Domnule președinte, schimbarea guvernării în Republica Moldova s-a produs. Ce urmează și, principalul, când cetățenii vor simți impactul acestei schimbări? După cele câteva zile foarte încordate, cetățenii Republicii Moldova respiră mai liber. Întrebarea acum este ce va urma, ce vor simți cetățenii în realitate, care va fi impactul acestor schimbări?  Prima etapă, desfășurată pe parcursul acestor două luni, a avut ca obiectiv demontarea sistemului oligarhic care a fost instalat  pe parcursul ultimilor ani.

Principalele instituții de stat au fost deja scoase din captivitate, urmând  numirea, prin concurs transparent, a unor profesioniști onești, necompromiși  în fruntea tuturor instituțiilor importante din stat. Desigur, ne-am confruntat cu un sabotaj din partea vechiului sistem. Deși unii funcționari au fugit din țară, alții au plecat de la guvernare, oamenii controlați de vechiul regim au mai rămas în funcții. Or, chiar din primele zile după formarea majorității parlamentare și preluării guvernării am depus eforturi pentru a face față acestor provocări. Astfel, putem vorbi despre depășirea blocajelor care au existat. Iar acum este important să asigurăm stabilitatea în continuare – în domeniul social, economic, bugetar. S-au reușit multe, chiar în pofida unor opinii că dacă pleacă PD-ul de la guvernare ne pierdem cu totul, nu vor fi achitate salariile, pensiile. Vreau să vă asigur că situația este sub control.

Al treilea moment important este deblocarea dialogului eficient cu partenerii noștri de dezvoltare, atât din Est, cât și din Vest. Și pe această dimensiune sunt primele rezultate. Premierul Maia Sandu și spikerul Parlamentului Zinaida Greceanâi au efectuat o vizită importantă la Bruxelles. A fost rezolvată situația de blocaj cu UE, fiind reluate unele proiecte importante. S-au restabilit, la nivel de guvern, relațiile cu Federația Rusă, având loc și primele ședințe ale copreședinților comisiei mixte interguvernamentale. A fost prelungită perioada de export preferențial al produselor moldovenești pe piața rusă.

Etapa următoare, la acțiunile căreia v-ați referit tangențial, ce presupune concret? Este important să înțelegem cu toții, că o asemenea coaliție, să recunoaștem, pestriță, nu a mai fost în istoria modernă a Republicii Moldova. În cei 28 de ani de independență, la putere s-au perindat partidele de stânga, care-și doreau relații strânse de colaborare cu Estul sau partidele de dreapta care vedeau viitorul țării doar alături de europeni. Și rezultatele unei asemenea guvernări n-au fost cele mai bune. Astfel, pe lângă problemele majore existente în țară, inclusiv depopularea țării, ne-am confruntat cu fenomenul de divizare a societății. Pe parcursul acestei perioade stângă se războia cu dreapta. Acum în premieră avem o majoritate parlamentară și un guvern formate prin consens. Și, sincer să vă spun, 70-80% din populație se regăsesc în componentele acestui format. Cei care vor să se apropie de Rusia sunt reprezentați de PSRM, prin conducerea Parlamentului, a Președinției, iar cei care doresc o apropiere de UE sunt reprezentați de blocul ACUM, de guvern. Acest consens este foarte important, în primul rând, că a fost obținut pentru beneficiul țării și al cetățenilor. Deci, a fost o înțelegere între 2 forțe politice cu viziuni diametral opuse, dar unite împotriva unui dușman comun, adică PD.

Aceste 2 componente ale majorității parlamentare  au găsit punctele comune, capabile să contribuie la menținerea actualei guvernări? La prima etapă ne-am unit forțele pentru a înlătura PD de la guvernare. Trebuie să recunoaștem că situația din țară nu mai putea fi tolerată, guvernarea PD fiind o problemă atât pe plan intern, cât și pe cel extern. Cea de-a două etapă depinde de maturitatea politică a liderilor formațiunilor de la guvernare. Și primul obiectiv care ar trebui să ne unească este sporirea nivelului de trai al oamenilor. Cetățenii trebuie să simtă că situația s-a schimbat spre bine. De asemenea, trebuie să oferim o nouă calitate a justiției, să dezvoltăm infrastructura. Aceste obiective sunt pentru o perioadă de minimum 2 ani, dar sper și îmi doresc ca actuala guvernare să-și exercite mandatul deplin, de 4 ani. Ne ajunge atâtea alegeri anticipate, care destabilizează situația și dezbină societatea. Cetățenii au obosit deja și la întâlnirile pe care le am în teritoriu mă îndeamnă, mă roagă să asigur consensul între forțele politice de la guvernare. Asemenea mesaje, sunt sigur, vin și din partea electoratului de dreaptă, deși ideologic suntem pe poziții diferite. Am certitudinea că cu cât mai mult această coaliție va rezista, cu atât mai bine va fi pentru cetățeni. Dacă eu pot merge la Moscova să mă înțeleg cu Vladimir Putin să reducem tarifele la gaz, trebuie s-o fac. Dacă Maia Sandu poate să meargă la Bruxelles pentru a obține finanțare pentru proiecte de infrastructură sau reforme în justiție, să meargă.  Deci, să facem tot posibilul ca să fie cât mai bine la noi acasă.

În aceste condiții, vă simțiți președintele tuturor, așa cum v-ați propus la începutul mandatului? Eu cred și simt, de fapt, că cei care nu m-au votat atunci când am candidat la funcția de președinte, după 8 iunie și-au schimbat părerea spre bine. Și cei care erau împotriva Maiei Sandu și au votat pentru mine, la fel, și-au schimbat atitudinea spre bine. Aceasta înseamnă un consens național. Acum trebuie să avem și o politică externă echilibrată, bazată pe interesul național. Am convingerea că în acest format noi putem schimba lucrurile spre bine. Sunt conștient de faptul că nu este simplu, sistemul vechi se opune, dar noi trebuie să depunem eforturi maxime pentru a atinge obiectivele trasate.

Moratoriul vizând subiectele ideologice și geopolitice pe care l-ați inițiat va putea asigura realizarea celor propuse pentru etapa a doua de guvernare a țării, va avea un impact benefic asupra funcționării acestei coaliții? Vreau ca să înțeleagă toți cetățenii. Este vorba despre un moratoriu pe toate subiectele ce ne dezbină. În Constituție este scris că limba de stat este moldovenească, unii spun că este română. Unii se identifică moldoveni, alții români. Eu consider că suntem moldoveni și vorbim limba moldovenească, că trebuie studiată istoria Moldovei. Este părerea mea ca cetățean și ca Președinte care respectă Constituția țării. Or, dacă noi vom începe discuțiile pe această temă, ne vor scăpa lucruri mult mai importante, cum ar fi lupta cu corupția, creșterea salariilor, pensiilor, dezvoltarea economiei și a infrastructurii. Iar de aceste dezbateri în contradictoriu despre geopolitică și identitate vor profita cei care au fost la guvernare. Iată de ce am propus să punem moratoriu pe aceste subiecte și să ne concentrăm pe sporirea calității vieții cetățenilor.

Referitor la politica externă – eu am afirmat că susținem implementarea Acordului de Asociere cu UE, căci este în beneficiul cetățenilor. Este clar că Republica Moldova nu va deveni membru al UE în timpul apropiat, deoarece în interiorul spațiului comunitar există mai multe probleme și extinderea nu este acum o prioritate pentru UE. Dar, apropierea de Uniunea Europeană nu înseamnă să punem cortină de fier în fața Federației Ruse. Noi suntem interesați de cooperarea cu Rusia, deoarece acolo muncesc circa jumătate de milion de concetățeni de-ai noștri, exportăm produsele noastre agricole, de acolo ne aprovizionăm cu gaze naturale și dorim ca acestea să fie mai ieftine. Iată de ce consider că este necesară o politică externă echilibrată, să menținem relații bune de cooperare atât cu Estul, cât și cu Vestul. În realizarea acestui obiectiv, voi efectua curând vizite la Bruxelles, SUA. I-am solicitat și doamnei prim-ministru să efectueze o vizită la Moscova, ținând cont și de invitația omologului său rus, Dmitri Medvedev. Aceasta urmează să aibă loc în timpul cel mai apropiat. Astfel, vor fi echilibrate lucrurile în beneficiul țării noastre și al cetățenilor.

Premierul Maia Sandu a efectuat vizite oficiale la București și Kiev, reiterând faptul că este foarte importantă cooperarea cu vecinii. Dumneavoastră veți întreprinde vizite în România și Ucraina? Am avut discuții telefonice și cu domnul Iohannis, președintele României, și cu noul președinte al Ucrainei, domnul Zelenski. Am convenit să avem vizite bilaterale în ambele state și, cu siguranță, acestea vor fi efectuate.

Președinția a înaintat mai multe inițiative pentru stimularea dezvoltării economice. Acestea vor fi sincronizate cu cele ale Guvernului? Președinția a lansat mai multe inițiative cu caracter social și economic care vor fi promovate în timpul apropiat. În urma unor discuții cu sindicatele și asociațiile de business, am demarat elaborarea unui set de acțiuni care ar contribui la îmbunătățirea situației economice și sociale din Moldova. În domeniul economic, este vorba, în primul rând, despre asigurarea unor condiții mai bune de activitate pentru agenții economici care creează locuri de muncă.

Pe partea socială sunt elaborate 4 inițiative legislative importante. Propunem ca indexarea pensiilor să fie efectuată de 2 ori pe an, la 1 aprilie și la 1 octombrie, deoarece considerăm oportun ca pensionarii să beneficieze de un sprijin înainte de începerea sezonului rece.

Al doilea aspect se referă, de asemenea, la sistemul pe pensii – garantarea pensiei pentru o perioadă de 3-5 ani. Esența acestui proiect constă în faptul ca toată suma acumulată din impozitele plătite de o persoană pe parcursul vieții să fie capitalizată și în caz de deces pensia să fie plătită  urmașilor pe o perioadă determinată.

Alt aspect este despre crearea capitalului matern, ținând cont de fenomenul depopulării care este o problemă majoră pentru țara noastră. Trebuie să stimulăm familiile care decid să nască mai mulți copii, să sporim considerabil susținerea financiară din partea statului acordată acestor familii.

Și cea de-a patra inițiativă prevede acordarea unui suport suplimentar categoriilor social-vulnerabile în perioada rece a anului. Acest proiect de lege deja este pregătit și va fi propus Parlamentului spre aprobare în regim de urgență.