Doamnă Eleonora Pripa, criza pandemică a lovit omenirea sub toate aspectele, inclusiv din punct de vedere economic. Care sectoare acoperite de Camera de Comerț Ittalo-Moldavă au fost afectate cel mai mult și ce modalități de depășire a crizei au fost identificate? Cele mai afectate de pandemie sectoare au fost și rămân a fi turismul, HORECA, care au înregistrat o scădere considerabilă a cifrei de afacere. Închiderea granițelor a dat peste cap toate planurile și inițiativele operatorilor din sectorul turismului. Turismul autohton, din cauza lipsei de turiști străini, a înregistrat un declin semnificativ. În luna iunie, în vederea promovării turismului autohton, CCIM în colaborare cu CFA Invest Group și Agenția Naționala pentru Investiții, au organizat un webinar intitulat „Vacanțe în Moldova – Descoperă Moldova”.    

În această situație ar putea ca unele întreprinderi să se reorienteze spre alte domenii sau să-și încheie activitatea în Moldova? Cred că pentru companiile deja prezente în Moldova este dificil de a se reorienta spre alte domenii, deoarece ele de ani de zile activează în sferele în care au o experiență bogată și în Moldova au deschis afacere cu scopul bine definit de a crește și de a se dezvolta. Din păcate pandemia a perturbat multe planuri, pentru unii chiar și cu consecințe negative, și aici mă refer la închiderea/lichidarea întreprinderilor.   

La 1 septembrie s-au împlinit 6 ani de la implementare a Acordului de Liber Schimb Cuprinzător și Aprofundat RM – UE. Care a fost dinamica activității oamenilor de afaceri italieni în Moldova și impactul asupra creșterii schimburilor comercial economice, atât cu Italia cât și cu alte țări din spațiul comunitar? În ultimii ani se atestă o creștere a volumului de schimburi economice dintre Republica Moldova și Republica Italiană. Cu siguranță, acest fenomen este un semn al dinamismului relațiilor bilaterale, al interesului reciproc pentru produsele celeilalte țări, al activității companiilor italiene prezente în Moldova, cât și a eforturilor tuturor celor ce promovează imaginea Moldovei în Italia și cea a Italiei în Moldova. Un rol determinant l-a avut și Acordul de Liber Schimb între Republica Moldova și Uniunea Europeană, de la semnarea căruia s-au împlinit 6 ani. În cazul Republicii Moldova, prezența unei vaste comunități de moldoveni în Italia și a unui nucleu semnificativ de italieni în Moldova, consolidează interesul reciproc  între cele două Țări. În calitate de Stat membru al Uniunii Europene, Italia susține Republica Moldova în procesul de realizare a Acordului de Asociere și de Liber Schimb cu UE. Până în prezent au fost semnate 38 de acorduri bilaterale între țările noastre. Pe parcursul ultimilor ani Italia continuă să rămână printre principalii parteneri comerciali a RM; al doilea după numărul de societăți înregistrate (12% din societățile străine și mixte) și după capitalul investit (circa 12%); al doilea cel mai mare partener comercial (după România) cu o cotă de 206 mln. dolari. 

Italia a fost una dintre destinațiile cele mai atractive pentru cetățenii moldoveni aflați în căutarea unor locuri de muncă, în prezent numărul moldovenilor aflați pe teritoriul Republicii Italiene este cel mai mare din UE. Acum când și piața muncii din Italia a fost afectată de pandemie, moldovenii ar avea oportunități de angajare la întreprinderile italiene din Moldova? Pandemia în primul rând a afectat concetățenii noștri în Italia care lucrau la negru și care au fost nevoiți să se întoarcă în Moldova. Dar odată ce în Italia au fost înlăturate restricțiile impuse de pandemie, au început să parvină cereri de forță de muncă extracomunitară preponderent pentru muncitori în construcții, șoferi de TIR-uri, surori medicale, precum și forță de muncă necalificată în agricultură. Cu regret companiile italiene care deja activează în RM și ele au fost afectate de criza pandemică și evident sarcina primordială era de a face față consecințelor, dar nu angajarea personalului nou. Mai mult ca atât unele dintre ele chiar au fost nevoite să-și sisteze activitatea, ba chiar și să-și închidă afacerea.     

Investitorii  italieni sunt interesați să vină pe o piață mică așa cum este cea a Republicii Moldova? Ce segmente ale economiei acoperă investițiile italiene? De ce alte domenii ar fi interesați oamenii de afaceri din Italia? Sectoarele în care acestea activează sunt foarte diferite, de la industria textilă la cea a pielăriei și încălțămintei, producerea cablajelor și sectorul componentelor auto, precum și cel al serviciilor informatice. Sunt o mulțime de exemple pozitive, inclusiv din partea companiilor care activează aici de zeci de ani. Recent, am observat un nou interes din partea antreprenorilor italieni față de Moldova. În același timp, aceștia se așteaptă la o ameliorare continuă a climatului investițional, care presupune și o reformare a sistemului judiciar, cât și lupta cu corupția.

Cum apreciați cooperarea cu Ambasada Republicii Italiene în Republica Moldova? Ce evenimente de anvergură ați realizat pe parcursul a celor 12 ani de când Italia și-a deschis Ambasada la Chișinău? Cu Ambasada Republicii Italiene în RM avem niște relații foarte prietenoase și consolidate. Camera de Comerț Italo-Moldavă, în calitate de fidel partener, participă practic la toate evenimentele organizate, promovate și susținute de către Ambasadă. Participăm activ la evenimentele organizate în fiecare an, precum Săptămâna Bucătăriei Italiene în lume (se desfășoară concomitent în întreaga rețea diplomatică italiană din lume), Săptămâna Limbii italiene în lume, Ziua Designului italian în lume, Forumul anual de afaceri, Prezentarea oportunităților de afacere.