Expo Dubai 2020, inaugurarea căreia va avea loc la 1 octombrie, deși se va desfășura în condiți restrictive, cauzate de pandemie urmează să fie un eveniment de anvergură. Sunt așteptați peste 25 milioane de vizitatori pe parcursul a 6 luni cât va deschisă această expoziiție mondială. Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Emiratele Arabe Unite, Victor Haruța, ne oferă detalii.

Excelență, zile numărate au rămas până la începerea marelui eveniment expozițional DUBAI EXPO 2020. La ce etapă de pregătire este Pavilionul Republicii Moldova? La 1 octombrie 2021 Expoziția Mondială Expo 2020 Dubai își va deschide porțile pentru vizitatori din toată lumea și va dura 6 luni până la 31 martie 2022. Pavilionul Republicii Moldova este finalizat complet, au fost instalate toate echipamentele video și audio, au fost tipărite toate panourile informative și amenajat teritoriul. De asemenea, exponatele transmise din Chișinău au fost livrate și aranjate în pavilion în conformitate cu conceptul acestuia. Astfel, urmare unui efort comun a echipei implicate în organizarea participării țării noastre la Expo 2020 Dubai, am reușit să ne încadrăm în termeni și să finalizăm pregătirea pavilionului. De asemenea, am reușit să obținem un suport considerabil de la Guvernul EAU și organizatorii Expo 2020, fapt care a permis reducerea esențială a cheltuielilor pentru participarea țării noastre la acest eveniment global. Printre cele mai mari economii putem menționa chiria și amenajarea pavilionului, echipare cu mobilă și tehnică audio și video (inclusiv proiectoare), procesele logistice pentru transportarea exponatelor spre și din Dubai, chiria apartamentelor pentru personal și altele. La momentul de față, în cadrul pavilionului activează 2 persoane, iar în ultima săptămână a lunii septembrie vor veni din Republica Moldova încă 10 membri ai echipei care vor activa în calitate de ghizi pe parcursul celor 6 luni.

Acest eveniment trebuia să fie lansat anul trecut, dar din cauza pandemiei a fost replanificat pentru acest an. S-a schimbat conceptul inițial al Expoziției ? În ce format se va desfășura? Într-adevăr, pentru a asigura sănătatea publică organizatorii Expo 2020 Dubai au decis amânarea pentru anul curent deschiderea evenimentului. La Expo sunt așteptați peste 25 milioane de vizitatori pe parcursul acestor 6 luni, respectiv Guvernul EAU și-a pus scopul de a oferi o atmosferă sigură și confortabilă vizitatorilor și rezidenților din țară. Astfel, la moment EAU este numărul 1 în lume după cantitatea vaccinurilor anti-COVID administrate pe cap de locuitor, ajungând la cifra de 80 % de populație vaccinată complet. Respectiv numărul cazurilor noi de COVID-19 este în descreștere continuă chiar dacă granițele sunt deschise pentru vizitatori, turiști, oameni de afaceri etc. Cu referire la eveniment propriu zis, doresc să menționez că una din condițiile de bază de asigurare a sănătății publice este vaccinarea tuturor colaboratorilor implicați în construcția și gestionarea pavilioanelor naționale și a teritoriilor adiacente. Astfel, până la deschidere organizatorii Expo oferă gratuit posibilitatea să se vaccineze pentru toți cei care vor activa în pavilioane. Conceptul expoziției nu s-a schimbat ca atare, au fost introduse unele măsuri de siguranță, precum purtarea de mască, amplasarea dezinfectanților în fiecare pavilion, dezinfectarea suprafețelor pavilionului, etc. De subliniat că vizitatorii nu vor fi obligați să fie vaccinați, însă la moment se examinează oportunitatea testării în masă a acestora în cazul lipse vaccinului anti-Covid.

Era programată și Ziua Republicii Moldova. Rămâne pe agendă ? Ce presupune acest eveniment? La data de 3 martie 2022 este preconizată organizarea Zilei Naționale a Republicii Moldova la Expo 2020. Evenimentul va include mai multe componente. Ne propunem organizarea unei vizite guvernamentale la nivel înalt din Republica Moldova pentru promovarea relațiilor bilaterale. De asemenea, va fi organizat un program artistic, în special în contextul promovării culturii noastre prin prezentarea tradițiilor Mărțișorului. Paralel acestor evenimente am planificat organizarea unui for al oamenilor de afaceri. Acesta va fi un eveniment instituțional organizat de camerele de comerț din Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite, având la bază Memorandumul de înțelegere semnat între cele două camere în luna mai a anului curent.