Pe parcursul a 27 de ani, de când au fost stabilite relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Austria, cooperarea bilaterală pe toate dimensiunile a fost într-o ascendență continuă. Austria se înscrie printre partenerii și susținătorii constanți ai țării noastre. Argumente în favoarea acestei afirmații sunt aduse de Ambasadorul Republicii Moldova la Viena, Victor OSIPOV.
- Republica Moldova acum 27 ani a stabilit relații diplomatice cu mai multe țări ale lumii, inclusiv cu Republica Austria. Cum apreciați, domnule Ambasador, evoluația dialogului dintre Chișinău și Viena și cooperarea bilaterală moldo-austriacă?
- Relațiile diplomatice bilaterale dintre Republica Moldova și Republica Austria sunt într-un proces de dezvoltare continuă pe tot parcursul acestor 27 de ani de când au fost stabilite. Dacă am scoate în evidență cele mai remarcabile evenimente produse în această perioadă de timp, acestea vizează, în primul rând, consolidarea dialogului politic. Au avut loc mai multe vizite la nivel înalt.
La fel, a fost o colaborare armonioasă în cadrul organismelor internaționale și este important acest lucru, deoarece Viena reprezintă un mare centru diplomatic mondial, aici fiind amplasate cartierele generale ale mai multor instituții internaționale importante. Nu poate fi exclusă din acest comentariu și dimensiunea comercial-economică, foarte importantă în contextul relațiilor dintre două țări. Și în acest domeniu avem ce prezenta, și în cel al investițiilor, al programelor de asistență, transferului de tehnologii, deschiderii de întreprinderi cu implicarea directă a marilor companii austriece în Republica Moldova. Pe data de 3 februarie anul 2017 la Chișinău a fost inaugurată Ambasada Republicii Austria. Reiterez importanța acestui eveniment, deoarece a avut loc într-o perioadă în care Austria tocmai hotărâse să-și optimizeze sistemul de reprezentanțe diplomatice în lume, examinând chiar închiderea unora, iar la Chișinău a fost deschisă o nouă misiune. Colega mea, Excelența Sa, Christine Freilinger, Ambasadoarea Austriei la Chișinău, este extraordinar de talentată și foarte activă, reușind să se facă apreciată în țara noastră. Și noi suntem activi în Austria. După cum spuneam, Viena este un oraș cu o viață diplomatică foarte intensă și avem acreditări pentru a reprezenta țara în mai multe organizații internaționale, la Oficiul ONU și agențiile acestei organizații globale amplasate la Viena, dar și la OSCE. Ambasada mai are acreditare prin cumul și pentru Republica Slovacă. Toate dimensiunle enunțate fac parte din portofoliul nostru de activitate. Unul destul de amplu, dar încercăm să facem față tututor provocărilor.
- Cu ce acorduri urmează să fie completat cadrul juridic bilateral, care ar putea contribui la impulsionarea cooperării dintre Republica Moldova și Republica Austria?
- Cadrul juridic bilateral este un aspect foarte important în relațiile dintre țări, dar nu și ușor de a fi dezvoltat. Din acest punct de vedere avem deja o bază solidă, alcătuită din 18 acorduri semnate de Republica Moldova și Republica Austria, iar 11 propuneri sau proiecte se află în proces de examinare, elaborare sau negociere, reprezentând diverse domenii – sănătate, sistem vamal, afaceri interne, apărare, turism, industrie, agricultură. Deci, un șir de domenii în care ar putea fi reglementate mai multe aspecte de colaborare. Desigur, succesul negocierii acestor documente depinde foarte mult de interesul instituțiilor de profil din ambele state, de modul cum decurge comunicarea între ele. Ambasada în aceste situații se implică, oferă asistență, contribuie la intensificarea dialogului, pentru că ne dorim ca acest cadru juridic să fie completat, pentru a clarifica modul în care interacționează domeniile sau instituțiile de stat, mediul de afaceri și în general, societățile din ambele țări.
- V-ați început mandatul la Viena în vara anului 2017, deci se împlinesc 2 ani de când reprezentați Republica Moldova în Republica Austria. Ce evenimente au marcat această perioadă, pe care ați dori să le scoateți în evidență?
- Agenda diplomatică la Viena este atât de intensă, încât ar lua mult timp pentru a face o recapitulare a evenimentelor din această perioadă de 2 ani. Oricare dintre ele este important, deoarece contribuie la vizibilitatea țării noastre, la consolidarea relațiilor bilaterale și multilaterale. Dacă e să dau doar câteva exemple, aș aminti că în 2017, când mi-am început mandatul, Austria deținea Președinția în Exercițiu a OSCE, statut care oferă multe pârghii. Iar Republica Moldova are o strânsă cooperare cu OSCE, atât în contextul reglementării diferendului transnistrean, cât și în alte domenii importante, cum ar fi democratizarea, respectarea drepturilor omului, integrarea minorităților etnice în societatea moldovenească, combaterea crimelor economice, problemele mediului și altele. Deși la noi se atrage de obicei o mai mare atenție problemei transnistrene.
Anul 2017 a fost unul semnificativ pentru relațiile moldo-austrice. A fost inaugurată Ambasada Austriei la Chișinău, a avut loc vizita oficială a Ministrului federal de externe din acea perioadă, Sebastian Kurtz, actualmente Cancelar federal. Un alt eveniment remarcabil, de astă dată pentru Republica Moldova, a fost deschiderea unui Consulat Onorific la Saint Poelten, centrul administrativ al landului Austria Inferioară, consul fiind Markus Strohmeier. Este un lucru bun pentru țările mici, precum a noastră, cu ambasade compacte, acela de a dezvolta relații la nivel de landuri. Astfel, putem promova imagina țării. Și pentru concetățenii noștri stabiliți în Austria e bine să știe că sunt reprezentați și în acest format, al consulatului onorific, și se pot adresa când au nevoie. Mai avem un Consul Onorific la Innsbruck, landul Tirol, care, rămâne activ deși a fost deschis mulți ani în urmă. Împreună cu aceste reprezentanțe onorifice am reușit să activizăm și activitatea Ambasadei, ca să facem mai vizibilă țara noastră în aceste regiuni. Aș menționa și dimensiunea culturală a cooperării. În anul 2017 am organizat o recepție diplomatică la Viena, în contextul consemnării a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Austria. M-am străduit să adun cât mai mulți concetățeni ai nostri care activează aici în diverse organizații internaționale, agenții ale ONU, la OSCE, și se bucură de o înaltă apreciere. Au participat mai mulți reprezentanți ai diasporei noastre. Și Austria a fost reprezentată la un nivel înalt, evenimentul având loc la Academia Diplomatică din Viena. Directorul insituției ne-a onorat cu un cuvânt de salut, precum și reprezentanții Ministerului federal al afacerilor externe și europene. O atmosferă deosebită a fost creată de celebra deja formație Valy Boghean Band, sosită la Viena special pentru acest eveniment. Tot atunci împreună cu colegii de la Ambasada României, cu Primarul Ieșilor și diaspora noastră din Austria am sădit în Stadtpark un pui de tei descendent al faimosului tei din Copou, îndrăgit de Mihai Eminescu. A urmat un concert festiv la care, fiind deja la Viena, Valy Boghean și echipa lui au acceptat să paticipe absolut voluntar, cu acest prilej semnificativ, alături de un ansamblu de la Suceava. De altfel, Viena, trebuie să amintesc, găzduiește mai mulți ambasadori ai culturii noastre, precum ar fi vestita soprană Valentina Naforniță, renumitul baleron Mihail Sosnovschi, dar mai sunt și alții. Iată anume grație unor asemenea oameni de mare talent țara noastră devine mai cunoscută în lume, mai vizibilă și mai apreciată, inclusiv în capitala muzicală a Europei.
- Trebuie să amintesc că Austria este în top 10 la capitolul parteneri comerciali din UE ai Republicii Moldova, în țara noastră fiind aproape 100 de întreprinderi cu capital austriac. În ce măsură, în opinia Dumneavoastră, este valorificat potențialul economic existent și ce în ce domenii ar putea fi exploatat mai eficient?
- Aici este necesară o specificare. Ultimele date statistice arătau 98 de companii, fie pur austriece, fie aflate în gestiunea unor grupuri austriece de afaceri, fie moldovenești în care sunt investiții din Austria. Da, Austria se plasează pe locul 7 în topul investitoilor străini în Republica Moldova. Deși nu este o țară foarte mare, are un imens potențial economic și joacă un rol considerabi în Balcanii de Vest și în regiunea mai extinsă a Europei de Est. Investițiile ei în țările din vecinătatea sa se explică prin conexiunile existente de sute de ani. Sunt țări în care volumul investițiilor austriece depășesc 20% din volumul total al investițiilor externe. Și sunt mândru că țara în care activez ocupă acest loc printre principalii investitori și în Republica Moldova. Dar, trebuie să recunosc că văd un potențial mult mai mare. Biroul Comercial al Austriei se află la București, Ambasada de la Chișinău fiind mai compactă, dar este foarte activ în România, deoarece bussinesul austric este puternic prezent în țara vecină. Ar fi firesc ca interesul economic să se extindă și în Republica Moldova. Este un potențial și vom încerca să-l valorificăm. În acest context vreau să amintesc, că în anul 2017, când am venit la Viena, a avut loc cea de a 4-a reuniune a Comisiei interguvenamentale mixte moldo-austiece pentru cooperare economică. Ne-a găzduit Ministerul pentru Știință, Cercetare și Economie, iar delegația țării noastre a inclus conducători și experți de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Economiei, Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic, cea pentru Protecția Consumatorului, MIEPO, care acum face parte din Agenția pentru Investiții. A fost o agendă consistentă, fiind identificate domeniile prioritare de colaborare pe dimensiune economică. Atunci eu am remarca faptul că partea austriacă era foarte bine pregătită pentru discuții, a expus clar interesele pe care le are față de piața Republicii Moldova și colaborarea economică cu țara noastră. În Austria structura care joacă un rol foarte important este Camera Economică Federală și în cadrul acesteia, împreună cu omologii de la Chișinău, de la Camera de Comerț și Industrie, am intermediat o serie de întâlniri de afaceri, forumuri de bussines, discuții în formatul tet-a-tet între reprezentanții unor firme din Republica Moldova și din Austria. Este migăloasă această căutare a partenerilor de afaceri, a intereselor reciproce care por fi valorificate într-o cooperare economică productivă. Și Ambasada muncește în această direcție, pentru că reiterez existența unui potențial mult mai mare și acesta trebuie să fie valorificat. Dacă e să anunț o cifră a investițiilor austriece în Republica Moldova atunci ea este de peste 27 de milioane de euro pe durata de la stabilirea relațiilor diplomatice.
- În aprilie 2016 la Chișinău a fost lansată Strategia bilaterală de cooperare a Republicii Austria cu Republica Moldova pentu perioada 2016-2020. Fiind la ecuatorul implementării, ce rezultate au fost înregistrate până în prezent?
- Ar fi mai indicat colegii de la Agenția pentru Dezvoltare a Austriei să povesteacă cum reușesc să implementeze cele stabilite ca obiectiv. Eu aș vrea doar să afirm că asistența oferită de Austria, atât prin Agenția de Dezvoltare, cât și prin intermediul altor instituții, are o istorie de 15 ani și însumează peste 16 milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare. Deci, dacă plusăm aceste cifre, constatăm că țara noastră a avut mult de câștigat, dar și bussines-ul austriac, căci este vorba și de investiții în afaceri. Strategia bilaterală de cooperare pentru perioada 2016-2020 este o continuare a celei anterioare. Și chiar recent am avut o întâlnire cu Directorul Agenției Austriece de Dezvoltare, Martin Ledolter, cu care am discutat despre începerea elaborării următoarei Strategii, cea de după anul 2020. Austria ne ajută, în special, în domeniul social, al educației vocaționale, asigurarea cu apă și sanitație. Sunt unele proiecte destul de mari, care se implementează în mai multe raioane. Acestea vor schimba în bine situația în ceea ce priveste apa și sanitația, austriecii fiind foarte avansați la acest capitol.
- Nu putem trece cu vederea cooperarea țării noastre cu Austria în anul 2017, când aceasta a deținut președinția în exercițiu a OSCE. Care au fost reperele acestei președinții pentru Republica Moldova?
- OSCE își are sediul central la Viena și delegația austriacă este în continuare un partener în promovarea intereselor Republicii Moldova pe multiple planuri. Desigur, în primul rând, figurează cel de reglementare a diferendului transnistrean. Iar în anul 2017, când deținea Președinția în Exercițiu a OSCE, Austria, statistic vorbind, a fost cea mai rezultativă conducere a organizației în ultimii ani. Au fost semnate 5 decizii protocolare și a început totul cu redeschiderea circulației pe podul Gura Bâcului –Bâcioc, circulație care a fost oprită în timpul conflictului armat din anul 1992. Iar redeschiderea podului aduce beneficii cetățenilor, transportatorilor de mărfuri. Celelalte decizii au vizat apostolarea diplomelor Universități de la Tiraspol, îmbunătățirea condițiilor de funcționare a instituțiilor școlare cu predare în grafie latină subordonate Ministerului Educației, Culturii și Cercetării de la Chișinău, dar aflate pe teritoriul controlat de autoritățile neconstituționale de la Tiraspol. De asemenea, interconectarea rețelelor telefonice și alte aspecte vital importante pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Desigur, nu putem atribui aceste succese doar președinției austriece. Succesele se datoreaază autorităților naționale ale Republicii Moldova, modului în care au dus negocierile cu administrația de pe malul stâng al Nistrului, precum și voinței politice manifestate la Chișinău, în priml rând. Însă, totuși, sub medierea și cu un rol considerabil al președinției austriece a OSCE în ceea ce ține de suportul internațional. Evident, după ce se înregisrează asemenea succese cerințele sunt foarte mari față de negociatorii de la Chișinău, de la Tiraspol, de la toți actorii care participă la negocierile în formatul 5+2. Se poate spune că Austria a ridicat ștacheta, ceea ce motivează și președințiile succesive ale OSCE să păstreze dinamica pozitivă în reglementarea transnistreană.