia.blogspot.it)

COR: ASSOMOLDAVE a fost printre organizațiile care au contribuit la mediatizarea  informației privind posibilitatea obtinerii unor pensii pentru migrantii moldoveni, care au muncit în Italia. Pe cât de mare ar fi aceasta oportunitate pentru conaționalii noștri?

Tatiana Nogailic: Este viitorul miilor de persoane, care rămân în Italia și care o să revină. De-acea, mereu am depus efort pentru a distribui migranților  informația, care i-ar ajuta să-și cunoască drepturile, inclusiv cele care țin de pensii. Sistemul italian  de achitare a pensiilor este bazat pe contribuțiile vărsate în Fondul de Stat. Această problema abia se proliferează, iar pe viitor o să ne confruntăm mai des cu ea. Incercăm să identificăm și să studiem diverse aspecte ale problemelor sociale cu care se confruntă comunitatea noastra aici, in Italia. Am asistat în nenumărate rănduri la intrunirile Ministerului Muncii din Moldova cu omologii lor italieni. Cunosc din prima sursă situația demografică și cea economică a INPS-lui italian. Regret mult, dar nu am nici o speranță că Italia va semna vreodata cu Moldova Acordul de protectie sociala. Pentru a informa oamenii despre posibilitățile de obținere a pensiei am decis să facem un proiect video-audio. El se numește „GHID virtual: Moldoveni în Italia. Ghid pentru orientarea si integrarea  socială a moldovenilor”. Primele teme discutate au fost cu referință la condițiile și modalitățile de obținere a pensiei.

(http://www.youtube.com/assomoldave, https://www.facebook.com/pensie2015 )

 COR: În curs de dezbatere este proiectul Strategiei Naționale „Diaspora – 2020”, iar printre obiectivele acesteia se regasește și colaborarea dintre diasporă și administrațiile publice locale: fie cea din satul de baștină, fie din alte localități. Cum vă imaginați această colaborare?

Tatiana Nogailic: Niciodata nu am uitat de unde am pornit și cine a contribuit la formarea mea ca personalitate. Anume din aceste motive, ori de cate ori vin în satul natal Puhoi, merg la școala unde contribui la consolidarea fondului de carte. Cumpăr și donez dicționare, materiale ilustrative, etc. Ma gandesc la faptul, că trebuie să-i ajutăm pe tinerii noștri să acumuleze cunoștinte.Nu trebuie să uităm nici de bătrîni. Aceșteau au muncit o viață și au ajuns fără o bucată de păîne. Personal, în mod constant, trimit ajutoare pentru cantina socială din sat. Este binevenit orice: produse alimentare, detergenți, mici cadouri la sărbători.Este și un fel al meu de a pomeni părinții, care nu mai sunt în viață.Cred că sunt foarte multe posibilități de a ajuta satele noastre. Mi-am propus în vara anului viitor să organizez o echipă moldo-italiană de voluntariat, care să realizeze diverse proiecte sociale în sat, dar și să facă transfer de experiență, să-i invețe pe tinerii din Puhoi cît de important este voluntariatul într-o societate. Mai avem și alte idei. Îmi doresc să identific în Italia localități și întreprinderi, care ar fi dispuse pentru parteneriate cu Moldova.

 COR: Suntem pe final de an. Ce le-ați dori conaționalilor noștri?

Tatiana Nogailic: Știu, că destinul ne-a semănat prin toată lumea. Mai știu, că de cele mai deseori, acest lucru s-a întâmplat în afara dorinței noastre. Totuși, urez tuturor să se simtă împliniți oriunde s-ar afla. Vă doresc să nu uitați, că avem o baștină, avem o țară, care este sinonimul leagănului, a casei părintești, a ADN-ului nostru național. La mulți ani!