Pe data de 24 august Ucraina a sărbătorit 30 de ani de la declararea Independenței. Ce și-a propus și ce a realizat această țară pe parcurrsul anilor aflăm de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei la Chișinău Marko SHEVCHENKO.

Excelență, declararea independenței Ucrainei a fost un act important, fiindu-i oferită șansa de a alege o nouă cale de dezvoltare. Obiectivele trasate acum 30 de ani de către Ucraina au fost atinse? Dacă e să răspund scurt, atunci spun DA, au fost atinse. Cetățenii ucraineni, inclusiv și cei de alte etnii s-au bucurat că ai posibiltatea să construiască un stat democratic, liber și  prosper. Și acesta era cel mai important obiectiv când Ucraina și-a declarat Independența. Da, avem mai multe probleme, și în primul rând economice. Toți ucrainenii, conform sondajelor de opinie, nu au nicio îndoială că acum 30 de ani au făcut o alegere corectă. 

Integrarea europeană a Ucrainei este un obiectiv stipulat și în Constituția țării. Or pentru atingerea acestui obiectiv este necesară o consecvență din partea forțelor politice. Au reușit acestea să se consolideze în atingerea rezultatelor scontate? De fapt am reușit. Și nu în ultimul rând această consolidare a fost un rezultat al agresiunii din partea Federației Ruse, după care toți cetățenii ucrainieni, dar și cei de etnie rusă s-au consolidat și au decis că soarta lor se află în Europa. Această consolidare a societății a fost reflectată și în politică, prin care în Constituție au fost introduse prevederile referitoare la integrarea europeană și euro-atlantică a Ucrainei.

Beneficiile Acordului de Asociere Ucraina – Uniunea Europeană după 7 ani de la semnare sunt evidente și cel mai important – ce reforme prevăzute de acest Acord au fost deja implementate în această perioadă de șapte ani la care am facut referire? Probabil ascultătorii Radio Moldova știu că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană este un document foarte complex, care acoperă toate domeniile unui stat – social, politic, economic etc. În Acordul de Asociere semnat de Ucraina cu Uniunea Europeană sunt prescrise sau menționate mai multe reforme care trebuie să fie făcute în Ucraina, având ca scop principal apropierea de Uniunea Europeană. În special în acești 7 ani am făcut mai mulți pași spre a reforma țara noastră. Unele reform sunt deja finalizate, altele sunt în curs de realizare. Aș putea să menționez, ca o mare realizare.  reforma puterii locale,așa zisa descentralizare, una dintre cele mai importante reforme care repartizează puterea dintre guvern și administrații locale, modalitatea de repartizare a fondurilor pentru administrațiile locale. Cel mai important moment este că s-a schimbat modul de operare a acestor fonduri. După această reformă toate taxele care sunt colectate intr-un anumit teritoriu rămân în administrațiile locale respective și numai o parte sunt transmite către autoritatea centrală,  la bugetul de stat. Unul dintre cele mai principale efecte al reformei puterile locale, așa zisa descentralizare, este schimbarea direcțiilor în care merg fonduri dintre bugetul de stat și local. În prezent în Ucraina fondurile merg din jos în sus și nu invers. Altă reformă foarte importantă este în justiție, în  special, combaterea corupției. Pentru aceasta au fost create agenții specializate în prevenirea corupției, în primul rând în serviciile publice. De asemenea, au fost create Biroul de combatere a corupție, Procuratura anticorupție, Curtea Anticorupție. Deci, este un sistem complet de prevenire și combatere a acestui flagel, care are un impact negativ asupra dezvoltării unei societăți democratice. Astfel, în permanență se identifică modalități de utilizare a acestor mecanisme pentru a deveni mai eficiente. O altă reformă importantă ține de serviciile publice, care a dat rezultate palpabile. O dată cu implementarea acestei reforme funcționarii publici au devenit mai responsabili, știu mai bine care le sunt limitele în activitate, ce trebuie să facă și ce nu trebuie să facă. Și este necesar de specificat că această reformă a presupus și majorarea salariilor, ceea ce este foarte important. Această reformă este considerată una dintre cele mai eficiente.

În primăvara acestui an la Kyiv a fost constituit Trio Asociat Ucraina-Moldova-Georgia în domeniul integrării europene. Ce impact va avea acest format în dialogul cu Bruxelles-ul? Trebuie să specificat că această idee nu a apărut pe teren gol, nu a fost luat de la zero. Au fost precedente, în special când se discuta despre perspectiva de aderare a unor țări, despre extinderea UE. La începutul anilor 90 a fost creat Grupul Vișegrad, care incliudea Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia. Apoi a apărut Grupul țărilor din Balcanii de Ves, în același context al aderării la UE. Astfel, liderii Ucrainei, Moldovei și Georgiei au decis să formeze un Trio Asociat, deoarece aceste 3 țări au același obiectiv – integrarea europeană, ele fiind membre ale Parteneriatului Estic, un important instrument de cooperare cu UE. Considerăm că având o voce consolidată în dialogul cu UE ușa acesteia ar putea fi deschisă mai repede.

Relațiile bilaterale moldo-ucrainene au revenit la normalitate, ca între doi vecini,  o dată cu vizita președintelui Republicii Moldova Maia Sandu la Kyiv la începutul acestui an. Atunci s-a discutat despre implementarea mai multe proiecte. Agenda stabilită pe termen scurt și mediu cum se realizează? Această agendă se realizează foarte bine. În această jumăttate de an de la vizita președintei Maia Sandu la  Kyiv s-a reușit multe. Am început construcția podului peste Nistru, așa cum a fost stabilit. A fost finalizat studiul de fezabilittate și pe partea ucraineană a început construcția drumurilor de acces. S-a activizat palpabil dialogul nu doar între președinți, dar și la nivel guvernamental, cel al ministerelor și agențiilor specializate. Chiar săptămâna trecută o delegație a Curții de Conturi a Republicii Moldova a efectuat o vizită de lucru la Kyiv. Iar pe data de 23 august președintele Maia Sandu participă, alături de alți șefi de state, prim-miniștri, spikeri ai Legislativelor din 40 de țări, la Summitul ,,Platforma pentru Crimeea” care se desfășoară la Kyiv. Este un eveniment foarte important și mulțumim doamenei președinte că a inclus această vizită în agendă. Peste câteva zile va fi consemnată și în Republica Moldova aniversarea a 30-a de la declararea Independeței și la festivitățile de la Chișinău Ucraina, la fel, va fi reprezentată la cel mai înalt nivel. Tot peste câteva zile va veni la Chișinău prim-ministrul ucrainean pentru a avea o întrevedere cu omologul său, doamna Natalia Gavriliță. Vor fi discutate mai multe teme de pe agenda bilaterală. Deci, putem concluziona că avem o cooperarea foarte bună, în interesul ambelor state.