AGRICULTURA DIN ȚARA NOASTRĂ SE DEZVOLTĂ DUPĂ STANDARDELE EUROPENE

Domnule ministru, schimbările climatice, inclusiv temperaturile ridicate, ce impact au asupra sectorului agricol din țara noastră? În pofida acestor schimbări climatice care au loc la nivel global, nu putem spune că în acest an țara noastră se confruntă cu secetă. Roada pare a fi una pe măsura așteptărilor agricultorilor, în funcție de regiuni. Cu toate acestea, potențialul de procesare a produselor în Republica Moldova este unul încă foarte mic, comparativ cu posibilitățile pe care le are acest domeniu. În acest context, reiterez că sunt necesare mari investiții. De fiecare data când discut cu oameni de afaceri din străinătate încerc să-i conving de calitatea înaltă a materiei prime din țara noastră și de oportunitățile pe care le-ar avea dacă ar învesti în agricultura din Republica Moldova. De altfel, am discutat la Roma cu reprezentanți ai Asociației Agricultorilor și ai Camerei Agricole Italiene. Sper să vină și să investească aici, deoarece noi producem multă materie primă, adausul comercial fiind redus la export, ceea ce este un avantaj. Totodată, Republica Moldova are un Acord de Asociere cu UE, inclusiv componenta comercial-economică, DCFTA. De asemenea, are statut de țară candidată pentru aderare, ceea ce înseamnă că legislația Republicii Moldova se sincronizează cu cea europeană, iar calitatea produselor moldovenești care ajung pe piața europeană are același standard. La fel, cerințele pentru agricultori în ceea ce privește prelucrarea, producerea sunt identice cu cele din UE. 

Și care ar fi alte avantaje dacă ar veni investitori străini în Republica Moldova? Ar veni cu tehnologii și utilaj performante. Ar fi un mai mare potential de vânzare, astfel va spori concurența. Este un lanț tehnologic care aduce multe beneficii. Desigur, nu este simplu să cucerești o nouă piață, de aceea trebuie să propui ceva inedit, prin care atragi cumpărătorii, atât prin calitate, cât și prin prețuri. Cea mai mare cotă a exporturilor moldovenești sunt pe piața UE, implicit produse de origine vegetala, dar țara noastră mai are acorduri de liber schimb și cu alte state, la fel avantajoase. Deci, Republica Moldova ar putea fi o punte de legătură între UE și țările din Est, cum ar fi Azerbaidjan sau Kazahstan, de exemplu.

Care sunt produsele principale care se regăsesc în prezent pe piața europeană? Gama produselor moldovenești care se exportă pe piața europeană este largă. Vorbim de grâu, porumb, rapiță, floarea-soarelui, inclusiv ulei, ceea ce înseamnă o industrializare bună a procesului de producere a uleiului. Desigur, de o mare solicitare se bucură fructele moldovenești, cum ar fi merele, cireșele, vișinele, prunele. Și este necesar să precizez că și fructe uscate, care după procesul de prelucrare au alte prețuri, bineînțeles. Se exportă în calități mari prunele uscate sau în ciocolată, produse de către mai multe companii din țara noastră. La fel, se exportă vișine în stare proaspătă, dar și congelate. Produsele de cofetărie, inclusiv ciocolata, sunt foarte bine cotate pe piața europeană. Numele fabricii ,,Bucuria” este foarte bine cunoscut în țările europeme. Acestea sunt apreciate pentru calitățile degustative deosebite, deoarece conțin ingrediente naturale, nu artificiale sau înlocuitori, cum ar fi uleiul de palmier.

Cu toate acestea, pe piața din Republica Moldova se găsesc multe produse ieftine, ceea ce ar însemna și o calitate mai inferioară decât a produselor noastre, dar care sunt mai scumpe. Da, aceasta loveșe foarte mult în capacitatea de concurență a productorilor noștri, care nu întotdeauna pot face față. De la sine înțeles că un produs de calitate înaltă nu poate fi ieftin. Or, depinde de puterea de cumpărare a cetățenilor. În ultimul timp, în special după pandemie, se atestă o tendință de a cumpăra produse mai ieftine.

Care este situația în Republica Moldova în ceea ce privește produsele moficate genetic? Este o reglementare în acens sens? În Republica Moldova este interzisă prin lege  producerea produselor modificate genetic. De asemenea, este interzis importul plantelor și a materialul semincer care include elemente modificate genetic. Recent, legislația țării noastre a fost completată cu prevederi foarte importante. La 31 iulie Parlamentul a votat în a doua lectură Legea privind producția agroalimentară ecologică și etichetarea produselor ecologice, ceea ce înseamnă că Republica Moldova, implicit Ministerul Agriculturii, vede aceasta ca o direcție de dezvoltare strategică. Pământul în țara noastră este de o calitate deosebita, astfel există posibilități de conversie în trei ani a agriculturii conservative la agricultură ecologică. 

Dar care este calitatea apelor din țara noastră și în general situația în acest sector, foarte important pentru agricultură? În urma unei analize minuțioase, am elaborat Strategia Națională a sistemului de irigare. Apa din subsolurile țării nu se prestează pentru irigare, deoarece are un proces de salinitate foarte inalt. Dar nu s-a atestat în această analiză nici o proba cu conținut înalt de pesticide sau reziduri. În prezent Republica Moldova poate utiliza pentru sistemele de irigare apă din râurile Prut și Nistru. Mai este și lacul de la Cahul. În viitor am prelua apă și din Dunăre.