Beciurile CVC „Mileştii Mici” sunt recunoscute ca fiind cele mai mari din lume, cu o lungime de cca 200 km şi peste două milioane de sticle păstrate. Cum e să fii directorul unei asemenea colecţii unice în lume? Într-adevăr, galeriile subterane şi Colecţia de Aur „Mileştii Mici” sunt înregistrate în Guinness Book of Records încă din anul 2005 ca fiind cele mai mari din lume şi cu mândrie putem afirma că acest record ne aparţine în continuare. În calitate de Administrator al întreprinderii, recunosc că e o mare responsabilitate să dezvolţi, să menţii şi să promovezi acest Patrimoniu Cultural-Naţional al Republicii Moldova.

Ce cantitate de vin este produsă anual de Combinatul de Vinuri de Calitate „Mileştii Mici”? Trebuie să ştiţi că fiecare companie care se respectă are taine comerciale, ce nu pot fi dezvăluite, datorită concurenţei acerbe de pe piaţă. Pot doar sa va spun că cantităţile de vin produse se încadrează în Planul de Afaceri al companiei şi că reuşim să realizăm cu succes toate comenzile clienţilor noştri.

Cât vin (procentual) rămâne în ţară şi ce cantitate este exportată peste hotare?Vinurile cu marca comercială „Mileştii Mici” sunt destinate atât pentru piaţa internă, cât şi pentru export. Aproximativ două treimi din volumele produse sunt destinate consumatorilor locali, iar o treime – pentru piaţa externă.

Care sunt cele mai mari pieţe de desfacere pentru vinul de la „Mileştii Mici”? Dacă ne puteţi numi cei mai mari importatori ai vinului moldovenesc, în speţă, al celui produs de compania pe care o conduceţi? La moment, cea mai mare piaţă de desfacere a vinurilor de „Mileştii Mici” o constituie China, o piaţă cu potenţial enorm de cumpărare, care necesită a fi valorificată tot mai mult. SUA, Cehia, Marea Britanie, Ţările Baltice, România, Coreea de Sud şi Japonia sunt alte ţări cu care avem semnate contracte de colaborare, în care vinurile noastre devin tot mai solicitate.

Care sunt cele mai întrebate / apreciate vinuri „made in Moldova” pe piaţa europeană / SUA / China, etc.? O întrebare interesantă, căci aţi remarcat foarte bine ca fiecare piaţă are preferinţele sale. Din experienţa noastră, ţările asiatice sunt orientate, cu preponderenţă, către vinurile roşii seci de calitate, vinuri care se potrivesc de minune cu bucătăria lor. Ţările europene solicită atât vinuri roşii, cât şi albe seci, dar şi vinuri spumante, la fel ca şi SUA. Per general, cultura vinului ia amploare tot mai mult şi consumatorii se orientează spre vinuri de calitate, una din tendinţele de pe piaţă fiind vinurile din soiuri autohtone.

Sunt capabili producătorii de vin autohton să concureze cu producătorii din ţări cum ar fi Franţa, Italia, Portugalia, Chile etc.? Indubitabil, vinurile moldoveneşti pot face faţă cu uşurinţă vinurilor europene sau a celor din New World, doar ca ele au nevoie de o promovare multa mai intensă, atât ca brand de ţară, cât şi ca brand de companie. Terroir-ul de care dispun plantaţiile de viţă-de-vie din Republica Moldova oferă posibilitatea de a produce vinuri deosebite, de o calitate înaltă, motiv pentru care sunt tot mai apreciate în toate ţările lumii. Mai mult decât atât, raportul preţ-calitate este unul foarte bun şi acest fapt facilitează interesul faţă de vinurile noastre.

În ultimii ani, Moldova este tot mai mult recunoscută ca fiind o destinaţie turistică oenologică. Ce măsuri ar trebui să întreprindă statul pentru consolidarea acestui statut al Republicii Moldova? Dar producătorii de vin? Conceptul de turism vinicol s-a dezvoltat vertiginos în ultimii 10-15 ani în Republica Moldova. Doar din 2016 până în prezent CVC „Mileştii Mici” a reuşit să crească numărul de turişti cu cca 86%, o cifră-record pentru companie. Iar anul trecut ţara noastră a devenit capitala mondială a turismului viti-vinicol, găzduind Conferinţa Globală a Turismului Vitivinicol sub egida UNWTO. Consider că statul se implică destul de activ în promovarea acestui domeniu. Prin intermediul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului şi al Agenţiei pentru Investiţii, reuşim să participăm la diverse expoziţii şi târguri internaţionale de turism, unde avem posibilitatea să ne expunem produsele vinicole, dar şi să oferim informaţii despre cele mai mari galerii subterane şi colecţii de vinuri din lume.