CHINA,  DEZVOLTAREA ȚĂRII CONTINUĂ

Domnule ambasador, anul 2019 este unul deosebit în istoria modernă a Chinei – se împlinesc 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze. Rezultatele obținute de țara Dumneavoastră în această perioadă de timp sunt spectaculoase. Ce exemple ați putea aduce în acest context? În ultimii 70 de ani, sub puternica conducere a Partidului Comunist Chinez, diverse zone din China s-au dezvoltat rapid și au obținut succese remarcabile. De la începutul fondării Republicii Populare Chineze și până în prezent, China s-a transformat dintr-o țară săracă în a doua cea mai mare economie din lume, cea mai mare țară industrială, cea mai mare țară din punct de vedere al comerțului de mărfuri și al rezervelor valutare, atingând un salt istoric. În 2018, PIB-ul Chinei a depășit 90 de miliarde de yuani (aproximativ 13,6 trilioane de dolari americani), ceea ce reprezintă aproape 16% din economia globală, asigurând mai mult de 30% din creșterea economică globală. Nivelul de trai al populației se îmbunătățește constant, venitul național brut pe cap de locuitor a ajuns la 9.732 dolari, ceea ce este mai mare decât nivelul mediu al țărilor dezvoltate moderat. Numărul săracilor a scăzut brusc, peste 700 de milioane de oameni au scăpat de sărăcie pe parcursul acestor 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze, iar China a devenit prima țară în curs de dezvoltare care a atins obiectivele ONU de reducere a sărăciei. Potențialul de inovare este consolidat constant, iar China a devenit a doua cea mai mare investiție în cercetare și dezvoltare din lume. Numărul de cereri de brevete pentru invenții este pe primul loc în lume timp de opt ani consecutiv. Știința și tehnologia din China se dezvoltă în fiecare zi și a fost creat cel mai avansat sistem industrial din lume, care în ultimii ani a obținut un mare succes în misiuni spațiale cu echipaj, explorare de lună, știință cuantică, cercetare în adâncimi, super computere, navigație prin satelit și multe alte domenii. Puterea integrată a Chinei a crescut la un nivel fără precedent, iar influența sa internațională crește în fiecare zi. Națiunea chineză s-a ridicat în picioare, apoi a devenit bogată și puternică, făcând un salt imens.

Ce factori a influențat aceste rezultate, căror acțiuni se datorează succesul dezvoltării chineze? Aceste rezultate magnifice au fost obținute de China datorită alegerii corecte a unei căi de dezvoltare, a celei care îndeplinește condițiile specifice din țară – acesta este un sistem socialist cu caracteristici chineze. China are peste 5.000 de ani de civilizație și cea mai mare populație din lume. Condițiile dificile și problemele nerezolvate cu care ne confruntăm în procesul de dezvoltare sunt lucruri pe care alte țări nu le-au experimentat și nu le pot înțelege. Astfel China a fost nevoită să procedeze din propria realitate și nu poate copia în întregime modelul de dezvoltare al altor țări. De 70 de ani, de la fondarea Republicii Populare Chineze, sistemul socialist cu caracteristici chineze a fost format continuu, dezvoltat și îmbunătățit datorită căutărilor și încercărilor dificile. Istoria și practica au dovedit pe deplin că acest sistem îndeplinește condițiile naționale de bază ale Chinei, este alegerea oamenilor, o alegere potrivită. Un angajament pentru socialismul cu caracteristici chineze este o bază importantă pentru menținerea stabilității politice pe termen lung în țară, o garanție instituțională pentru integrarea efectivă a resurselor și concentrarea forțelor în proiecte mari, precum și o condiție prealabilă fundamentală pentru dezvoltarea și progresul diferitelor zone din China. Pe de altă parte, dezvoltarea rapidă pe termen lung a Chinei este, de asemenea, inseparabilă de punerea în aplicare constantă a politicii naționale de reformă și deschidere. În 1978, într-un moment critic, în care China s-a confruntat cu mari dificultăți de dezvoltare, iar economia era pe punctul de a se prăbuși, Partidul Comunist Chinez a organizat a treia ședință plenară a celui de al 11-lea Comitet Central și a luat o decizie importantă, de a urmări o politică de reformă și de deschidere și de a considera construcția economică ca fiind centrală.

Această perioadă de 40 de ani din istoria modernă a Chinei, de implementare a politicii de reforme și deschidere, cum poate fi caracterizată? În ultimii 40 de ani, ne-am eliberat constant mințile, am căutat adevărul din fapte și am intensificat reformele în diverse domenii, cum ar fi economia, politica, cultura și societatea și am extins deschiderea tuturor zonelor Chinei către lumea exterioară. Aceasta prin ajustarea relațiilor de producție, astfel încât să fie mai adaptate cerințelor dezvoltării forțelor productive, iar viabilitatea socială stimulată constant prin ajustarea relațiilor de interese. Privind înapoi, la istoria politicilor de reforme și deschidere, constatăm că fiecare reformă majoră a dat o nouă vitalitate dezvoltării partidului și țării și a unui impuls puternic pentru promovarea cauzei partidului și a oamenilor. Mai ales după cel de-al 18-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez, Comitetul Central al partidului, în frunte cu tovarășul Xi Jinping, ca nucleu, a efectuat reforme aprofundate  și cuprinzătoare, cu determinare și forță fără precedent, a emis peste 400 de documente cheie de reformă și a prezentat peste 1900 de planuri de reformă viabile și vibrante în diferite domenii ale partidului și țării. Putem spune că fără o politică de reformă și deschidere, astăzi în China nu ar fi putut exista o situație atât de minunată. Se poate spune că respectarea unui sistem socialist cu caracteristici chineze și implementarea constantă a politicilor de reformă și deschidere sunt esențiale pentru succesul dezvoltării socio-economice.

La Beijing a avut loc cel de al doilea Forum de cooperare internațioanlă la nivel înalt ,,O centura, un drum”. Ce presupune această inițiativă internațională a Chinei? În luna aprilie a acestui an, la Beijing a avut loc cu succes cel de-al doilea Summit al cooperării internaționale „O centură, un drum”, la care au participat  liderii ai 40 de țări și organizații internaționale, 6.000 de invitați străini din 150 de țări și 92 de organizații internaționale. S-au reunit în China, au discutat inițiative de cooperare și au elaborat planuri generale de dezvoltare. Summit-ul a consolidat consensul tuturor părților implicate în construcția traseului „O centură, un drum”, a deschis perspective noi de cooperare. În 2013, președintele chinez Xi Jinping a lansat această inițiativă pentru construirea în comun a traseului „O centură, un drum”.  Inițiativa își propune să consolideze relația dintre China și țările de-a lungul centurii și caii, să aprofundeze cooperarea pragmatică în diverse domenii, să răspundă în comun riscurilor și provocărilor cu care se confruntă umanitatea și să obțină beneficii reciproce și dezvoltare comună.

Care sunt obiectivele acestei inițiative, în care sunt implicate mai multe țări Inițiativa „O centură, un drum” aderă la conceptul de „consultare comună, construcție comună și partajare”, se concentrează pe coordonarea politică, interconectarea infrastructurii, comerțul neîntrerupt, libera circulație a capitalului și consolidarea apropierii națiunilor, încearcă să creeze o nouă platformă pentru cooperarea economică și să caute un nou impuls pentru dezvoltarea mondială și încurajează toate părțile să lucreze împreună pentru a construi o comunitate de destin uman. De la lansarea inițiativei „O singură centură, o singură cale”, aceasta beneficiază de o atenție largă și răspuns din partea comunității internaționale și a evoluat treptat de la concept la acțiune, de la viziune la realitate și a obținut rezultate  deosebite. În ultimii șase ani, China a semnat acorduri de cooperare în acest context „O centură, un drum” cu mai mult de 150 de țări și organizații internaționale, iar conceptele și ideile de cooperare ale inițiativei au fost incluse în documentele de rezultat ale unor organizații internaționale importante precum Națiunile Unite. , G20, APEC, Organizația pentru Cooperare de la Shanghai etc. Comerțul total de mărfuri între China și țările situate  de-a lungul centurii și căii a depășit 6 trilioane de dolari SUA, iar investițiile directe ale companiilor chineze în aceste țări s-au ridicat la peste 90 de miliarde de dolari americani. China a înființat Banca de Investiții pentru Infrastructură din Asia și Fondul ,,Drumul Mătăsii”, care au oferit garanții de finanțare importante pentru proiectele de cooperare conexe. Împreună cu țările interesate, am construit 82 de zone străine de cooperare economică și comercială, am plătit impozite și taxe către țările gazdă în valoare de peste 2 miliarde de dolari americani și am creat aproape 300 de mii de locuri de muncă pentru populația locală, ceea ce a oferit asistență semnificativă pentru dezvoltarea socio-economică a acestor țări și a adus beneficii reale cetățenilor. În viitor China este pregătită să consolideze cooperarea cu toate părțile, pentru a ajuta la obținerea unor rezultate mai pozitive în construcția „O centură , un drum” și cu eforturi comune de a transforma  această inițiativă  în drumul către pace, drumul spre prosperitate și drumul către deschidere  pentru popoarele întregii lumi.

Republica Moldova cum este privită, în viziunea Dumneavoastră,  de către Guvernul de la Beijing în contextul cooperării Republicii Populare Chineze cu țările est-europene? La ce etapă este cooperarea chino-moldavă comparativ cu celelalte țări? În ultimii ani, cooperarea Chinei cu Europa Centrală și de Est a continuat să se aprofundeze, diverse mecanisme de cooperare se îmbunătățesc din ce în ce mai mult, iar volumul comerțului crește an de an, ceea ce contribuie eficient la dezvoltarea echilibrată a economiei interne a UE și la procesul de integrare europeană. Este îmbucurător faptul că există și o bună tendință în dezvoltarea cooperării bilaterale actuale între China și Moldova, schimburile economice și comerciale între cele două țări sunt din ce în ce mai strânse. În anul 2018  comerțul bilateral a depășit 600 de milioane de dolari, cu o creștere de 18% . China continuă să mențină statutul de al șaselea partener comercial pentru Moldova. Exportul de vin din Moldova continuă să crească, iar China a devenit al cincilea cel mai mare importator de vin îmbuteliat al Moldovei. Negocierile privind un Acord de Liber Schimb între China și Moldova au trecut deja 3 runde și s-au înregistrat progrese pozitive. În prezent ambele părți intensifică consultările și încearcă să semneze acest acord cât mai curând posibil. Vreau să subliniez că partea chineză nu a urmărit niciodată în mod intenționat un echilibru comercial pozitiv cu Republica Moldova, în timpul negocierilor, de asemenea, ține cont pe deplin de preocupările Moldovei pentru a aduce beneficii reale părții moldovenești. Se crede că semnarea acordului în viitor va oferi un nou impuls dezvoltării cooperării dintre China și Moldova în diverse domenii și, în același timp, va oferi companiilor moldovenești noi oportunități pentru exporturi pe imensa piață chineză. În ultimii ani partea moldovenească acordă o importanță majoră atragerii investițiilor străine, îmbunătățirii constante a mediului de afaceri și furnizării companiilor străine a unei politici bune de investiții și condiții favorabile. Acum companiile chineze acordă tot mai multă atenție pieței moldovenești și vin în Moldova pentru a studia proiecte de investiții. Față de unele țări din regiune, cred că potențialul cooperării chino-moldovenești nu a fost încă valorificat pe deplin. Există necesități reale de investiții în domenii precum agricultura, infrastructura și noile surse de energie. În viitor China și Moldova vor avea perspective largi de cooperare. În plus, China și Moldova își pot extinde și orizonturile de cooperare, să caute în mod activ proiecte adecvate și să realizeze în comun cooperarea triunghiulară cu alte țări din regiune. Sperăm că ambele părți vor continua să consolideze comunicarea și compatibilitatea, să promoveze cooperarea bilaterală pentru actualizarea și modernizarea continuă și sperăm că Moldova va continua să mențină o politică stabilă și consistentă și va oferi o bună garanție pentru dezvoltarea armonioasă a proiectelor de cooperare China-Moldova.