Interviu pentru revista Moldova în Progres cu Valeriu Lazăr …

 

Dle Valeriu Lazăr, vrem să adresăm prima întrebare în legătură cu relațiile moldo-italiene, care sunt în continuă ascensiune, iar Expoziția Mondială de la Milano, care a început în luna mai, oferă noi oportunități de intensificare a relațiilor bilaterale. Dvs ați fost comisar național pentru pregătirea Expoziției ca viceprim-ministru și ministru al Economiei. Din poziția actuală, de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, ce activități planificați în acest sens?

Într-adevăr, am inițiat negocierile pentru participarea Republicii Moldova la Expoziția Mondială de la Milano și atunci, în 2013, am decis să participăm, pentru prima dată cu un pavilion propriu la o expoziție mondială, care, după cum cunoașteți, au loc o dată la cinci ani. A fost o decizie strategică, ce oferă țării o vizibilitate suplimentară. De realizarea pavilionului s-a ocupat Organizația pentru Atragerea Investițiilor și Promovarea Exporturilor, MIEPO, iar Camera de Comerț și Industrie va organiza participarea mediului de afaceri la această expoziție și la activitățile din cadrul Pavilionului național. O primă misiune de afaceri va avea loc în perioada 8-13 iunie 2015 și va fi dedicată operatorilor din industria textilă și de procesare a produselor agricole. Programul misiunilor organizate de CCI va cuprinde vizitarea pavilionul național și a pavilioanelor altor țări participante la World Expo, forumuri de afaceri, întâlniri bilaterale și vizite la întreprinderi din oraşele Milano și Bologna. Fiecare misiune va fi dedicată unuia dintre sectoarele textile, mobilă, vinicol, turistic, fructe și legume, iar în prima misiune, cum spuneam, sunt invitați operatorii economici din textile și industria de procesare.

Prin intermediul acestor misiuni economice, CCI oferă agenților economici oportunitatea de a cunoaște cele mai noi tendințe în materie de tehnologii de producție, servicii sau marketing și de a explora oportunităţi de afaceri cu cele 140 de țări participante la Expoziția Mondială. Totodată, vizitarea expoziției Mondiale țintește pregătirea operatorilor economici din Moldova pentru exportul în ţările Uniunii Europene în contextul semnării Acordului de Liber Schimb Comprehensiv şi Aprofundat (DCFTA); familiarizarea cu cerinţele și standardele ce reglementează piaţa UE şi în special cea a Italiei; identificarea potenţialilor parteneri de afaceri şi iniţierea negocierilor pentru livrarea produselor agro-alimentare şi textile distribuitorilor din țările UE și din alte piețe de interes.

  • Ce ar trebui să știe un străin despre Moldova, fie că este turist, fie că este un potențial investitor?

Dincolo de evoluțiile economice și politice mai puțin fericite din ultimele luni, care nu sunt însă specifice doar Republicii Moldova, ci întregii regiuni, trebuie spus că Acordul de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană a început să dea primele rezultate. Astfel, exporturile spre UE au crescut cu , suplinind scăderea pe dimensiunea estică. În acest sens, avem multe de făcut acasă pentru a ne adapta condițiile de producție și chiar gândirea la cea europeană. Necesitatea adaptării economiei naționale la regulile europene trece ca un fir roșu prin tot ce face Camera de Comerț și Industrie și aceluiași obiectiv îi sunt subordonate și concursurile deja tradiționale – Marca comercială sau Premiul pentru realizări în domeniul calității, la care, apropo, se pot depune dosarele începând cu 20 mai. Însă voi reveni un pic mai târziu la aceasta. Acum, vreau să subliniez că pe lângă condițiile legale de activitate și calitatea mediului de afaceri, investitorii se uită și la alte lucruri pe care le poate oferi o țară, cum ar fi tradițiile, cultura, oferta de servicii pentru ați petrece timpul liber. Organizația pentru Atragerea Investițiilor și Promovarea Exporturilor, MIEPO, campanie de promovare a culturii și tradițiilor prin Expo Milano. CCI – Polobocul de aur

  • Ce alte proiecte are CCI în viitorul apropiat?

Printre noutățile imediate aș vrea să menționez lansarea unui Centru de mediere pe lângă CCI, dedicat litigiilor comerciale. Prin crearea Centrului de mediere, CCI își va extinde oferta de servicii juridice pentru membrii săi, în prezent companiile ce nu vor să apeleze la instanțele de judecată pentru soluționarea litigiilor deja beneficiind de servicii de arbitraj comercial prin intermediul Curții de arbitraj comercial internațional.

Apelând la serviciile Centrului de mediere, agenții economici vor putea soluționa conflictele pe cale amiabilă, în condiţii de neutralitate, imparţialitate şi confidenţialitate, fiind ajutați de un mediator. Astfel, aceștia vor  economisi timp și vor evita stresul generat de un litigiu derulat în faţa instanţei de judecată. Serviciul de mediere permite, de regulă, soluţionarea conflictului în doar câteva ore şi, pe de altă parte, cei implicați evită astfel să-şi facă publică problema într-o sală de judecată. Mai trebuie spus că Centrul de mediere va activa în cadrul CCI, fiind lansat cu suportul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în cadrul unui proiect de reformare a sectorului justiției, implementat de CEDR, și țintește oferirea mecanismelor alternative de soluționare a disputelor.