O dată cu începerea mandatului Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Statul Qatar Victor ȚVIRCUN, cooperarea moldo-qatariană cunoaște o dinamică continuă.  Au loc loc multe întrevederi care au drept scop intensificarea dailogului dintre Chișinău și Doha. Iar recent s-au desfășurat două evenimente de anvergură. Detalii oferă Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Statul Qatar Victor ȚVIRCUN.

Excelență, în luna noiembrie au avut mai multe evenimente în premieră în contextul cooperării dintre Republica Moldova și Statul Qatar – prima recepție oficială a țării noastre în Qatar, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la proclamarea Independenței, precum și prima expoziție de pictură a Republicii Moldova în Statul Qatar. Cum au decurs acestea? Sincer vorbind, am trăit adevărate sentimente de onoare și mândrie atunci, când în cadrul primei recepției oficiale a misiunii diplomatice a Republicii Moldova în Statul Qatar a fost intonat imnul țării noastre. Pregătirile și însăși organizarea atât recepției, cât și a primei expoziției de pictură a artiștilor plastici din Republica Moldova au fost extensive și deloc ușoare. Cu atât mai mult cu cât Misiunea planifica efectuarea acestor evenimente de mai mult timp. Condițiile obiective și restricțiile legate de pandemia COVID-19 ne-au forțat să transferăm aceste acțiuni frumoase pentru-o perioadă ulterioară.Odată cu diminuarea riscului de infectare cu virusul Covid-19 și ridicarea restricțiilor, la 2 noiembrie cu suportul esențial al Fondației Culturale Katara și personal al Directorul ei E.S.dr., profesor Khalid al Sulaiti a avut loc deschiderea expoziției de pictura contemporană moldovenească la care au luat parte peste 60 de persoane, inclusiv oficiali qatarieni, reprezentanți ai corpului diplomatic, oameni de artă și membri ai diasporei. În cadrul expoziției, care a durat două săptămâni (2-15 noiembrie), au fost expuse peste 40 de tablouri ale 9 artiști plastici. Aș dori să menționez contribuția substanțială în pregătirea acestui eveniment cultural a Muzeului Național de Artă a Moldovei, condus de maestrul Tudor Zbârnea, care împreună cu alt cunoscut artist plastic din țara noastră – Nicu Baciu, au fost prezenți la deschiderea expoziției. Majoritatea absolută a artiștilor și specialiștilor în artă prezenți la vernsare mi-au relatat că lucrările au depășit așteptările acestora, arta contemporană a țării noastre nefiindu-le cunoscută. Totodată, mai multe publicații qatariene și canale de Radio și TV au reflectat despre această expoziție. Reacțiile și aprecierile pozitive primite în urma vernisajului ne motivează să depunem mai multe eforturi în organizarea noilor expoziții reprezentative ale culturii noastre. Folosesc acest prilej de a reitera cordiale mulțumiri Muzeului Național de Artă a țării noastre pentru tot concursul acordat în desfășurarea cu succes la superlativ a acestui eveniment. 

Și cum a decurs prima recepție oficială a țării noastre cu ocazia Zile Independenței a țării noastre? Prima recepție oficială a țării noastre cu ocazia Zile Independenței a fost o adevărată sărbătoare, prin care am încercat să redăm ospitalitatea, bogăția culturală și tradițiile noastre. Am fost plin de bucurie când am văzut că aceasta a întrunit participarea a peste 100 de persoane, inclusiv oficiali qatarieni (nivel de miniștri), corp diplomatic, oameni de afaceri, jurnaliști, membri ai diasporei și mulți alți prieteni ai Republicii Moldova. Pentru ca să înțelegeți mai bine cum am decurs seara festivă, imaginați-vă că aceasta s-a desfășurat cu vizionarea filmelor de promovare a țării noastre, audierea muzicii naționale, gustare de bucate moldovenești și prezentarea unor standuri expoziționale cu produse fabricate în Republica Moldova. Cu certitudine pot afirma că organizarea în premieră a acestei recepții a permis sporirea vizibilității țării noastre, atât în cadrul factorilor decizionali, cât și al societății din Statul Qatar.

Agenda de activitate include întrevederi cu oficiali qatarieni din diverse domenii. Printre acestea a fost și cea cu consilierul pe problemele politice al prim-ministrului Statului Qatar. Ce aspecte au fost discutate? Întrevederile oficiale cu factori de decizie reprezintă una din cele mai bune căi de a promova și de a soluționa subiectele de interes național. Misiunea noastră depune eforturi mari pentru organizarea și efectuarea a cât mai multor astfel de întâlniri. Întrevederea cu Abdulaziz Al-Kuwari, consilier al primului ministru al țării de reședință a avut loc ca urmare a conversației telefonice dintre șefii guvernelor țărilor noastre din luna iulie 2021, și a interesului de a asigura follow-up al acelor discuții. Una din înțelegerile convenite între șefii executivelor a fost crearea unui grup de lucru, compus din funcționari ai ministerelor și agențiilor, precum și experți din ambele țări, în vederea eficientizării comunicării și prezentării oportunităților de investiții în economia Republicii Moldova. Ulterior acest grup al părții qatariene se va deplasa în RM cu scopul studierii proiectelor propuse de Republica Moldova. Atragerea investițiilor qatariene în Republica Moldova este o prioritate pentru activitatea Ambasadei, iar disponibilitatea părții qatariene de a studia și de a valorifica oportunitățile investiționale existente deschid noi orizonturi în dezvoltarea  relațiilor bilaterale moldo-qatariene. 

Ați discutat și cu directorul Autorității de Reglare a Comunicațiilor a Statului Qatar. Ce oportunități cooperare bilaterală sunt în domeniul serviciilor tehnologice de comunicare? Dezvoltarea tehnologică reprezintă o resursă valoroasă pentru viitorul nostru. La întrevederea cu Mohammed Ali Al-Mannai unul din subiecte abordate este tema dezvoltării sistemului informațional-tehnologic în Republica Moldova. Statul Qatar în scurt timp, impus de unele circumstanțe politice și economice a atins în termeni rapizi dezvoltarea avansată a sistemului tehnologic din țară. Experiența Statului Qatar în domeniul securității cibernetice este una bogată, care ar putea fi împărtășită cu Republica Moldova. Precum și invers, experiența țării noastre în domeniul e-guvernării și nu numai poate fi împărtășită cu Statul Qatar. Un alt subiect discutat a fost perspectivele de cooperare moldo-qatariană în domeniul serviciilor tehnologice de comunicare. Fiind un subiect actual și interesant, am propus părții qatariene semnarea unui Memorandum care ar reglementa colaborarea noastră și ar servi un imbold pentru demararea mai multor inițiative. La momentul actual, țara noastră este în așteptarea proiectului acestui acord de la colegii qatarieni, pentru a fi remis factorilor de decizie. 

Restricțiile cauzate de pandemia Covid-19 ce impact au avut asupra schimburilor comercial-economice? Nu pot afirma cu certitudine că restricțiile au afectat cumva relațiile comercial-economice, deoarece în mare parte acestea au rămas la același nivel comparativ. Totuși, comerțul bilateral înregistrează anual o balanță comercială pozitivă pentru Republica Moldova. Țara noastră exportă în Qatar fructe, carne de oi, miere și altele. În prezent, 5 întreprinderi cu capital qatarian activează în Republica Moldova, investițiile ridicându-se la peste 1,2 milioane de dolari SUA. Ambasada este în contact zilnic cu producători, oameni de afaceri și firme specializate pentru a promova contactele economice între Statul Qatar și Republica Moldova. Cât de paradoxal ar fi, dar în opinia mea, de fapt pandemia COVID-19 a influențat pozitiv descoperirea de către țara noastră a noi piețe de desfacere a produselor agricole. În prezent, Misiunea noastră este în contact constant cu mai mulți oameni de afaceri care au relatat că în curând se așteaptă importarea în cantități avansate a multiple produse agricole din țara noastră, acestea fiind nutrețuri, fructe și carne. Sunt optimist în ceea ce privește proliferarea cifrei de schimburi comerciale dintre țările noastre.  

Ați oferit mai multe interviuri pentru presa qatariană, inclusiv celei centrale. Care au fost reperele discuțiilor cu jurnaliștii din Qatar. La ce aspecte s-a făcut referire? Ca rezultat al eforturilor depuse, pe parcursul anului trecut și în timpul anului curent, Republica Moldova a avut peste 40 de apariții în mass media qatariană, dintre care 7 reprezintă interviuri în presă, emisiuni la posturi de radio și televiziune. În mod special menționăm interviul din anul trecut în preajma Zilei de Independență a Republicii Moldova al ex-ministrului de externe și integrării europene Oleg Țulea, precum și interviul din anul acesta, publicat în limba arabă, al fostul Secretar de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușca. Celelalte interviuri și publicații sunt ale subsemnatului. Misiunea noastră acordă timp, efort și atenție în menținerea relațiilor cu reprezentanții mass-media, în scopul de oferire a informațiilor obiective și de interes despre țara noastră. Printre subiectele cele mai abordate se numără solicitările de informații despre elementele culturale ale țării noastre, precum tradiția Mărțișor.  De asemenea, mass-media din Qatar se interesează de activitățile Ambasadei care prezintă avansarea relațiilor bilaterale dintre țările noastre, precum vizite la nivel înalt și organizarea de evenimente comune cu autoritățile qatariene. În mod similar, atât jurnaliștii din Qatar, cât și cei din țara noastră sunt în căutare de subiecte actualizate și noi, iar Ambasada depune efort pentru furnizarea acestora. 

Turismul este un domeniu foarte important, inclusiv în contextul promovării imaginii țării în străinătate. La acest capitol se duc discuțiii privind organizarea unor tururi turistice în țara noastră? Ar fi interesații qatarienii să viziteze Republica Moldova? Mulțumesc pentru adresarea unei întrebări extrem de actuale pentru portofoliul relațiilor bilaterale. Chiar una din cele mai recente acțiuni ale Ambasadei a fost axată pe promovarea turismului în Republica Moldova. Astfel, între 16 – 18 noiembrie curent, Republica Moldova a fost prezentă la prima ediție a expoziției internaționale în domeniul turismului: ”Qatar Travel Mart 2021”, la care au participat peste 30 de țări ale lumii. Importanța evenimentului este una semnificativă deoarece este pentru prima data când Qatar organizează o astfel de expoziție specializată. Pavilionul Republicii Moldova a inclus prezentarea filmelor promoționale despre portul popular, produsele naționale, oportunitățile de investiție și destinațiile turistice ale RM. Firmelor turistice și rezidenților Statului Qatar prezenți la eveniment am recomandat cu încredere oportunitățile de activități în aer liber, turismul gastronomic, eco-turismul, turismul rural, pescuitul și vânătoarea. De asemenea, propunem posibilitățile de odihnă în stațiiunile amplasate în pădurile seculare, precum și sanatoriile balneare ale țării noastre. Pe parcursul ultimilor ani, câteva zeci de turiști din Statul Qatar au călătorit în Republica Moldova însă ne dorim ca acest număr să crească. Depunem efort ca să depășim unele obstacole majore privind apariția unei rute aeriene directe Doha-Chișinău, sau regim de vize liberalizat complet. Totodată, este important ca țara noastră să răspundă așteptărilor unui turist din Statul Qatar, precum facilitatea accesării serviciilor turistice, amabilitatea cetățenilor noștri și infrastructura cuvenită.