Turcia a fost printre primele țări care a recunoscut Independența Republicii Moldova și a deschis ambasadă la Chișinău, iar pe parcursul anilor a devenit un partener strategic al țării noastre. În cei 27 de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Turcia au fost semnate 65 de acorduri bilaterale, care cuprinde diverse domenii de cooperare. Au avut loc multiple vizite la nivel de șefi de state, prim-miniștri, spikeri ai legislativelor. De altfel, Turcia este unica țară în care toți președinții Republicii Moldova au efectuat vizite oficiale, iar pe 17-18 octombrie 2018  Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, s-a aflat în vizită oficială la Chișinău. De asemenea, Turcia se distinge prin volumul schimburilor comerciale cu țara noastră, dar și prin cel al investiițiilor. În Republica Moldova sunt înregistrate 1126 companii mixte moldo-turce, care contribuie la extinderea cooperării pe dimensiunea economică. Alte detalii despre relațiilor turco-moldave sunt reliefate în interviul cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Turcia în Republica Moldova, Gürol SÖKMENSÜER. 

Domnule ambasador, cooperarea bilaterală dintre țările noastre în ultimii anii s-au intensificat pe toate dimensiunile, inclusiv pe cea politică şi economică. Cărui fapt se datorează această apropiere între Turcia și Republica Moldova? Dacă e să facem o scurtă incursiune în istoricul relațiilor dintre țările noastre, atunci trebuie să amintim că  Republica Moldova și-a declarat Independenţa în august 1991, iar în decembrie Turcia a recunoscut această declaraţie, ca pe data de 3 februarie 1992 să fie stabilite relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Turcia. Or, 27 de ani e un timp atât de scurt, încât nu putem reflecta profunzimea relaţiilor noastre, aceasta în contextul în care istoria comună a popoarelor noastre interacţionează încă din secolul 16. Cu timpul, legatura istorică şi culturală dintre noi a devenit mai puternică și ne bucură faptul că Moldova acordă o mare importanţă relaţiilor cu noi. Aceasta și determină atitudinea autorităţilor din Turcia din Republica Moldova, în abordările faţă de cooperarea dintre ţările noastre. Astfel, este o accelerare semnificativă în toate domeniile, iar în ultimii 15 ani anterprenorii turci şi diplomaţia umanitară a devenit o putere regională importantă. 

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, anul trecut a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova. A fost un eveniment semnificativ și prin faptul că a fost semnată Declaraţia privind stabilirea unui parteneriat strategic dintre Republica Moldova şi Republica Turcia, despre care se vorbea mai de demult timp. Ce presupune acest Parteneriat? Parteneriatul Strategic este un concept care permite cooperarea bilaterală, regională şi internaţională, care întăreşte legăturile de solidaritate şi prietenie pentru ambele părţi. În baza acestui document va fi format Consiliul de Cooperare Strategică la nivel înalt, care va stabili strategia relaţiilor în toate domeniile, va promova dezvoltarea proiectelor de cooperare şi va supraveghea ca aceste proiecte să fie implementate. De asemenea, în cadrul Consiliului va fi creat Grupul Strategic de Planificare Comună pentru a face schimb de opinii politice, a stabili domeniile prioritare de cooperare. Acest grup se va aduna o data la doi ani cu co-preşedinţi din partea Ministerlui de Externe şi vor prezenta raportul Consiliului Suprem. La puțin timp după această vizită, Republica Moldova a intrat în perioada electorală care a fost importantă, de aceea urmează ca în viitorul apropiat Consiliul de Cooperare Strategică la nivel înalt şi Grupul Strategic de Planificare Comună să înceapă să lucreze pentru interesele comune ale ambelori ţări.

Volumul schimburilor comericial-economice dintre ţărie noastre este în creştere, conform statisticii. Aceasta graţie implementării Acordului de Liber Schimb dintre Turcia şi Moldova, intrat în vigoare în  anul 2016, sau au fost şi alţi factori care au influenţat pozitiv acest proces? Pe 1 noiembrie 2016 a intrat în vigoare Acordul de Liber Schimb, care oferă acces nelimitat, fără restricţii tarifare la importul produselor pe piaţa Turciei, eliminarea taxelor vamale. Acesta este în interesul companiilor ambelor ţări, care cooperează, dar este avantajos și pentru ţări terţe. Prin urmare, Acordul de Liber Schimb a influenţat creşterea volumulul comerţului dintre țările noastre. Eu cred că unul din factorii efectivi al acestei creşteri se datorează vizitelor la nivel înalt şi cu contribuţia presei. Or, este foatre important că și companiile din Turcia şi Moldova sunt interesate de cooperare reciprocă. În Istanbul se va deschide un Oficiu de Comerţ al Moldovei. Acesta va fi un pas important în creşterea comerţului bilateral, iar creşterea investiţilor turceşti în Moldova în fiecare an ne arată că oamenii de afaceri din Turcia au încredere în climatul investiţionar al Moldovei.

Cooperarea cu UTA Găgăuzia este una constantă. În acest sens este o strategie de susţinere a dezvoltării regiunii sau acest ajutor vine la solicitarea autorităţilor de la Comrat? În anul 2018 în Găgăuzia am implementat foarte multe proiecte. Fiecare dintre aceste proiecte este produsul multor ani de muncă şi eforturi, dar cel mai important este faptul că toate acestea sunt în baza unei prietenii puternice. Aflat în vizită în Republica Moldova, preşedintele Turciei a participat la inaugurarea mai multor proiecte şi aceasta a fost un exemplu extraordinar de prietenie şi frăţie între Turcia şi UTA Găgăuzia. Unul din cele mai importante proiecte implementate prin intermediul TIKA (Agenţia de Cooperare şi Coordonare din Turcia) este construcţia şi furnizarea echipamentului Centrului Medical şi Diagnostic „Aziz Sancar”. Cu 56 de paturi, acest spital este unul dintre cele mai moderne centre medicale nu numai din Găgăuzia, ci din toată Moldova. Se vor oferi servicii de tomografie, ultrasunete, radiologie, pediatrie, oncologie. Un alt proiect important implementat în Comrat prin intermediul TIKA este gradiniţa „Nasretin Hoca”, unde se va preda limba găgăuză şi limba de stat a Moldovei. În afară de TIKA, municipalităţile noastre au stabilit o relaţie prietenoasă cu Gagauzia. Municipalitatea din Altindag (raion în Ankara) a construit în Ankara un Centru pentru tineret şi un astfel de Centru a fost construit şi în Găgăuzia. La fel, a fost renovată Casa de Cultură din Comrat, pentru ca găgăuzii să poată păstra cultura, tradițiile strămoșești. Municipalităţile noastre nu se limitează doar la activităţile din Comrat. De exemplu, în Ceadâr-Lunga a fost construit un azil pentru bătrâni. Ca să revenim la întrebarea dumneavoastră, Turcia, sau mai bine zis Anatolia, a fost un teritoriu unde pe parcursul a sute de ani diferite culturi, religii, origini etnice au existat sub acelaşi acoperiş. Pentru noi fiecare identitate şi fiecare comunitate e preţioasa. Comunităţile care şi-au pastrat identitatea merită apreciere şi sprijin. Neamul nostru găgăuz cu mândrie ţine la cultura, istoria şi limba comună, prin aceasta ne face şi pe noi să ne simţim mândri. Or, este esenţial ca Găgăuzia să continuie eforturile de dezvoltare umăr la umăr cu Chişinăul. Noi am fost şi vom fi o ţară prietenă pentru Moldova, pentru Găgauzia şi vom continua să oferim susţinearea în toate domeniile. Desigur, această susţinere de care aminteam se desfăşoară prin evaluarea noastră în cadrul unui program amplu. Dar dacă autorităţile Găgauziei sau chiar poporul găgauz au anumite cerinţe, noi încercăm să le îndeplinim, evaluând fiecare posibilitate. 

Un argument al cooperării strânse dintre Ankara și Comrat este și deschiderea Consulatul Turciei la Comrat, care urmează să aibă loc în viitorul apropiat. Care vor fi reperele de activitate a acestei misiuni diplomatice? Au fost finalizate procesele legale legate de deschiderea Consulatului General la Comrat, acordul fiind aprobat de către autorităţile Republicii Moldova. În prezent se caută o clădire potrivită pentru acest consulat. Procesul va fi finalizat într-un timp scurt şi scopul nostru este ca să funcţioneze chiar în 2019. Consulatul general va fi ca o uşa deschisă spre Turcia pentru poporul găgăuz şi pentru cetăţenii turci care vor să aiba afaceri în Găgăuzia. Va fi ca un îndrumător şi susţinător al cetăţenilor.