Germania, locomotiva UE, este și un partener important al Republicii Moldova. Cooperarea bilaterală moldo-germană, în pofida unor obstacole, este, totuși armonioasă. Unele argumente în favoarea acestei afirmații le aduce ambasadorul țării noastre la Berlin, Oleg SEREBRIAN.

Domnule ambasador, care au fost cele mai mari provocări ale mandatului dumneavoastră și ce evenimente pot confirma dinamica pozitivă a relațiilor bilaterale moldo germane? A fost în permanență o provocare, întrucât situația politică din Republica Moldova nu a fost niciodată prea liniștită după anul 2015. Apoi și situația globală, situația din regiune, cea din zona Mării Negre a fost întotdeauna supusă unor încercări mai grele în ultimele decenii. Evident că aceste lucruri au marcat dinamica relațiilor bilaterale moldo-germane și au impus un anume ritm și un anume conținut dialogului dintre Chișinău și Berlin. Conflictul transnistrean a fost în permanență un subiect al acestor raporturi, mai ales în anul 2016 când Germania a deținut președinția OSCE-ului, dar și acum în momentul în care Germania deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Cu toate acestea, nu putem spune că nu a fost o dinamică pozitivă.  De-a lungul acestor ani au avut loc schimburi destul de intense de vizite, atât la Chișinău, cât și la Berlin, oficiali moldoveni care s-au deplasat la Berlin și oficiali germani care au fost la Chișinău, inclusiv ministrul federal de externe Frank-Walter Steinmeier, în vara anului 2016. Apoi vizita președintelui Parlamentului Republicii Moldova în ianuarie 2017, vizita premierului moldovean în vara anului 2019, o serie de vizite ale miniștrilor moldoveni de Externe la Berlin, conferințele bavareze dedicate subiectului transnistrean, participarea intensă a companiilor din Republica Moldova la diverse târguri, cum ar fi, bunăoară, târgul de vinuri de la Dusseldorf, cel mai mare târg de vinuri din lume.

Deci, putem vorbi și despre o cooperare armonioasă pe dimensiunea comercial-economică? De-a lungul anilor am observat o tendință foarte frumoasă, o îmbunătățire a standardelor participării companiilor noastre la astfel de evenimente. Regretabilă a fost, poate, lipsa de la o serie de târguri, evenimente de acest fel cum ar fi cel de la Frankfurt. Acest fapt a fost semnalat și de unii jurnalișt,i cum ar fi regretatul Victor Eskinazi. Dar în orice caz, în plan economic ca și în plan politic și în plan cultural a fost o dinamică pozitivă, deși ferocitatea vitezei acesteia nu a fost cea pe care ne am fi dorit-o. Desigur, în ultimul an multe lucruri au fost stopate sau încetinite din pricina pandemiei, care a anulat o serie de evenimente, cum ar fi și târgurile de carte de la Leipzig și Frankfurt, Târgul de vinuri de la Düsseldorf unde Republica Moldova era așteptată și era vorba de un stand foarte bine pregătit de colegii noștri de la Chișinău. Apoi unele aniversări și evenimente pregătite din timp, cum ar fi 40 de ani de la înfrățirea dintre orașele Bulle și Călărași. Aveam stabilite împreună cu primarul orașului câteva evenimente pentru luna septembrie, care iată au fost date peste cap. Cu ceva timp în urmă se anunțase despre negocierile unui acord privind recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere. La ce etapă sunt aceste negocieri și care ar fi beneficiile principale ale acestui Acord pentru cetățenii moldoveni? E în proces de lucru. E adevărat că durează mai mult și că sunt multe întrebări în legătură cu acest dosar. Sunt nemulțumiri poate pe alocuri, dar înțelegem și colegii germani. Nu pentru că ar fi vorba de o lentoare în examinarea acestui dosar, dar se iau în calcul foarte mulți factori. Nu voi intra foarte departe, nu mă voi adânci în detalii, dar se ia în calcul și rata mortalității în accidentele în care sunt implicați șoferii moldoveni și numărul de accidente la o mie de mașini pe străzile din Republica Moldova sau numărul de accidente în care sunt implicați șoferii moldoveni în țările Uniunii Europene. Deci nu este atât de simplu cum s-ar crede la prima vedere. La unele capitole, din păcate, nu arătăm încă suficient de bine și există din acest punct de vedere o anumită reținere. Am reușit în schimb pe acest dosar să avansăm cu colegii danezi, pentru că ambasada de la Berlin este acreditată și în Regatul Danemarcei. E o veste bună din partea autorităților daneze. Acolo lucrurile par să se miște mai repede decât în Germania, dar, oricum, suntem încrezători că în viitorul previzibil vom ajunge la o înțelegere cu Germania.

Germania ce priorități a stabilit în cooperarea cu Republica Moldova? Edificarea statului de drept, sprijinirea instituțiilor democratice, inclusiv autoritățile locale, sporirea autonomiei locale, societatea civilă. Asta mi-a spus recent și noul împuternicit al guvernului federal pentru Rusia, țările Parteneriatului Estic și Asiei Centrale, deputatul social-democrat Johann Saathoff, care mi-a confirmat că societatea civilă va fi una din prioritățile mandatului său. La fel, independența presei – știm că în acest domeniu activează și mai multe fundații germane, fundații politice, fundații private, dar este și interesul autorităților federale oriunde în spațiul ex-comunist să fie sprijinită independența presei, care este un element important al edificării unei societăți realmente democratice. Apoi, desigur, dosarul transnistrean. Germania este foarte vigilentă la ceea ce se întâmplă în sud estul Europei , în zona Mării Negre, mai ales în contextul ultimelor evoluții din Caucaz și din estul Ucrainei. Conflictele din această zonă, sigur, că se interpătrund, sunt reciproc conectate și detonarea unui ar poate duce la deschiderea celorlalte dosare conflictuale. Acestea ar fi câteva priorități, dar sunt, evident, mult mai multe.  Dosarul cooperării economice este și el foarte amplu. Există multă sensibilitate, deschidere la Berlin față de acest dosar. Era prevăzută chiar și o vizită foarte importantă a unui număr de oameni de afaceri din Germania în cadrul Comitetului de Est al Economiei Germane în acest an,  dar, din păcate, această vizită nu a avut loc. Să sperăm că în 2021 se va produce și vizita oamenilor de afaceri germani în Republica Moldova și Forumul economic moldo-german pe care îl așteptăm de mai multă vreme.

După volumul capitalului investit Republica Federală Germania se află pe locul 6 printre principalii investitori ai Republicii Moldova. Ce domenii sunt atractive pentru oamenii de afaceri din Germania? E adevărat. În același timp trebuie să evidențiem faptul că Germania este cel mai important investitor în sectorul industrial al Republicii Moldova și asta este chiar un lucru foarte important, pentru că mari companii germane cum ar fi în industria zahărului sau în industria tehnică și altele au investit sume importante,  au creat mii de locuri de muncă. Deci, nu atât în sectorul serviciilor cât în sectorul industrial, în sectorul real al economiei țării noastre și asta ne bucură. E un interes mare mai ales după cataclismul sanitar care s-a declanșat din Asia de Est. Oamenii de afaceri germani intenționează, de altminteri, să își revadă strategia de dislocare a întreprinderilor mici. Este un interes mai mare pentru Europa de Est, implicit pentru Republica Moldova , lucru pe care mi l-a confirmat și domnul Mihail Harms, directorul Comitetului de Est al Economiei Germane. Avem însă unele deficiențe, unele probleme de care poate suntem mai puțin conștienți. În Republica Moldova nu mai există un surplus de forță de muncă, în pofida a ceea ce se crede. Avem un deficit chiar de forță de muncă și asta spun toți investitorii importanți germani din țara noastră. Sunt condiții foarte bune de activitate, o așezare geografică excelentă, de asemenea, și conexiunile pe care le are Republica Moldova  atât spre Est, cât și spre Vest, dar  piedica este, deocamdată , de natură demografică. Plecarea masivă a concetățenilor noștri peste hotare a condus la acest deficit, cel puțin pentru anumite zone din țară, al forței de muncă. Sperăm că este o situație temporară și că lucrurile se vor ameliora și din acest punct de vedere.