Pe data de 18 noiembrie s-au împlinit 102 de la declararea Independeței Republicii Letonia. Despre semnificația acestei date istorice și impactul asupra dezvoltării țării,devenită membru al UE și NATO, precum și a altor foruri internaționale vorbește ambasadorul Letoniei la Chișinău, Uldis MIKUTS, care, de asemenea, se referă și la cooperarea letono-moldavă, la unele proiecte implementate în țara noastră cu sprijinul Letoniei.

Domnule ambasador, deoarece realizăm acest interviu cu ocazia Sărbătorii Naționale a Republicii Letonia, să ne spuneți, în primul rând, care este semnificația zilei de 18 noiembrie 1918 și cum este percepută la distanță de timp? Data de 18 noiembrie este foarte importantă în istoria țării mele, deoarece la această dată s-a născut Republica Letonia, să spun așa, din punct de vedere formal. Pe data de 18 noiembrie 1918 politicienii, reprezentanții partidelor de la acea vreme s-au reunit în clădirea Operei Letone și au declarat Independența țării. Deci, este un moment istoric, care a precedat mai multe evinimente, procese inițiate chiar începând cu a doua jumătate a secolului XIX. Atunci apăruse ideea unei țări noi, bazată pe principiile și valorile intelectualilor. A fost punctul  din care s-a lansat Letonia. Or, a trebuit să treacă ceva timp până să fie formată cu adevărat această țară, de facto. Având la temelie Declarația de Independență a fost mai ușor să trecem peste perioada ocupației sovietice, după cel de la doilea război mondilal până în anul 1990, când a fost redobândită Independența. Deci,  mă mândresc cu faptul că țara mea are mai mult de 100 de ani. Și vreau să specific că în anul 1990 nu am  început un drum nou, ci a fost o continuare. Desigur, au fost mai mulți factori motivaționali pentru societate de a valorifica ceea ce ne oferea Independența, pornind de la renașterea identității noastre naționale. A fost foarte importantr acest lucru.

Acest fapt a dus și la inițierea procesului de integrare europeană, finalizat în anul 2004, când Letonia a făcut parte din marele val de extindere a UE. Ce schimbări radicale au avut loc în această perioadă, precum și ulterior, pe parcursul a 16 ani de când țara Dumneavoastră este membră a UE. Așteptările au fost îndreptățite?  Integrarea europeană a însemnat foarte mult pentru Letonia. În primul rând, am spart stereotipurile cum că Letonia nu merită să fie membru plenipotențiar al  UE sau al altor structuri internaționale, căci, chipurile, se mai află sub influența altor țări. Or, noi am demonstrat că merităm să facem parte din UE, că locul țării este aici. A trebuit să muncim din greu, să  facem reformele necesare, să sincronizăm legislația națională cu cea europeană, dar eforturile au meritat. Acum toată activitatea noastră, pe dimensiunile – politică, economică, socială etc. este în concordanță cu cea europeană. La fel de importante sunt și elementele care generează beneficii pentru cetățeni – libera circulația, oportunitatea de a munci în orice țară din spațiul comunitar, inclusiv de a lansa o afacere, precum și valuta comună, euro, care este o comoditate când te afli în altă țară. Deci, integrarea europeană are multe beneficii, care sunt percepute, în primul rând, de către cetățeni.

Cooperarea economică este un element important în contextul menținerii unei bune relații între state. Cum apreciați cooperarea letono-moldavă pe această dimensiune și care este impactul pandemiei de COVID 19 asupra acestui proces?Extinderea cooperării comercial-eocnomice între țările noastre este o prioritate a mandatului meu de ambasador al Letoniei în Republica Moldova și atrag o mare atenție acestui aspect. Până în acest an era o dinamică pozitivă în ceea ce privește schimburile comercial-economice. În fiecare era atestată o creștere de apoximativ 10% – 15%, lucru care ne bucura foarte mult și speram la o creștere continuă. Tot mai multe produse din Letonia erau exportate pe piața din țara Dumneavoastră și viceversa – cele moldovenești pe piața letonă. Dacă să mă refer la exporturile moldovenești, evident, în primul rând, plasez vinurile, care sunt înalt apreciate de consumatorii din Letonia și numărul acestora era în creștere. Este apreciată calitatea, dar și prețurile, care, la fel, contează. Iar Letonia oferă moldovenilor tradiționalul balsam și conserve din pește afunat, bomboane, ca să dau doar câteva exemple de produse, care se găsesc în orice supermarket. Or, în acest an pandemia a făcut unele corectări. Astfel, ne așteptăm la o scădere a comerțului cu apoximativ 20-25 %, din păcate. Aceasta se explică și prin faptul că s-a schimbat puțin prioritățile de consum ale cetățenilor din care reiese și necesitătile de produse exportate. Dar fiecare criză oferă și unele oportunități. Acum produsele tradiționale, care erau exportate în Moldova sunt înlocuite cu unele de alternativă, să spun așa, în primul rând, pentru domeniul de sănătate sau dezinfectante. Avem ce propune pe piața moldovenească și în aceste condiții.

Pe parcursul anilor, după stabilirea relațiilor diplomatice dintre țările noastre au fost semnate mai multe acorduri de colaborare între administrațiile publice locale. Ce rezultate au fost obținute în acest domeniu? Într-adevăr, avem o foarte bună cooperare intre administrațiile locale din țările noastre. Aceasta se realizeză în baza celor aproximativ 30 de acorduri bilaterale pe această dimensiune. Deci, este un cadru juridic eficient. În cea ce priveste aspectul practic, accentul este pus, în primul rând, pe stabilirea relațiilor de business. Un exemplu ar fi proiectul comun moldo-leton, care presupune crearea unei platforme pentru oamenii de afaceri din Letonia și Moldova,  pe care să-și poată prezenta ofertele comerciale, produsele destinate pentru export.  De asemenea, sunt prezentate și proiecte investiționale. Acest proiect este realizat în baza Acordului de colaborare dintre Ministerul Cooperării Regionale al Letoniei și Agenția de Dezvoltare Regională Nord din Republica Moldova. Platforma este foarte importantă pentru oamenii de afaceri și contribuie la extinderea cooperării bilaterale. La fel, vreau să menționez buna cooperare din capitalele țăirlor noasre. Au fost deja semnate mai multe acorduri dintre unele sectoare din Riga și Chișinău, dar ne dorim o extindere. Recent a fost semnat un contract privind achiziționarea a 25 de troleibuze din Riga. Nu sunt noi, dar au un preț avantajos. Sper că în curând chișinăuienii să circule în aceste troleibuze comode.

Sunt și domenii în care nu a fost valorificat întregul potențial existent? Întotdeauna este loc pentru mai bine. Dar vreau să reiterez că dialogul politic între țările noastre este la cel mai înalt nivel. Se menține chiar și în această perioadă de pandemie și sper că așa va fi și în continuare. De asemenea, este de apreciat cooperarea sectorială, în care letonii împărtășesc din experiența lor cu partenerii moldoveni.  Începând cu anul 2005 Republica Moldova este inclusă printre țările prioritare cărora Letonia le acordă sprijin pentru dezvoltare. Până în prezent au fost implementate aproape 80 de asemenea proiecte. Or, am dori să se intensifice cooperarea în domeniul educațional, să facem mai multe schimburi între instituții de învățământ. Sper să ne reușească acest lucru la anul viitor, după depășirea crizei pandemice. La fel, un domeniu neexploarat în totalitate ar fi turismul. Avem ce oferi cetățenilor moldoveni dacă vin în Letonia – este marea, țara este acoperită de păduri în raport de 50%, sunt multe lacuri, bucătăria letonă este foarte variată. La rândul ei, Moldova are ce arăta turiștilor letoni. Pe lângă turismul vitivinicol mai sunt și alte oferte. În acest context ar f bine de restabilit cursa avia Riga – Chișinău, dar totul depinde cât de repede va fi depășită criza cauzată de COVID 19.