Pe data de 29 octombrie este consemnată Sărbătoarea Republicii Turcia. Din anul 1923 până în preezent Turcia îşi continuă existența în conformitate cu principiile de bază ale republicii proclamate acum 98 de ani, devenind un imporant actor regional și internațional. Detalii despre cooperarea bilaterală turco-moldavă, sprijiul oferit Republicii Moldova de Republica Turcia oferă Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiiar al Turciei la Chișinău, Gürol Sökmensüer.

Excelență, criza sanitară care a afectat întreaga omenire pe toate dimensiune încă nu este depășită. Cu toate acestea, cooperarea bilaterală între state continuă, inclusiv între Republica Moldova și Republica Turcia. Ce domenii au fost mai grav afectate de restricțiile generate de Covid-19? Epidemia globală Covid-19 a avut un impact foarte negativ asupra economiei mondiale, în special asupra sectorului transporturilor și sectorului serviciilor. În special, deteriorarea lanțului de aprovizionare, problemele întâmpinate în aprovizionarea cu materii prime și, în cele din urmă, nu există nicio îndoială că epidemia are un rol în creșterea prețurilor la energie. Datorită legăturilor economice puternic înrădăcinate și solide dintre Turcia și Moldova, nu s-a înregistrat o scădere gravă a volumului comerțului bilateral în perioada pandemiei. După cum știți, în sezonul estival, Turcia este țara cea mai preferată de turiștii moldoveni. Datorită măsurilor preventive pe care țara noastră le-a pus în practică pe litoraluri pentru a nu afecta negativ cooperarea noastră în domeniul turismului, anul trecut mulți turiști moldoveni și-au petrecut vacanța în Turcia în siguranță. Deasemenea, aș dori să subliniez că cele 70.000 de doze de vaccin Sinovac pe care le-am donat Moldovei la 29 septembrie 2021 au constituit un bun exemplu de solidaritate și cooperare între țările noastre în perioada pandemiei. Vom continua să fim solidari cu Moldova, căreia de asemenea, i-am oferit şi rechizite medicale în lunile aprilie și septembrie 2020.

Proiectele inițiate de Agenția Turcă de Colaborare și Coordonare ( TIKA) în Republica Moldova își continuă implementarea în această perioadă de criză epidemiologică? Desfășurîndu-și activitățile pe o perioadă lungă de timp, TIKA nu și-a sistat proiectele și asistența nici în perioada pandemiei în Moldova, țară prietenoasă și frățească nouă. În afară de echipamentele medicale donate direct Moldovei de către Ministerul Sănătății al Republicii Turcia, în cadrul proiectelor derulate de TIKA în domeniile ajutorului umanitar, educației și sănătății, în perioada pandemiei pentru Moldova deasemenea au fost donate 8.000 de colete cu alimente, 10.000 de măști medicale, 10.000 de mănuși din latex, 1.000 de litri de dezinfectant, 1.000 de măști tip N95, 250 scuturi faciale cu ecran de protecție. Orașelor Ceadîr-Lunga și Tvardița au fost oferite mașini de cusut, mașini de nituit și suport pentru materie primă pentru producția de măști, şi un aparat Roentgen a fost donat spitalului din Ceadîr-Lunga.

Pe 1 noiembrie se împlinesc 5 ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb dintre Turcia şi Moldova. Care este impactul acestui Acord si pe ce segmente au fost obținute cele mai bune rezultate? Volumul comerțului exterior este un indicator important care arată amploarea relațiilor economice dintre două țări. Din 2016, când a intrat în vigoare Acordul de liber schimb între Turcia și Moldova până în 2019, volumul comerțului a crescut cu 48%. Aceasta înseamnă că relațiile economice dintre țările noastre se dezvoltă rapid și că ne apropiem de obiectivul, indicat de multstimatul nostru Președinte, de 1 miliard de dolari privind volumul schimburilor comerciale. De altfel, în 2020 volumul nostru comercial a ajuns la aproximativ 560 de milioane de dolari. Odată cu anularea taxelor vamale pentru un șir de produse în baza Acordului de liber schimb, s-au obținut rezultate pozitive în multe sectoare, în special în sectorul textil și al comerțului cu amănuntul. Un bun exemplu al acestei situaţii, urmare intrării în vigoare a Acordului de liber schimb, este intrarea pe piaţa moldovenească a companiei LC Waikiki, care operează în 46 de ţări, şi a companiei DeFacto, care operează în 30 de ţări. Acum, cetățenii moldoveni au posibilitatea de a cumpăra produse de calitate la prețuri accesibile în centrele comerciale de lux. În plus, datorită Acordului de liber schimb și a Sistemului cumulului de origine pan-euro-mediteranean, la care ambele țări sunt părți, Moldova, care este un important producător de textile și confecții, are posibilitatea de a cumpăra materii prime din țara noastră la un preț mult mai ieftin, de a produce la prețuri mult mai competitive și de a exporta produsele sale în străinătate. În acest context, Acordul de liber schimb cu țara noastră afectează direct industria Moldovei, ocuparea forței de muncă, nivelul de bunăstare al cetățenilor săi și veniturile bugetare ale statului.

Parteneriatul Strategic dintre țările noastre dă rezultatele scontate? Ce domenii de cooperare au fost impulsionate? Parteneriatul strategic stabilit în timpul vizitei onorabilului nostru președinte în octombrie 2018 a consolidat și mai mult relațiile de prietenie dintre țări. Prima întâlnire de parteneriat strategic la nivel înalt a avut loc la 30 decembrie 2019 la Ankara. Deși nu avem un hotar comun, exprimăm pe fiecare platformă că percepem Moldova ca o țară vecină și că respectăm integritatea teritorială și suveranitatea țării. La fel ca pe timpul administrației anterioare, ne menținem relațiile de prietenie cu partea moldovenească în timpul guvernării președintelui Sandu și a prim-ministrului Gavriliță. În acest context, ar fi corect să spunem că Parteneriatul Strategic a dat rezultatele pe care le așteptam și a dezvoltat în continuare relațiile politice bilaterale.

Cooperarea cu UTA Găgăuzia este una constantă. În acest sens este o strategie de susţinere a dezvoltării regiunii sau acest ajutor vine la solicitarea autorităţilor de la Comrat? După cum știți, avem relații speciale și strânse cu găgăuzii de origine turcică, cu care împărtășim aceeași descendență. Percepem Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia și frații noștri găgăuzi ca pe o punte de prietenie între țara noastră și Moldova. Facilități precum Stadionul Comrat, Centrul de tineret construit cu suportul Municipiului Altındağ, Centrul medical și de diagnostic Aziz Sancar, Azilurile de bătrîni Recep Tayyip Erdoğan și Emine Erdoğan, Grădinița Nasreddin Hoca și Biblioteca Atatürk sunt indicatori ai prieteniei și cooperării dintre țara noastră și UTA Găgăuzia. Dezvoltarea UTA Găgăuzia va aduce multe beneficii nu numai acestei regiuni, ci și Republicii Moldova. Țara noastră își dorește ca frații noștri găgăuzi să își păstreze valorile culturale și statutul de autonomie în cadrul Republicii Moldova integre. Ajutorul pe care îl oferim Găgăuziei nu este la cererea vreunui grup, ci spontan din toată inima. Aceste ajutoare sunt oferite prin intermediul Oficiului TIKA din Chișinău. Până în prezent, TIKA a derulat peste 400 de proiecte în Moldova. Marea majoritate a acestora au fost implementate în afara Găgăuziei, în alte regiuni a Moldovei. Prin urmare, nu ar fi corect să afirmăm că ajutorul țării noastre pentru UTA Găgăuzia este o strategie specială.

Anul trecut au avut loc două evenimente importante pe dimensiunea diplomatică dintre țările noastre – deschiderea Consulatului Turciei la Comrat și a Consulatului onorific al Republicii Moldova în orașul Alanya. Ce presupune activitatea acestora Consulatul nostru de la Comrat a fost deschis la 27 august 2020 de către ministrul nostru de Externe și omologul său din Republica Moldova. Consulatul general oferă servicii consulare cetățenilor turci și cetățenilor moldoveni care au nevoie de servicii precum ar fi viza, suspendarea serviciului militar și reînnoirea pașaportului. De altfel, și Moldova are un Consulat general la Istanbul. Consulatele onorifice, pe de altă parte, sunt organizații care nu au autoritate de funcționare oficială, operând pentru consolidarea prieteniei și dezvoltarea relațiilor economice și comerciale bilaterale între cele două țări. Deci, ar fi mai corect să evaluăm Consulatul onorific al Moldovei în Alanya din acestă perspectivă.

Cum cooperează Republica Turcia și Republica Moldova în domeniul educației? Există planuri pentru a majora finanțarea din partea statului a programelor de schimb academic? Activitățile de cooperare educațională dintre țările noastre au o bază contractuală puternică. Activitățile noastre de cooperare în domeniul educației sunt desfășurate în cadrul diferitelor acorduri și protocoale, în special a Acordului de cooperare în domeniul educației semnat în 1996. Avem Liceul Teoretic Moldo-Turc Süleyman Demirel din satul Congaz, în care activează și profesori delegați din Republica Turcia. În plus, intenționăm să deschidem o școală în centrul administrativ al UTA Găgăuzia, în Comrat, sub denumirea de „Proiectul Campusului Educațional Recep Tayyip Erdoğan”. După vizite reciproce și examinări efectuate de autorități, s-a decis ca școala care va fi construită să activeze în calitate de liceu cu mai multe programe incluse. Pe lângă acestea, la cererea Universității de Stat din Comrat, au fost repartizați 5 lectori din țara noastră de la Ministerul Educației Naționale a Turcie la Departamentul de Limbă și Literatură Turcă. Urmare acordurilor încheiate între Ambasada noastră și rectoratele Universității Libere Internaționale a Moldovei și a Universității de Stat din Moldova, a fost delegat un lector pentru ambele universități. Este planificată inițierea unor programe de schimb de academicieni între universități. Prin acorduri bilaterale se desfășoară activități de schimb de studenți și de cooperare între ULİM și Universitățile turcești ”Afyon Kocatepe” și ”Samsun 19 Mayıs”. Între Universitatea de Stat din Comrat și diferite universități din țara noastră a fost semnat Protocolul de schimb Mevlana. La momentul actual, cu regret, nu există niciun proiect care ar prevere creșterea finanțării guvernamentale pentru programele de schimb academic.