Astăzi, 18 noiembrie, în Republica Letonia este Sărbătoare Națională – 103 de ani de declararea Independenței. În această perioadă de timp, deși s-a confruntat cu multiple probleme, Letonia a reușit să se dezvolte, să devină o țară dezvoltată și prosperă, membră a UE și NATO, precum și a altor foruri internaționale. Astfel, acum împărtășește din experiența sa și Republicii Moldova, pe care o susține în procesul de integrare europeană. Unele detalii sunt oferite de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Letonia în Republica Moldova Uldis MIKUTS. 

Domnule Ambasador, la distanță de timp 103 ani, ce înseamnă pentru poporul leton evenimentul din 18 noiembrie 1918, când Letonia și-a câștigat independența? Dacă este să facem un arc peste timp și să ne uităm la drumul parcurs de Letonia după anul 1918, atunci cea mai elocventă caracterizare ar fi dictorul latin Per aspera ad astra, deoarece a fost un drum anevois, dar scopul propus a fost atins și a meritat eforturile. In anul 1918 Letonia însemna o entitate statală cu rădăcini adânci încă în secolul XIII rădăcini, dar adevărata Independență a fost obținută mult mai târziu și am luptat pentru stabilirea ei. Am fost independeti pâna la începutul celui de al doilea război mondial, în 1939, când Letonia în urma Pactului dintre URSS și Germania nazistă a fost anexată la imperiul sovietic, fiind ocupați aproape 50 de ani. Deci, Independența am redobobândit-o real în anul 1991, prin dorința poporului leton pentru libertate, la începutul anilor 90 fiind amplificată mișcarea de renaștere națională.  Și tot ce am obținut ulterior este rezultatul voinței poporului.

Letonia, stat membru al NATO, UE, precum și al altor foruri internaționale, sprijină activ țările din spațiul post-sovietic, inclusiv Republica Moldova. Prin ce se explică acest interes? Explicația este una simplă. În primul rând, am trecut print-o perioadă similară și știm bine ce înseamnă lupta pentru Libertate, Independență. Și am depășit toate greutățile având un scop bine determinat – asigurarea stabilității și securității. Sunt principii care le împărtășim cu statele din Parteneriatul Estic, implicit Republica Moldova. Astfel, încercăm să obțineți această stabilitate și securitate. Or, mai încercăm să vă ajutăm la creșterea nivelului de trai al cetățenilor, care este un lucru  foarte important. Din această perspectivă privim țările din regunea Parteneriatului Estic.

Vizita Ministrului Afacerilor Externe al Letoniei imediat după inaugurarea noului Guvern al Republicii Moldova este un argument în favoarea nivelului înalt al relațiilor bilaterale dintre țările noastre. În afară de aspectul politic, ce impact are această vizită asupra intensificării cooperării dintre Republica Letonia și Republica Moldova? Țările noastre au o cooperare bilaterală armonioasă pe toate dimensiunile. Letonia menține un dialog politic intens. Au fost multe vizite la nivel înalt, acum discuțiile mai frecvent sunt organizate în format de video conferință. Referitor la vizita de la mijlocul lunii august, trebuie să specific că a fost prima vizită a unui minstru de externe care a venit în țara Dumneavoastră imediat după învestirea noului Guvern  al Republicii Moldova. În timpul vizitei au fost discutate multe aspecte, în ceea ce privește cadrul juridic, aspecte economice, intensificarea cooperării în diverse domenii. Important este faptul că am auzit de la partenerii moldoveni care sunt domeniile, sectoarele unde trebuie ajutor din partea Letoniei. Astfel, am identificat  posibilitățile de acordare acestui ajutor. Mai avem o cooperare armonioasă între regiuni și municipalități, Moldova fiind o tară prioritară a coperării bilaterale. Iată aceste aspeecte au fost discutate.

Letonia, fiind o susținătoare a Republicii Moldova, inclusiv în procesul de integrare europeană, își dorește cu siguranță un impact real al sprijinului oferit de UE, implicit de către Letonia, stat membru al UE. Ce reforme sunt necesare în țara noastră pentru a se apropia de standardele europene? Menționez, în primul rând, un element foarte important. Letonia întotdeauna a susținut și va susține eforturile de integrare europeană a Republicii Moldova. La fel, este important că între UE și Republica Moldova este o asociere politică și o integrare economică, prin Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb Cuprinzător și Aprofundat, DCFTA. Astfel, Acordul de Asociere are toate componentele care asigură cooperarea  la cel mai înalt nivel. În ceea ce privește reformele sunt multe elemente de care trebuie să se țină cont – reformarea sistemului judiciar, supremația legii, lupta cu corupția, economia tenebră. Or, și dezvoltarea economică trebuie să fie o prioritate a noului Guvern și să fie  o continuitate, o aprofundare a reformelor.

Vă exercitați mandatul de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Letonia la Chișinău de aproape 3 ani. Ce evenimente v-au marcat agenda de lucru? Cum apreciați evoluția cooperării dintre țările noastreîn această perioadă de timp? În acești aproape 3 ani, s-a întâmplat că am activiat mai mult în condițiile  pandemiei și aceasta a influențat, într-un fel, activtatea mea. Cu toate acestea, contactele interumane au rămas la fel de importante. Letonia este disponibila să impărtășească din experiența sa în orice situație. Pentru aceasta există o bază puternică – avem aproape aceeași mărime ca teriroriu al țării și ca număr de populație, o perioadă a istoriei comună și un dialog politic foarte bună, care se intensifică. După vizita ministrului de Externe a mai fost o vizită a președinților comisiilor de politică externă a Legislativelor din Țările Baltice, care a fost coordonată de Ambasada Letoniei la Chișinău. Avem multe proiecte de dezvoltare, Republica Moldova fiind o țară prioritară. Astfel, începând din anul 2005 până în prezent a fost implementate peste 90 de proiecte în sumă totală de aproape 1,5 milioane de euro. Discutăm și despre intensificarea numărului de investiții letone în economia Moldovei și în acest context Ambasada Letoniei are în agendă informarea oamenilor de afaceri din Letonia despre climatul investițional din țara Dumneavoastră.