Stabilit de mai bine de 20 de ani în Irlanda, Ion LAZARENCO TIRON rămâne a fi moldoveanul care poartă în suflet dragostea de neam și țară. Înotător în ape deschise a reușit performanțe greu de egalat. Din prima încercare a traversat șapte strâmtori. Nu a fost ușor, dar dorința de a demonstra că nimic nu esteimposibi, dacă dorești ceva cu adevărat, a făcut să persevereze și să devină un exemplu, un erou, la care să se alinieze mulți tineri.

NISTRU UNEȘTE MOLDOVA

Primele succese le-a obținut acasă, traversând înot râul Nistru, în cadrul maratonului „Nistru unește Moldova”. Traseul Soroca-Dubăsari, 238 de km, l-a parcurs timp de opt zile. A făcut acest lucru din dorința de a consolida încrederea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, importanta fluviului si ecologia, dar și de a colecta bani pentru copii nevoiasi. Această performanță l-a determinat pe Denis Roșca, autorul „Cartea de Aur a Basarabiei și Republicii Moldova”, care include 1.800 de biografii ale personalităților cu rădăcini basarabene ce s-au făcut renumite datorită activităților lor în diverse colțuri ale lumii, să promoveze candidatura lui Ion Lazarenco Tiron la Premiul Nobel pentru Pace 2019. Argumentele sunt concludente. Sportivul moldovean merită acest Premiu, deoarece este primul om din istorie care a înotat 7 strâmtori de pe glob din prima încercare (North Channel, Cook Strait, Molokai Channel, English Channel, Catalina Channel, Tsugaru Strait, Strait of Gibraltar).  De asemenea, este cel mai bun înotător al Irlandei, 4 ani consecutivi în perioada 2015-2019. Nu mai puțin important este faptul că se implică în acțiuni de caritate aducând in Republica Moldova mai bine de 120 tone de ajutor umanitar. De asemenea, a construit în satul natal un stadion pentru copii. Este inițiatorul și realizatorul multor acțiuni de caritate, prin care ajută persoanele cu nevoi special, acei oameni care au nevoie de sprijin material, dar și de un cuvânt bun. Ion Lazarenco Tiron le îmbină sincer și firesc pe toate, argument fiind faptul că cea ce face, prin înot, sunt în numele unor cauze concrete. Dincolo de bucuria succeselor repurtate, mândria că poartă cu cinste drapelul Republicii Moldova este și plăcerea de dărui un zâmbet, de a face lumea mai bună. După discuțiile cu președintele Asociației înotătorilor din lume, fiind constatat faptul că a reușit o performanță unică, demnă de Cartea Recordurilor Guinness, a trecut la o nouă etapă, i s-au deschis noi orizonturi.

ÎNCERCĂRILE VIEȚII I-AU DAT FORȚE NOI

Încercările vieții au fost multiple, dar nu a renunțat la visul său. De a fi cel mai bun și tot odată de a demonstra că întotdeauna trebuie să mergi în întâmpinarea visului tău. A avut o mare provocare, atunci când a trebuit să cucerească Strâmtoarea Cook. Condițiile climaterice erau împotriva sa. Într-un moment i-a venit gândul să renunțe, deși nu renunțase niciodată la visele sale. Lupta cu valurile care deveneau din ce în ce mai mari, punându-i viața în perciol, dar și cu gândurile sale. „Înotam și plângeam. Credeam că o să mor. Mă rugam la părinții mei, plecați în lumea celor drepți, să-mi dea forțe să ajung la celălalt mal. Pentru prima dată, m-am gândit să mă dezic de această încercare. Nu simțeam nici mâinile, nici picioarele. A fost o luptă interioară – să înot în continuare sau să renunț… Am continuat. Și am învins” – își amintește cu emoții. Aceste performanțe au făcut ca Ion Lazarenco Tiron să fe desemnat candidat la Premiul Nobel pentru Pace. A aflat această noutate de la un ambasador, fiind în Noua Zelandă, unde traversa cea de a șaptea strâmtoare din lume.

MESAJE ȘI GÂNDURI DE PACE

Ion Lazarenco Tiron ori de câte ori are posibilitatea să vorbeasă în fața oamenilor transmite mesaje de pace. Sunt gânduri și emoții trăite cu maximă intensitate. Ele sunt un îndemn de a fi mai buni, de a încercă să facem lumea mai bună, căci aceasta depinde de fiecare dintre noi. „Îmi pare rău că trebuie să spun acest lucru, dar așa văd, așa simt situația în țara noastră. Noi prea mult vorbim și puțin facem, de aceea mesajul meu este întotdeuna unul simplu, pe înțelesul tuturor. Este un îndemn de a ne găsi pacea și liniștea interioară. Să fim mai buni la suflet, mai înțelegători, să ne iubim aproapele. Cu siguranță, se știe câți frați și surori, copii și părinți  se ceartă de la avere. E o tragedie. Trebuie să înțelegem că pacea între popoare pornește de la pacea noastră interioară și fiecare are datoria să contribuie la această pace mondială. Să nu credem că suntem nemuritori și să adunăm avere, să asuprim pe cineva”. În cei mai bine de 20 de ani de aflare în Irlanda a înțeles ce este viața cu adevărat. A trebuit să muncească, să se implice în diverse activități, să jertfească multe pentru de deveni cine este, căci își amintește că copil fiind îi plăcea să aibă un erou la care să se alinieze, să-l inspire. Și a decis ca el, la rândul său, să devină un exemplu, un etalon, un erou. Și a reușit. Prin muncă asiduă și perseverență continuă. Or, statutul său de erou nu i-a schimbat principiile de viață, valorile de care se ghidează. Și acum îl emoționează până la lacrimi situația în care se află bătrânii noști, că sunt duși de copii la azil, că sunt mulți copii talentați care nu au posibilitatea să se afirme. De aceea a și îndemnat conaționalii noștri aflați peste hotare, care sunt peste un milion, să renunțe la un cafea, care costă cam 3 euro, și astfel se va aduna aproximativ 3 milioane de euro. Această sumă ar putea fi utilizată pentru reparația școlilor, drumurilor din Moldova. Dorință de a schimba lucrurile trebuie să fie, căci posibilități sunt multiple – conchide eroul nostru.