SUA, PARTENER ȘI PRIETEN DEVOTAT AL MOLDOVEI

La 4 iulie 1776 SUA și-a declarat Independența. De atunci și până în prezent se vorbește despre democrația americană ca un reper al existenței acestei țări. Este un exemplu, dar și un sprijin pentru statele care doresc să îmbrățișeze valorile democratice. Republica Moldova se înscrie printre țările susținute de SUA în procesul de democratizare, de modernizare . Unele aspecte ale cooperării moldo-americane au fost punctate în interviul oferit de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al SUA la Chișinău, Dereck HOGAN.

Excelență, în mesajul de salut adresat cetățenilor Republicii Moldova la începutul mandatului Dumneavoastră de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al SUA la Chișinău afirmați că respectați țara noastră ,,pentru tenacitatea cu care îşi consolidează independenţa şi îşi construieşte „o societate democratică”. Ce impresii v-a făcut realitatea de la Chișinău în perioada de aflare aici? Mulțumesc frumos pentru această oportunitate de a discuta despre prioritățile activității mele în calitate de ambasador al SUA în Republica Moldova.  Chiar de la început am fost impresionat de dorința poporului Moldovei de a construi un stat democratic și independent. Dar, evident, calea spre democrație   nu este deloc ușoară și simplă. Această cale implică atât urcușuri cât și declinuri.  Nici o țară cu un nivel avansat de democrație, inclusiv Statele Unite, nu a avut o cale ușoară, fără impedimente și fără greșeli din care să învețe.  Important este de a depăși greutățile și de a continua calea spre valorile democratice.  Impresiile mele despre Moldova nu s-au schimbat.  Este o națiune cu un potențial mare, o națiune care, sunt sigur, va reuși să construiască o viață mai bună pentru toți cetățenii săi.    

Mesajul Dumneavoastră a avut un impact deosebit, de aceea trebuie să amintesc că ați mai afirmat că „SUA au fost şi vor fi mereu parteneri ai Moldovei, prieten devotat”. Acum care sunt domeniile prioritare în care SUA va susține Republica Moldova? Mulțumesc pentru cuvintele Dumneavoastră  de apreciere. Este adevărat că Statele Unite sunt un partener de dezvoltare al Moldovei, care pe parcursul anilor a contribuit cu asistență de aproape 1,5 miliarde dolari. Au fost realizate proiecte foarte importante prin USAID și prin alte agenții ale SUA, care au adus rezultate tangibile în așa domenii ca IT, agricultura, industria vinicolă, industria ușoară, turism  și multe altele.  O prioritate pentru noi, pentru dezvoltarea continuă a țării este promovarea statului de drept și consolidarea sistemului judiciar. Vom aprofunda Parteneriatul nostru cu Guvernul Moldovei și societatea civilă din acest domeniu. Suntem bucuroși că datorită proiectelor noastre, vinificatorii din Moldova au ieșit pe piețele internaționale. Au fost implementate proiecte în domeniul financiar-bancar, ca, spre exemplu, crearea Depozitarului Central Unic   al Valorilor Mobiliare, sau în domeniul judiciar – Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor.  Dorim să continuăm asistența în aceste și în alte domenii, care ar îmbunătăți viața tuturor cetățenilor Moldovei.

Schimburile comercial-economice dintre  SUA și  Republica Moldova în ultimii ani sunt în creștere. Căror factori se datorează această dinamică pozitivă Suntem bucuroși să vedem aceste tendințe pozitive și credem că aceasta este doar începutul.  Există potențial mare de dezvoltare în acest domeniu și mă refer anume la agricultură, energie, tehnologiile informaționale, industrie și infrastructură. Factorii care au contribuit la creșterea relațiilor economice includ cooperarea la nivel înalt între guvernele noastre, asistența tehnică și financiară din partea partenerilor de dezvoltare, inclusiv Statele Unite, și capacitatea cetățenilor Moldovei de a oferi produse și servicii de calitate înaltă pe piața americană.

De multe ori se menționează că instabilitatea politică din Republica Moldova împiedică realizarea reformelor, iar fără acestea este imposibilă atragerea investițiilor. Dumneavoastră cum apreciați climatul investițional din țara noastră? Climatul investițional atractiv depinde de mulți factori, dar în primul rând de condiții și reguli egale de joc pe piață, de nivelul de transparență și independență a sistemului de justiție.  Investitorii străini vor să fie siguri că nu riscă și că vin într-un climat care să le permită să se dezvolte. Moldova depune eforturi în crearea acestui mediu investițional favorabil și mulți investitori străini deja sunt prezenți aici.  Cu toate acestea Moldova are multe încă de făcut în acest domeniu și sper că noul guvern va avea aceasta ca una din prioritățile sale.    

Domnule ambasador, s-au împlinit 20 de ani de la lansarea Parteneriatului de cooperare dintre  Carolina de Nord și Republica Moldova.  Ce ne puteti spune despre rezultatele acestui Parteneriat? Parteneriatul dintre Republica Moldova și Carolina de Nord este un parteneriat durabil și frumos, care a dus la renovarea orfelinatelor și școlilor din Moldova, la posibilitatea pentru sute de elevi să-și facă prieteni și să învețe unii de la alții, la ridicarea nivelului profesionist al profesorilor, specialiștilor din sectorul medical, liderilor de tineret, etc. Semnarea recentă a unui nou acord pe cinci ani demonstrează că această colaborare va continua să consolideze legăturile dintre popoarele noastre.

Regiunea din care face parte Republica Moldova este în vizorul SUA în ceea ce privește securitatea.  În calitate de observator în formatul 5+2 de reglementare a diferendului transnistrean, SUA cum vede soluționarea acestui conflict? Vreau să subliniez că noi susținem suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul hotarelor ei recunoscute internațional, cu un statut special pentru Transnistria.  Noi încurajăm dialogul dintre Chișinău și Tiraspol și, desigur. suntem în continuare angajați în procesul 5+2 pentru găsirea unei soluționări durabile a acestui conflict.

Realizăm acest interviu cu ocazia Sărbătorii Naţionale a SUA şi nu pot să nu amintesc de democraţia americană, care este un exemplu pe plan mondial. La distanță de timp, de la istorica dată de 4 iulie 1776, când a fost declarată Independența SUA, percepția americanilor despre democrație, statul de drept și alte valori democratice s-a schimbat? Eu consider că percepția valorilor democratice de bază nu s-au schimbat și nu se vor schimba.  În Declarația de Independentă a SUA este scris ”toți oamenii sunt egali, că ei sunt înzestrați de Creator cu anumite Drepturi inalienabile, că printre acestea sunt Viața, Libertatea și căutarea Fericirii”.  Nu cred că percepția acestor valori se va schimba vreodată.  Și cu această ocazie frumoasă doresc am spun tuturor concetățenilor mei: ”Happy Independence Day!”