image1

 

 

 

 

 

 

 

În această vară,  în perioada 16-28 august  orașul Nanjing din China va fi gazda celei de-a 2-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară pentru Tineret. Jocurile Olimpice de Tineret sunt organizate după aceeași formulă a jocurilor olimpice clasice, care presupun 12 zile de competiție, cu participarea tinerilor cu vârsta de 15, 16, 17 și 18 ani la 28 sporturi olimpice, 30 discipline, unde vor fi disputate 222 medalii. Pe lângă aceasta, JOT include un program intens cultural și educativ,  Programul Tinerilor Ambasadori, Programul Twinning între școli, Programul tinerilor jurnaliști, la toate Republica Moldova  implicându-se activ.Este o tradiție ca fiecare ediție a jocurilor olimpice să fie reprezentată de o mascotă. LELE este imaginea Nanjing 2014, care reprezintă o piatră ce se regăsește doar în Nanjing, fiind numită și “Regina pietrelor”. Pronunțarea cuvântului LELE coincide în chineză cu FERICIRE, în același timp localnicii asociază LELE cu sunetul produs de coliziunea pietrelor. În termeni olimpici, LELE are menirea de a transmite valorile olimpice: Prietenie, Respect și Excelență. JOT 2014 inlcude și inovații tehnologice cum ar fi prima aplicație on-line de transmitere a Torței Olimpice sau YOGGER – un dispozitiv ce conține ID-ul personal al fiecărui participant la JOT2014 și permite schimbul de informație doar prin atingerea ”mâinuțelor” electronice.

image3
Campania de promovare a JOT2014: Transmite ADN-ul Jocurilor Olimpice!

Echipa Olimpică a Republicii Moldova Nanjing 2014

La 6 iunie, 2014, în incinta Comitetului Național Olimpic și Sportiv a avut loc prima conferință de presă dedicată celei de-a 2-a ediție a Jocurilor Olimpice de Tineret

La conferință au participat Nicolae JURAVSCHI – Președintele CNOS și Cristina VASILIANOV – Secretar General CNOS și Șef de Misiune la JOT2014. În calitate de invitat special a fost Tong MINGTAO- Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, care și-a exprimat susținerea față de echipa olimpică a Moldovei la JOT 2014. JOT 2014 vine să contribuie la consolidarea relațiilor între CNOS și  Ambasada Chineză, o continuitate a colaborării din 2008. Printre participanții la conferință a fost și Ana Maria Stratu – Tânăr Ambasador al Republicii Moldova, căreia Președintele CNOS i-a înmânat oficial Diploma din partea Comitetului Internațional Olimpic.

image5

 

În cadrul conferinței, Șeful de Misiune la Nanjing, Cristina Vasilianov a prezentat echipa olimpică Nanjing 2014, formată din 11 sportivi:

 

CIUI Polina – atletism / MURA Ștefan – atletism / DULGHERU Nicoleta – gimnastică ritmică / CEACUSTA Dmitri – lupte libere / COJOCARI Dorin – lupte greco-romane / DONCILA Tatiana – lupte feminine / TARNOVCHI Serghei – kaiak-canoe / PERSTNIOVA Tatiana – înot / BAT Mihaela – înot / SANCOV ALEXEI – înot / ARIC Ion – tir

image6

image7
Serghei TARNOVSCHI, campion european la kayak-canoe 2014 și favoritul pentru o medalie olimpică la Nanjing

Perioada de calificare pentru JOT2014 s-a încheiat oficial la data de 8 iunie, 2014. Conferința a fost completată de o prezentare a Jocurile Olimpice de Tineret 2014, făcută de Tânărul Ambasador la JOT 2014.

image8
Nicolae Juravschi- Președintele CNOS și Tong Mingtao-Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Moldova.

De la primele Jocuri Olimpice de Tineret Singapore 2010, Echipa Olimpică a Republicii Moldova a revenit cu 2 medalii: argint la lupte feminine și bronz la box.

image9
Seminarul Tinerilor Ambasadori. 23-30 martie 2014. Nanjing, China