• Când a ales Luna Morgaciova să devină designer?

Nu mă consider designer vestimentar, poate designer de stare, eu pictez, colajez, ilustrez, pictura este prima mea iubire. Prin intermediul colecțiilor propuse îmi doresc să realizez un muzeu urban. Înainte de a proiecta ținutele eu îmi printez materialul, iar ținuta este definită în funcție de personajul sau starea pe care mi-o oferă tabloul / colajul / ilustrația printată. Luna Morgaciova este un brand de artă purtabilă.

  • Cine a avut cea mai mare influență in viața ta ?

Nu aș putea să fac un clasament, dar îmi așez familia pe primul loc, fiecare a avut rolul lui pentru ceea ce însumez eu azi: tatăl meu e cel, datorită căruia am învățat să visez și să cred că tot ce îmi propun se poate concretiza, e cel mai bun prieten al meu, mama are puteri magice și uneori cred că e super erou, iar sora mea reprezintă binele universului meu. 

  • Există artiști sau vreo tendință în modă care te inspiră în mod deosebit?

Încerc să nu urmăresc tendințele tocmai pentru a nu mă inspira, în ceea ce privește artiștii, îmi plac foarte mulți, printre preferați: Egon Schiele, Frida Khalo, Jana Euler, Elsa Schiaparelli, sunt doar câțiva care îmi trec prin minte acum, lista e mult mai lungă. Cât despre inspirație o găsesc foarte ușor în jurul meu prin tot ce trăiesc și datorită tuturor celor cu care interacționez direct sau indirect.

  • Cum lucrează Luna Morgaciova la realizarea unei colecții și care sunt pașii efectuați ?

Fiecare colecție are o individualitate aparte și nu consider că se pot aplica reguli ori pași, nu există rutină în niciuna dintre creațiile mele.

  • Recent ți-ai prezentat colecția toamnă/iarnă’17 la evenimentul IO Moda, organizat de Inga Ojog. Povestește-ne despre această ocazie de a promova și în R. Moldova colecția ta.

Am participat la acest eveniment, fiind atrasă, inițial, de locația în care urma să se desfășoare, Castel Mimi. Nu ajunsesem în Chișinău pană la prezentare, dar am știut că voi găsi o piață interesantă. Am mulți prieteni din Republica Moldova și toți sunt foarte talentați, argument care m-a făcut să nu stau pe gânduri când m-a sunat Inga. Am propus o colecție cu impact puternic vizual, Collage à trois avec maman, prin mix-ul de țesături combinate neașteptat, colajate cu materiale printate cu tablourile mele. A fost, de altfel, pentru prima dată când am introdus accesorii create de mine, dar și pulovere împletite manual, prin intermediul cărora îmi doresc să continui frumoasele tradiții românești transpuse într-un mix fresh, contemporan. Reacția publicului, dar și interacțiunea post prezentare, m-a surprins foarte plăcut. Moldova este încă o comoară nedescoperită, artistic vorbind.

  • Ce planuri are Luna pe viitor?

Vara aceasta vine cu un proiect de suflet în cea mai frumoasă locație de pe litoralul românesc, la Ego, în Mamaia. Voi fi acolo până în septembrie. Deschidem un boutique swimwear & beachwear, EGO x LUNA MORGACIOVA, unde veți găsi colecția Now you see me, cu care am participat în decembrie la Bucharest Fashion Week, dar și o linie creată special pentru Ego, We feed your EGO #artistically, cu ținute propuse pentru plajă și yachting. Această colaborare aduce pe litoralul românesc o premieră, printr-un concept unic, o abordare care cu siguranță va impacta, dar mai ales, va inspira. În toamnă voi pleca în Amsterdam deoarece am fost admisă la Gerrit Rietveld Academie, o universitate de artă și design cu o abordare experimentală. Este o realizare imensă pentru mine, dar și o oportunitate de a accesa o piață foarte interactivă.