Maria Melnic, psihologul Inspectoratului General de Poliție:

„Sunt în această funcție din 2014. Nemijlocit în cadrul instituției Aparatului IGP sunt din 2017, dar în Poliție din 2007. De atunci lucrurile s-au schimbat mult. A crescut gradul de încredere a polițistului ca și om față de psiholog. Deja polițistul știe care este valoarea acestui serviciu și beneficiază în totalitate de toate instrumentele care le poate oferi acest domeniu. La noi se adresează toți polițiștii. Asta deoarece am depus un efort considerabil ca să lucrăm la imaginea acestui serviciu și ca să demonstrăm că se merită să vii la psiholog, se merită să apelezi nu doar atunci când ești în impas, adică ai o problemă, dar și atunci când îți este bine – ca să știi cum să valorifici binele acesta, să asiguri o continuitate. O ședință de pshioterapie durează 45-55 de minute.

Angajatul vine cu sufletul deschis către noi. Deoarece știe că psihologul nu este implicat emoțional în starea care o trăiește angajatul, el vine cu încredere. Procedura de consiliere decurge în două etape. Prima este atunci când angajatul vine, se așează în folotiul de masaj și împreună cu melo-terapia, adică cu muzică, se relaxează fizic. Deoarece, în secunda în care vine în birou el deja are o problemă care îl afectează pe două părți: intern, adică sufletește, și doi – această problemă îl încordează fizic. De aceea, noi dezamorsăm o parte, acea fizică, ca să putem lucra cu cea din interior mai ușor.

Îmi place mult această activitate și nu mi-aș imagina o zi fără ca să lucrez ca și psiholog și ca și polițist. Ele vin în tandem. Psihologia și uniforma sunt ca un dans în doi”. Acest serviciu psihologic a început să ia amploare din 2016 odată cu renovarea acestor birouri de consiliere psihologică. Deoarece, până în 2016 nu erau birouri separate pentru psihologi. Domnul Cavcaliuc a susținut și a valorificat serviciul dat și a adaptat tuturor ultimelor trenduri din domeniul psihologiei, cum e și cu aceste fotolii de masaj, care anterior nu erau. Într-adevăr ne era foarte dificil să lucrăm. Eram într-un birou cu mai mulți angajați, colegi de-ai noștri. Însă, dat fiind faptul că activitatea noastră este confidențială, ne era foarte greu să lucrăm. Din considerentul dat, angajații erau reticenți la ideea de a veni la psiholog. Noi trebuia să programăm ședințele atunci când ei erau singuri în birou, ca să putem discuta. Începând cu 2016, domnul Cavcaliuc a valorificat acest serviciu și a adăugat această cireașă de pe tort care este fotoliul de masaj. De atunci deja au crescut și rezultatele noastre, și instruirile la care participăm, și gradul de încredere al polițiștilor în psiholog”.