iProsop – este un eveniment inedit dedicat tradiției prosopului țesut manual și oportunităților antreprenoriale de promovare a culturii din regiunea de Sud a Moldovei.

La data de 27 mai 2018, în satul Selemet, r-nul. Cimișlia se va desfășura cea de-a III-a ediția a Festivalului iProsop.

iProsop este dedicat confecţionării prosopului țesut manual menit să valorifice coloritul unic al acestui obiect prezent în fiecare casă și să promoveze utilitatea lui sub toate formele posibile, atât cultural-artistice, istorice, ca element de decor și de consolidare a cetățenilor. Deasemenea, evenimentul are menirea de a pune in evidență tradițiile și obiceiurile etnice și regionale legate de portul național, gastronomie, folclor, stilul de viață de la sate și sportul tradițional.

Festivalul va reuni peste 30 de meșteri populari, ansambluri folclorice din țară și peste hotare, artiști emeriți, membri a etniilor conlocuitoare, spre exemplu: găgăuji, ucraineni, bulgari ș.a.

Oaspeții evenimentului vor avea ocazia să admire diversitatea de prosopae expuse din muzee sau din colecții personale, vor putea procura prosoape tradiționale și vor avea ocazia să vadă procesul de țesere manuală. Meșterițele vor răspunde la întrebări, vor da lecții de țesere pentru doritori în așa numita“Casa Mare”, iar copiii ar putea încerca să brodeze elemente dintr-un prosop tradițional.

În cadrul Festivalului va fi organizată o lecție demonstrativă despre țeserea de altădată. Tehnicile de țesere vor fi oferite de către experții de la „Muzeului Național de Istorie și Etnografie a Moldovei” și de către bunica Ana Cotruță care mai păstrează arta țeserii în s. Selemet.

Fiecare participant se va putea delecta din bucatele de la „Curtea vînătorului”.

Gospodinele vor putea participa la concursuri gastronomice cum ar fi Cel Mai Crocant Crocant” – concurs al biscuiților de casă „hrustiki” sau „prăjiței”, mai nou vor participa la Teatrul Gastronomic „Bucate de la Sud”.

Totodată, cei prezenți vor avea parte și de un concert de cinste oferit de către artista poporului Zinaida Julea, interpreta Ofelia Florica Harangus (România), ansambluri de dansuri din țară și peste hotare, amatori de muzică etno-folclorică, prezentatori profesioniști (din TV) și mulți alții.

Un spațiu de divertisment unde se vor desfășura activități de confecționare a prosopului, de colorare a desenelor/ornamentelor de pe prosop, (jocuri interactive, face painting, animatori pentru copii, trambulină) ș.a.

iProsop face loc și pentru amatorii de sport. Doritorii vor participa la activități sportive tradiționale cum ar fi: lupta pentru berbecul – viu, pentru iepure – viu, lupta pentru cocoșul – viu, ridicarea greutăților, jocuri de domino și multe, multe altele.

Festivalul iProsop se inspiră din entuziasmul și dorința de dezvoltare a locuitorilor din sudul Moldovei, astfel, contribuind la valorificarea potențialului economic rural și a oportunităților de dezvoltare și promovare a turismului.

Urmăriți noutățile iProsop 2018 pe Facebook: https://www.facebook.com/iprosop/

Pentru informații suplimentare contactați la: iprosopselemet@gmail.com