Pe data de 28 octombrie este consemnată Sărbătoarea Națională a Republicii Cehe. Independența Cehoslovaciei a fost declarată pe 28 octombrie 1918, în Piața Venceslas din Praga, fiind începutul unei noi epoci pentru cele două națiuni care făceau parte din imperiul Austro-Ungar. În timp, a devenit un stat prosper, membru al UE, NATO și al altor foruri internaționale. De asemenea, este un partener și susținător al Republlicii Moldova. Unele detalii oferă Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe la Chișinău, Stanislav Kázecký.
Domnule ambasador, pe data de 10 septembrie șeful diplomației de la Praga, Jakub Kulhánek, a întreprins o vizită oficială la Chișinău. Este un argument al bunei cooperări dintre țările noastre, al sprijinului, inclusiv politic, oferit țării noastre, dar care ar fi impactul unei asemenea vizite pe termen scurt și mediu? Am avut onoarea să organizăm vizita șefului meu, Ministrului Afacerilor Externe al Republicii Cehe Domnului Jakub Kulhanek, care a fost, de fapt, un răspuns de susținere la ultimele evenimente politice din țara Dvs. Și, anume, susținerea Guvernului Pro European a cărui direcție o respectăm mult și credem că merită atenție. De fapt, este o aprofundare a relațiilor ceho – moldave care, cred, că și până acum au avut o cooperare de succes, și sperăm că în viitor va continua. Pe temen scurt este menținerea relațiilor existente în toate domeniile. Pe termen mediu este extinderea cooperării de dezvoltare, ușurarea situației cetățenilor Republicii Moldova din Cehia, dezvoltarea cooperării comerciale și, nu în ultimul rând, și celei politice pentru a ajuta Republica Moldova în procesul de apropiere de Uniunea Europeana.
V-ați încept mandatul de ambasador al Cehiei la Chișinău în luna aprilie anul curent. În această perioadă scurtă de timp ați avut întrevederi cu mai mulți oficiali moldoveni, discutând despre cooperarea moldo-cehă. Ce domenii ați identificat pentru extinderea colaborării între ţările noastre? Da, cum ați menționat, mi-am început misiunea în aprilie 2021. Chiar dacă relativ este o perioadă scurtă, am încercat să fiu activ și am avut multe întrevederi atât cu political RepubliciiMoldova, cât și cu reprezentanți ai celorlalte sectoare. Am reușit să atragem mai multe vizite de nivel înalt din Republica Ceha, și, pot sa vă spun ca decizia Republicii Cehe este: decât extinderea spre noi domenii de cooperare, mai bine să aprofundam acele sectoare în care deja avem succes și putem să le dezvoltăm având specialiști, experți si resurse.
Republica Cehă este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Moldovei, iar după 2020, care a fost puternic afectat de pandemia Covid-19, exporturile cehe către Moldova se recuperează. Cu ce produse este prezentă Cehia în Republica Moldova și ce produse moldovenești ajung pe piața cehă? Da, anul 2020 a fost o lovitura pentru toate țările si sigur toți necesită un timp pentru reabilitare, ea fiind dificilă si din motiv că pandemia care a creat aceasta criza mai continuă. Sperăm că procesul de recuperare va lua viteză și poate va ajunge și mai departe decât până la criză. Cehia este destul de prezentă pe piața Republicii Moldova – toți cunosc berea cehă așa ca : Kozel, Krusovice, Staropramen, Budwaiser, Pilsner Urquel, Prazacka s. a. la fel apa minerala Magnezia, Mattoni, Aquila, produsele de sticlă Bohemia, Preciosa, dar cine nu cunoaste mașinile Skoda, care sunt destul de des întâlnite pe străzile din Moldova, la fel Becherovka, lichiorul Ceh. Iar Republica Moldova exportă vinurile sale în Cehia, producție agricolă, de exemplu semințe, nuci, ulei. Sigur că în această direcție este mult de lucru și eu cred de ceea ce m-am convins în scurt tmp – că Moldova are produse bune care merita să fie savurate și de cetățenii cehi.
În ce măsură situația epidemiologică generată de COVID-19 a pereclitat procesul de implementare a proiectelor din Programul de Cooperare de Dezvoltare pentru perioada 2018-2023 dintre Republica Cehă și Republica Moldova? Epidemia Covid-19 a bulversat toate sectoarele, inclusiv Cooperarea de Dezvoltare. În mare masură Republica Ceha a continuat cooperarea chiar și în ciuda restricțiilor și efectelor pandemice. Sigur a fost nevoie de 2-3 luni pâna s-a adaptat la noile condiții – multe seminare, traininguri, schimb de experiență – pe scurt, tot ce a fost posibil de schimbat pe varianta electronică a fost efectuat. Au fost mai mult afectate proiectele ce au avut necesitate de prezentă și muncă fizică– cum ar fi construcțiile de stații de epurare, reținere în atingerea numarului de beneficiari care primesc servicii sociale fizice s.a., dar care încearcă acum cu un tempou mai rapid să recupereze.
În iunie 2021, Guvernul Republicii Cehe a aprobat Planul de cooperare bilaterală pentru dezvoltare externă în anul 2022 și Perspectiva pe termen mediu pentru finanțarea acestuia până în 2024. Care este suma totală a fondurilor destinate implementării acestor proiecte bilaterale ale Agenției cehe pentru dezvoltare și care sunt prioritățile tematice pe care se bazează acest Program? Da, in iunie a fost aprobat Planul de cooperare bilaterală pentru dezvoltare externă pentru anul 2022 și de perspectivă până în 2024. Republica Cehă a adoptat continuarea în sectoarele prioritare existente precum: sectoarele social, agricol, ecologie și buna guvernare. Și tot cu menținerea sumei de finanțare anuală de peste 3 milioane euro.
Experiența Cehiei este binevenită pentru Republica Moldova în orice domeniu, dar pentru a ne referi la proiecte concrete am să vă rog să vă referiți la tehnologiile cehe pentru orașele inteligente cu care recent s-au familiarizat reprezentanții câtorva orașe moldovenești. Da, recent, la începutul lunii octombrie, în Cehia a fost o delegatie din Republica Moldova din care au făcut parte reprezentanți ai Adminstrației Publice Locale – primarii din orașele Chisinău, Bălți, Cahul, Ungheni, Comrat. Ei s-au familiarizat cu noile tehnologii în domeniul gestionării drumurilor prin semafoare inteligente, folosirea cântarelor rutiere pentru controlul ciculatiei transportului de mare tonaj, soluții de energie inteligentă. Și, sper, ca această vizită in Cehia sa aduca o continuare a cooperării dintre tarile noastre în domeniile care au fost vizitate.
Mai mulți tineri din țara noastră aleg Cehia ca destinație pentru studii universittare. Pentru anul academic 2022 – 2023 Republica Cehă oferă mai multe Bursele Guvernamentale. Ce domenii acoperă acestea și ce condiții trebuie să îndeplinească cei care doresc să studieze în Cehia? Programul de Burse Guvernamentale oferite de Republica Ceha pentru studenții moldoveni are deja o istorie de peste 10 ani. Anual, Cehia oferă circa 10 burse pentru studenții care doresc sa studieze in Republica Ceha atât în limba engleză, cât și în limba ceh, cu un an de studiere a limbii cehe. Domeniile, de fapt, sunt complementare celor de cooperare de dezvoltare și anume – ecologie, social, agricultură, la care se mai aduaga ingineria tehnică, IT și economia. Condițiile nu sunt foarte speciale, de fapt, ca și la orice alte înmatriculări la burse. Include testări și rezultatele reușitelor la studiile precedente.
Într-o ţară cu tradiţii seculare de producere şi consum a berii, cum este Cehia, vinurile se bucură de cerere pe piață ? Și întrebarea ține direct de vinurile moldovenești. Ajung acestea pe piața cehă și ce ar trebui să facă producătorii moldoveni ca să extindă cota exportului de vinuri, deoarece se afirmă că nu este suficient doar ca vinurile să fie de calitate, așa cum se afirmă despre vinurile moldovenești? Da, intr-adevăr, la noi țară fiind tradiția berii, se consumă foarte multă bere, dar în ultima vreme tot mai mult se dezvoltă și cultura consumului vinului. Republica Moldova exportă vin și în Republica Cehă, dar la acest proces ar fi necesar unele corectari și perfectionări pentru a ridica nu doar volumul exportului și vizibilitatea lor. Este neceară o revizuire a metodelor de exportare și tipurilor de vin, care ar ridica foarte mult raitingul vinurilor moldovenesti pe piața cehă, deoarece avetț vinuri foarte calitative și gustoase, și merită să fie savurate și apreciate.