(Interviu) – Vasile Bîtca, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului…

Cum a evoluat industria vinului în ultimii ani? Vinurile noastre au fost fabricate de generații de vinificatori, în cele mai mari pivnițe din lume, apreciate de consumatorii din est și vest, susținute de legende pe care toată lumea le poate cuprinde. Industria vitivinicolă în Republica Moldova reprezintă una dintre ramurile strategice ale economiei naționale. 2% din podgoriile de viță de vie mondiale sunt situate în Moldova, Moldova fiind una dintre primele 20 de țări producătoare de vinuri din lume și al 13-lea cel mai mare exportator de vin din lume. Republica Moldova are 140 mii hectare de plantație viticolă plantată cu peste 30 de soiuri tehnice. Pe parcursul ultimilor 10 ani, industria vinicola a suferit o transformare semnificativa, cunoscînd și perioadele de criză, cea mai severa fiind din anul 2006, legată de embargoul impus de Federatia Rusa la import. Pentru a face față provocărilor Guvernul a creat Oficiului National al Viei și Vinului instituție publică bazata pe un parteneriat public-privat, responsabila de implementarea politicilor statului in domeniul vitivinicol si gestionarea Fondului Vitei de Viei si Vinului. Concomitent au fost depuse eforturi pentru modernizarea potențialului de producere prin plantarea a 30 000 ha de vita de vie, volumul investițiilor fiind de 600 mln USD. De asemenea, cu susținerea Băncii Europene de Investiții a fost procurat echipament modern pentru vinăriilor din ariile indicații geografice protejate (IGP). Datorită investițiilor în politica de calitate am reușit recunoașterea și protejarea la nivel european a 4 zone geografice din Republica Moldova: Valul lui Traian (sud-vest), Ștefan Vodă (sud-est), Codru (centru), Balti (Nord); primele trei sunt destinate producției de vinuri cu indicație geografică protejată.

Continuăm să investim în calitate prin crearea semnelor de calitate:

    • denumiri de origine protejate (DOP),

    • indicații geografice protejate (IGP),

    • mărci naționale de calitate „Vinul Moldovei” (WoM);

    • Registrul Vitivinicol pentru sporirea calității și trasabilității produselor vitivinicole (In acest Registru sint inregistrate 30 mii de ha de vita de vie și informația de recolta, producere si stocuri. R.Moldova este unica tara din spatiu ex-sovietic dotata cu un asa fel de mijloc care permite asigurarea trasabilitatii „de la parcela pina la paharul consumatorului”);

În 2016 au fost exportate circa 43,5 mln butelii de vin cu 18% mai mult comparativ cu 2015. Principalele destinație a fost piața EU (45%): Polonia (15%), Czech Rep. (13%), Rominia (13%). În total vinul moldovenesc a fost exportat în 42 de țări.

Strategia de dezvoltare a industriei vinului pe următorii ani? Strategia de dezvoltare sectoriala „Vinul Moldovei – 2030” este în proces de elaborare și va constitui un document ce va identifica și va stabili prioritățile de dezvoltare a sectorului. Menționez implementarea Codului Viticulturii durabile, dezvoltarea sistemului de denumiri de origine protejata (DOP), indicatiilor geografice (IGP), specialităților tradiționale garantate (STG) si vinurilor ecologice, ameliorarea sistemului de Control si Asigurare a Calității, dezvoltarea serviciilor de extensiune, R&D, diseminarea informației in cadrul Academiei “Vinul Moldovei“, dezvoltarea oenoturizmului, dezvoltarea capacităților resurselor umane si Asociațiilor Profesionale, inclusiv ameliorarea activităților de marketing si de promovare la nivel internațional.

Care au fost și sunt cele mai mari provocări în dezvoltarea acestei ramuri? Sectorul vitivinicol în rezultatul embargourilor impuse de Federația Rusă, la importul vinurilor moldovenești în anul 2006 și 2013, a pierdut circa 500 mln USD. A fost nevoie de eforturi considerabile pentru a stabiliza situația din filiera vitivinicola și de a relansa exporturile pe alte piețe O altă provocare sunt suprafețele cu viță de vie. Prin programe de susținere a viticulturii încercăm să sporim plantarea soiurilor autohtone valoroase și solicitate pe piețele noastre țintă. Ne dorim să revenim la suprafețele de viță de vie ale Moldovei, ca acum 25 de ani. Bineînțeles investim și în politica de calitate, un rol important în realizarea căreia joacă reforma sistemului de control. De realizarea acestor politici va depinde credibilitatea vinului moldovenesc în fața consumatorului atât pe piața locală cât și pe cea de export.

Mică incursiune în Istoria vinificației moldovenești? Viticultura și arta vinului a fost o ocupație tradițională a moldovenilor de mai mult de 5 000 de ani. În sec. IX-XIV, un rol important în dezvoltarea viticulturii a avut-o răspândirea creștinismului cînd viticultura și vinificația se dezvoltau pe lângă mânăstiri și în domeniile viticole a nobilimii locale.  Prin sec. XVI Moldovei îi erau specifici mai multe soiuri de struguri: soiuri locale și soiuri care purtau amprentă grecească, romană, ungară, turcă sau aduse din Crimeea si unele regiuni din Transcaucazia si Asia Mijlocie. Dimitrie Cantemir printul Moldovei (1673-1723) a realizat prima clasificare a vinurilor moldovenești după origine si calitate. Tot în acea perioadă sporește exportul vinurilor moldovenești in Ucraina si Rusia (sec XYIII-XIX). În sec XIX, Basarabia ocupă primul loc după suprafețele viței de vie 40 mii de ha deținute, iar în anul 1982 suprafața viței de vie constituia circa 195 mii ha și plasa țara noastră pe primul loc în fosta URSS.

Cele mai populare vinuri peste hotarele țării? În funcție de anotimp și țară, livrările de vinuri moldovenești diferă. Spre exemplu în sezonul estival cererea de vin alb este mai mare, iar în sezonul rece predomină consumul de vin roșu și roze. Aceasta este valabil și la noi în țară și peste hotare. Dar, în general, vânzările de vinuri roșii și roze (circa 55%) le depășesc pe cele de vinuri albe (circa 38%) și vinuri spumate (circa 7%). Totodată, preferința de vin este diferită în funcție de conținutul de zahăr. Moldovenii preferă vinurile demiseci și seci. Consumatorii din statele CSI preferă vinurile demidulci și dulci, în special vinul Cagor, dar încet încet se dă preferință vinurilor demiseci și seci. Țările din Europa Centrală (Cehia, Polonia etc.) preferă vinurile demidulci și demiseci, în timp ce statele din Europa de Vest consumă, în special, vinuri seci și demiseci. Bineînțeles că și prețul dictează gustul, cele mai multe din vinurile exportate sunt vinuri din segmentul mediu, deși în ultimii ani se constată o tendință de creștere a livrărilor de vin de calitate, din segmentul de preț mediu și mai sus. De o popularitate din ce în ce mai mare se bucură vinurile produse din soiuri autohtone (Rara Neagră, Feteasca Albă, Feteasca Neagră) și vinurile cu Indicație Geografică Protejată (în prezent sunt înregistrate 40 denumiri de vin cu IGP).

Ce spun experții internaționali despre vinurile moldovenești? Cel mai des avem ocazia să cunoaștem opinia experților la degustațiile organizate sau vizite de studiu, schimb de experiență, degustări, concursuri sau chiar în timpul Sărbătorii Naționale a Zilei Vinului. În acest sens, afirm cu certitudine că experții în domeniu din Marea Britanie, Germania, Franța, Cehia, România apreciază evoluția pozitivă a sectorului vitivinivol, precum și calitatea înaltă a vinurilor produse. Ei consideră vinurile noastre incitante și competitive. De asemenea, ei spun că a crescut interesul pentru vinurile noi, vinurile roze și vinurile spumante. Și că anume vinurile roze ne vor ajuta să fim mult aprecioați la nivel international. Să nu uităm că pe parcursul anului 2016 vinurile moldovenesti au cucerit circa 300 de medalii, 60% din ele fiind de aur. Acesta este un rezultat exceptional si o recunoastere din partea expertilor-degustatori a calitatii vinurilor moldovenesti

Care este vinul preferat al Dlui Ministru? Cabernet Sauvignon – un vin roșu ce se servește cu bucatele tradiționale: friptură, carne de miel, orice fel de mancare bogată în grăsimi, pentru că ajută mult digestiei.

Festivalul ZIUA NAȚIONALĂ A VINULUI și importanța lui? Ziua Națională a Vinului reprezintă una dintre cele mai importante sărbători oficiale ale țării noastre, eveniment ce promovează cultura milenară a poporului moldovenesc de creare și consum a vinului de calitate. Prin organizarea acestui eveniment urmărim promovarea creșterea notorietății brandului național “Vinul Moldovei. O legendă vie”. Pe durata desfășurării Zilei Naționale a Vinului sunt organizate mai multe activități, foarte mult apreciate de vizitatorii de peste hotare, unde pot fi învățate regulile și arta degustării vinului cu cei mai iscusiți somelieri din R. Moldova. Vizitatorii au ocazia să descopere Moldova prin intermediul tururilor vinicole, din inima Chișinăului spre destinații vitivinicole, galerii subterane, beciuri, vii, săli de degustare, crame și agropensiuni cu programe speciale, care vor ajuta oaspeții să beneficieze de aventuri oenologice memorabile. Cea mai apreciată cred că rămâne totuși a fi degustarea și vînzarea unei diversități unice de vinuri: tinere, mature, de colecție, ediții limitate, precum și produse lansate în premieră. În cadrul degustării sunt oferite și sugestii referitoare la potrivirea bucatelor naționale cu diverse tipuri de vin.