Ambasdorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova Zhang Yinghong și-a încheiat mandatul. În cei 6 ani de activitate la Chișinău a fost o prezență vizibilă în spațiul public din țara noastră, a vizitat localități, a participat la diverse activități, confirmand buna cooperare între China și Moldova.

Excelența voastră, domnule Ambasador, ziua de 1 octombrie este una deosebită pentru poporul chinez. Cum apreciați realizările Chinei din ultimul an? În ultimul an, guvernul Chinei a insistat asupra prevenirii epidemiei și asupra economiei, iar rezultatele sunt remarcabile. Într-o perioadă scurtă de timp, China a reușit să stopeze răspândirea epidemiei, să protejeze sănătatea cetățenilor, să minimizeze pierderile de vieții omenești. Prin urmare, economia chineză s-a redresat rapid, iar China a devenit unica țară din principalele economii ale lumii care a reușit să obțină o creștere economică pozitivă și a jucat un rol important în promovarea relansării economiei mondiale. Mai mult decât atât, China a depășit efectele adverse ale epidemiei, iar misiunea istorică de reducere a sărăciei a fost finalizată cu succes. Aproape 100 de milioane de oameni din zonele rurale au fost scoși din sărăcie. Obiectivele de reducere a sărăciei din Agenda 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă, au fost atinse cu succes cu 10 ani înainte de termenul programat. Inovațiile științifice și tehnologice și rezultatele aplicării acestora continuă să apară. Nava spațială robotizată „Chang’e-4” a reușit să aterizeze cu succes pe latura îndepărtată a lunii, nava spațială Shenzhou-12 cu echipaj uman a fost lansată cu succes, iar 580 000 de stații de bază 5G au fost construite pe tot parcursul anului, realizând, în majoritatea orașelor ale Chinei, o acoperire completă a rețelelor 5G. China promovează în mod activ un nivel mai înalt de deschidere către lumea exterioară. În 2020 a absorbit 163 miliarde dolari americani de capital străin, depășind SUA și devenind țara cu cel mai mare flux de capital străin din lume. Sistemul feroviar de transportare de mărfuri între China și Europa – ”China-Europe Express” s-a extins la 163 de orașe din 23 de țări europene, aducând mai multă comoditate schimburilor economice și comerciale. Vreau să menționez că realizările Chinei nu pot fi separate de conducerea Partidului Comunist Chinez. China deja a devenit principala forță motrice a creșterii economice mondiale și creează din ce în ce mai multe oportunități pentru toate țările lumii, inclusiv și Moldova.

China se numără printre țările care au reușit să minimalizeze efectele pandemiei Covid 19 pe toate dimensiunile, inclusiv pe cea economică, dar cel mai important – să oprească răspândirea coronavirusului. Cum a reușit această performanță și ce sfaturi ar fi utile din parte Chinei pentru țările care se confruntă cu noi valuri ale pandemiei? China a prevenit epidemia cu succes datorită următoarelor fapte. În primul rând, a consolidat gestionarea sursei, prin intensificarea monitorizării sănătății personalului care a intrat în țară, consolidarea testelor de salubrizare, și dezinfectarea mărfurilor importate, depunând toate eforturile să blocheze virusul chiar la început. În al doilea rând, a fost blocarea imediată a lanțului de infecție. Prin analiza datelor mari și altor metode tehnologice, s-a întărit detectarea și investigarea acidului nucleic și a fost bine controlat fluxul de personal în zonele cu risc sporit de infecție, pentru a preveni în cea mai mare măsură răspândirea epidemiei. În al treilea rând, a fost promovată în mod activ procesul de vaccinare. Până în prezent, au fost vaccinate 1.1 miliarde de persoane din toată țara, cu o rată de inoculare de 77,6%, astfel stabilind rapid o barieră imunitară. Pe de altă parte, în timpul epidemiei, s-au introdus o serie de măsuri de dezvoltare economică, unde s-au obținut rezultate deosebite. Prima serie de măsuri a fost introducerea unor politici preferențiale, cum ar fi reduceri de impozite, de chirie și ale dobânzilor la împrumuturi pentru întreprinderile mici și mijlocii și industriile mai afectate de pandemie, pentru a stabiliza ocuparea forței de muncă și a reduce impactul pandemiei asupra economiei. A doua serie de măsuri se referă la consolidarea active a măsurilor de stabilizare a comerțului exterior în domeniul finanțelor, impozitărilor și asigurărilor, sporirea sprijinului politic, pentru susținerea companiilor în depășirea crizei și reluarea în cel mai scurt timp a producției și exportului, menținând, în același timp, stabilitatea lanțului global de producție și a lanțului de aprovizionare. A treia măsură a fost implementarea activă a noului concept de dezvoltare și construirea unui nou model de dezvoltare. Promovarea în mod viguros, transformarea și modernizarea consumului intern și cultivarea constantă a noilor puncte de creștere economică. În prima jumătate a acestui an, rata de contribuție a cheltuielilor de consum intern ale Chinei la creșterea economică a ajuns la 61,7%, devenind o forță motrice endogenă puternică pentru o creștere economică rapidă și stabilă.

Dar ce ne puteți spune despre cooperarea anti-epidemică a Chinei cu țările din lume, implicit cu Republica Moldova? Un proverb vechi chinezesc așa spune ”într-un succes, lasă-i și pe alții să beneficieze”. China a acordat asistență anti-epidemică pentru 150 de țări și 13 organizații internaționale, care au jucat un rol activ în lupta împotriva epidemiei pentru țările în curs de dezvoltare, mici și mijlocii. Considerând vaccinurile  drept un bun public global, China este printre primele țări care furnizează vaccinuri țărilor în curs de dezvoltare. Până în prezent, China este țara care furnizează cel mai mare număr de vaccinuri din lume, cu un total de peste 1 miliard de doze de vaccinuri, către peste 100 de țări și 4 organizații internaționale, jucând un rol important în promovarea distribuției echitabile a vaccinurilor. Cu puțin timp în urmă, Președintele chinez, domnul Xi Jinping a anunțat că în acest an China se va strădui să furnizeze lumii 2 miliarde de doze de vaccin și să doneze 100 milioane de dolari către platforma COVAX. China a implementat ideea de comunitate a sănătății umane cu acțiuni practice și a adus contribuții remarcabile în lupta globală împotriva epidemiei. Moldova este un prieten vechi și un partener de încredere al Chinei, iar China, în limita capacităților sale, a oferit asistență Moldovei în lupta împotriva epidemiei. În calitate de prima țară care a oferit ajutor umanitar antiepidemic Moldovei, China a acordat parții moldave 6 loturi de asistență umanitară și a oferit 250.000 de doze de vaccin COVID-19 până acum. De asemenea, s-au organizat și simpozioane cu experți moldoveni în prevenirea epidemiilor pentru a împărtăși în mod activ experiența Chinei. Cred că, atâta timp cât China și Moldova vor continua să consolideze cooperarea, vom putea cu siguranță să învingem împreună această criză sanitară.

Cum apreciați cooperarea bilaterală dintre China și Republica Moldova în această perioadă de pandemie ? Ce domenii de cooperare au fost mai mult afectate? Este adevărat că epidemia a adus neapărat inconveniențe schimburilor de personal între cele două țări, dar cooperarea bilaterală nu a tastat butonul „pauză”. Din cauza epidemiei, livrarea poștală din China către Moldova a fost pe o perioadă de timp suspendată. Ambasada Chinei a coordonat activ cu departamentele poștale și restabilit traficul postal, ceea ce a facilitat cumpărăturile online de bunuri chinezești de către consumatorii moldoveni. În plus, mă bucur să văd că, în prima jumătate a acestui an, volumul comerțului bilateral a crescut cu 42.6%, fără a fi afectați de pandemie, și a ajuns la 391 milioane dolari americani. Acest lucru reflectă pe deplin rezistența puternică a cooperării economice și comerciale dintre cele două țări. Pe parcursul anului, proiectul stației centrale solare de 2.8 MW din Criuleni este în curs de finalizare. Aceasta va deveni cea mai mare centrală solară din toată Moldova și va oferi mai multă energie ecologică și curată Moldovei, reprezentând un model de asistență a Chinei pentru infrastructură. Consider că, în etapa următoare, cooperarea în diferite domenii dintre China și Moldova ar trebui să se adapteze în continuare la diferite schimbări și să depună eforturi în depășirea impactului epidemiei pentru a extinde noi puncte de creștere a cooperării.

După declanșarea pandemiei unele țări acuzau China cu rea intenție pentru problema de trasabilitate a virusului. Cum colaborează China cu Organizația Mondială a Sănătății în vederea obținerii științifice a trasabilității acestui virus? Unele țări, din interesul politic propriu, continuă să folosească problema trasabilității virusului Covid-19 pentru a învinui China fără nici un motiv. Mai mult decât atât, au lăsat agențiile naționale de informații să inventeze așa-numitul raport de investigație a trasabilității pentru defăimarea Chinei. Aceasta este o absolută manipulare politică, iar scopul lor real este de a ascunde ineficiența combaterii virusului în propria țară și de a calomnia și a suprima China.  Într-un mod transparent și responsabil, China a informat imediat Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la izbucnirea epidemiei. În același timp, întreaga țară lupta în mod activ împotriva virusului COVID-19. Eforturile Chinei și rezultatele luptei împotriva epidemiei sunt evidente pentru toți și nimeni nu are dreptul să calomnieze și discrediteze China. În ceea ce privește trasabilitatea virusului, China a invitat de două ori experți ai OMS în China pentru a efectua cercetările necesare privind trasabilitatea virusului. De ce unele țări nu au curajul să invite experții OMS în laboratorul lor de biologie și să urmărească trasabilitatea? Eu consider că, raportul comun China-OMS de cercetare privind trasabilitatea virusului, publicat oficial de Organizația Mondială a Sănătății, în luna martie curent, a ajuns la cele mai încrezătoare, profesionale și științifice concluzii, fiind recunoscut de comunitatea internațională și de comunitatea științifică. În concluzie, urmărirea trasabilității virusului este o problemă științifică, iar China se opune ferm politizării problemelor științifice. Partea chineză este dispusă să colaboreze cu alte țări pentru a realiza în mod activ trasabilitatea științifică globală a virusului și pentru a contribui la victoria finală a omenirii în combaterea pandemiei.

Unele state nu reușesc să gestioneze această criză sanitară și nu se mai pot implica în proiecte mari. Având în vedere răspândirea în continuare a pandemiei, care este atracția inițiativei „O Centură, Un Drum” pentru țările din lume? Puteți să ne spuneți, Excelența Voastră, cum se implementează, la moment, această inițiativă? În prezent, deși situația epidemică continuă să fie îngrijorătoare, inițiativa “O Centură, Un Drum”, continuă să se dezvolte constant, iar majoritatea proiectelor de cooperare progresează cu succes. În 2020, volumul comerțului cu mărfuri între China și țările de-a lungul inițiativei „O Centură, Un Drum”, crește în raport cu tendința, ajungând la o cifră record de 1.35 trilioane de dolari americani. Investițiile directe nefinanciare ale companiilor chineze din țările afiliate au fost de 17,79 miliarde dolari americani, având o creștere de 18,3% față de anul precedent. În prima jumătate a acestui an, numărul trenurilor expres China-Europa a crescut cu 43%, demonstrând vitalitatea puternică a cooperării din cadrul inițiativei “O Centură, Un Drum”. Propunerea Chinei de a construi împreună inițiativa “O Centură, Un Drum”, se angajează să consolideze coordonarea politicilor diferitor țări, să promoveze conectivitatea globală și să joace un rol pozitiv în promovarea dezvoltării sociale și economice a diferitor țări și îmbunătățirea bunăstării oamenilor. După părerea mea, între China și Moldova există un mare potențial de cooperare bilaterală. China salută Moldova să participe în mod activ la construcția inițiativei ”O Centură, Un Drum”, să consolideze pe deplin coordonarea politicilor dintre cele două țări, să promoveze cooperarea în infrastructură și a investițiilor financiare și în alte domenii, să extindă schimburile economice și comerciale, îmbunătățind astfel relațiile bilaterale de cooperare și aducând beneficii tangibile poporului Moldovei.

Excelență, vă încheiați mandatul de Ambasador Extraorinar și Plenipotențiar al Chinei în Republica Molova, început în anul 2015. Cum V-ați simțit activând la Chișinău? Ce vreți să le spuneți prietenilor Moldovei, înainte de plecarea Dvs? În august 2015 am fost acreditat in calitate de  ambasador în Moldova. Șase ani s-au scurs extrem de rapid. În toți acești ani, am vizitat fiecare oraș din Moldova și mi-am făcut foarte mulți prieteni. Frumusețea Moldovei, amabilitatea moldovenilor mi-a lăsat o impresie extrem de profundă. Profit de această ocazie și doresc să-mi exprima recunoștința profundă tuturor prietenilor din toate categoriile sociale care prețuiesc și susțin prietenia dintre China și Moldova. Îmi voi aminti mereu de timpul minunat petrecut aici și de prietenia sinceră legată de toți prietenii. Îi doresc Republicii Moldova prosperitate și stabilitate, fericire și bunăstare oamenilor și ca relațiile dintre China și Moldova să avanseze mereu și să atingă noi culmi.