În perioada  1 octombrie 2021 – 31 martie 2022 va avea loc EXPO Dubai, cea mai mare expoziție din lume. Republica Moldova va participa pentru a patra oară la un asemenea eveniment, alături de alte aproape 200 de state. Alte detalii despre EXPO Dubai 2021 ne oferă ambasadorul Victor HARUȚA, Comisaul General al Secțiunii Republicii Moldova.

Domnule ambasador, desfășurarea EXPO Dubai 2020 a fost amânată din cauza pandemiei și se va desfășura la unul viitor. În acest context a avut loc o reuniune în cadrul căreia au fost discutate mai multe aspecte tehnice. Au survenit schimbări în conceptul, formatul celui mai important eveniment expozițional din lume? Într-adevăr situația pandemică mondială nu permite desfășurarea expoziției mondiale în acest an și organizatorii au propus Biroului Internațional de Expoziții amânarea pentru anul viitor a acesteia. Decizia de amânare a fost susținută unanim de toate statele participante. Astfel noua perioadă aprobată este 1 octombrie 2021 – 31 martie 2022. Aspectele organizatorice ale evenimentului au fost discutate în cadrul Reuniunii Participanților Internaționali care a avut loc pentru prima dată în format de videoconferință în perioada 24-27 august 2020.  În cadrul evenimentului a fost stabilită agenda de activitate ulterioară a fiecărei țări participante. Evenimentul a adunat Comisarii Generali din 192 de țări participante la Expoziția Mondială, precum și înalți demnitari din Guvernul EAU. Astfel, organizatorii își propun să păstreze conceptul și formatul aprobat inițial, cu adaptarea la situația în domeniul sănătății publice care va fi la momentul desfășurării evenimentului. Chiar dacă nu cunoaștem la moment care vor fi evoluțiile pandemiei globale în anul viitor, fiecare țară participantă va fi responsabilă de asigurarea igienei și condițiilor necesare pentru vizitatorii pavilionului său.

Sloganul inițial al EXPO DUBAI ,,Conectarea minților, crearea viitorului ” rămâne același ? Cum credeți de ce a fost aleasă această temă și ce impact ar putea avea asupra dezvoltării globale? Sloganul rămâne neschimbat. Acesta se așteaptă a fi cel mai mare eveniment din lumea arabă care va găzdui peste 190 de pavilioane a țărilor și organizațiilor internaționale, precum și a entităților private. Milioane de vizitatori din întreaga lume vor simți ospitalitatea Emiriană, precum și valorile culturale, toleranța și cooperarea. Prin sloganul ,,Conectarea minților, crearea viitorului ” organizatorii își propun să se focuseze pe tineret, promovarea interacțiunii și astfel crearea viitorului mai prosper în pace și dezvoltare durabilă, pentru generațiile ce urmează cât în EAU atât și pe plan global, promovând valorile umane și profesionale de la inovații și arhitectură la prietenie și oportunități în afaceri. Din acest motiv, expoziția este împărțită în trei categorii Oportunitate, Mobilitate și Dezvoltare Durabilă. Pavilionul țării noastre este amplasat în district-ul Mobilitate.

Republica Moldova va participa pentru a patra oară la un asemenea  eveniment. Pavilionul țării noastre din punct de vedere arhitectonic își păstrează idea generală de realizare? Ce presupune aceasta? Decizia Republicii Moldova pentru această expoziție este de a arenda un pavilion pre-construit în favoarea unui construit individual. Această decizie are mai multe argumentări însă, după cum bine ne dăm seama, cea mai mare argumentare este economia resurselor financiare. Totuși exteriorul și interiorul pavilionului va fi decorat pentru a sublinia individualitatea țării noastre și a oamenilor noștri. Tematica principală este pomul vieții, iar călătoria prin pavilionul Republicii Moldova va fi o vizită scurtă în țara noastră care va include regiuni dedicate: Discover, Craft, Taste, Invest, Kids, dar și posibilități de a vizita țara noastră virtual prin regiunea dedicată realității virtuale și teleporting-ului. Toate regiunile vor include exponate caracteristice țării noastre.

Cu ce produse și servicii urmează să se prezinte Republica Moldova la EXPO Dubai 2021? În primul rând ne dorim să promovăm țara noastră pe arena internațională pentru a atrage cât mai mulți vizitatori, turiști, investitori, oameni de artă, sportivi, etc. Cu siguranță prezentăm cultura noastră bogată, natura frumoasă și produsele agrare de cea mai înaltă calitate. Totodată, ne dorim să combinăm tradiția noastră istorică cu noile tehnologii, astfel vizitatorii vor putea beneficia de tehnologia realității virtuale pentru a vizita cele mai renumite locații în Moldova, fără a părăsi Emiratele Arabe Unite, astfel ne dorim să convingem cât mai multă lume să ne viziteze.

Republica Moldova în ce domenii cheie ar putea să se implice pentru crearea viitorului, pentru a face trimitere la tema Expo Dubai 2021? Țara noastră este bogată în valori culturale care le putem prezenta și promova în lume, dar cea mai mare bogăție a Republicii Moldova sunt oamenii. Oamenii noștri sunt cei care creează viitorul, din acest motiv și fațada pavilionului nostru va fi decorată cu fotografii a oamenilor reali din țara noastră. Totodată, un accent aparte va fi pus pe dezvoltarea și promovarea noilor tehnologii informaționale și experiența țării noastre în aceste domenii.

Un eveniment de asemenea calibru reprezintă și o oportunitate pentru mediul de afaceri din țările participante de a interacționa, de a stabili contacte de cooperare. Cum apreciați șansele țării noastre în acest context? Pentru mediul de afaceri avem un program foarte vast. Începând de la prezentarea produselor moldovenești în cadrul pavilionului și posibilitatea de a comercializa unele din acestea în cadrul chioșcului care va fi amplasat în zona centrală a expoziției, până la organizarea forurilor tematice. De asemenea, prin intermediul Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova v-om invita oameni de afaceri să participe la evenimentele de business tematice care vor ave loc pe parcursul celor 6 luni. Evenimentele vor fi săptămânale și se vor clasifica pe domenii de interese cum ar fi industria agro-alimentară, textile, cosmetică, tehnologii informaționale, medicină, etc. Consider că oportunitățile oferite de aceste evenimente vor deschide noi piețe de desfacere pentru producătorii autohtoni, precum și vor oferi posibilitatea de promovare a proiectelor investiționale în țara noastră.