În acest week-end, pavilionul Republicii Moldova la expoziția globală Expo-Milano 2015 a atras mii de  vizitatori, dornici să descopere licoarea neamului moldovenesc – vinul legendar. Evenimentul a fost organizat în contextul promovării, la scară largă, a Zilei Naționale a Vinului care se organizează în mod tradițional, în fiecare an, în luna octombrie, în capitala Republicii Moldovei. 

Nelipsite de la eveniment au fost cele mai selecte și bine-cunoscute vinuri moldovenești. Iubitorii de vin au avut ocazia să afle mai multe și despre cultura vinului, a viței de vie, care crește de sute de ani, pe teritoriul țării noastre. Scopul evenimentului a fost de a comunica, la nivel internațional, despre Ziua Națională a Vinului, în vederea sporirii vizibilității acesteia și creșterii numărului turiști care ar vizita țara pentru acest gen de evenimente.

Cei care au împărtășit din secretele vinului moldovenesc, în funcție de zonă, soi, culoare și mireasmă, au fost chiar reprezentanții  Oficiului Național al Viei și Vinului din Republica Moldova, împreună cu cei ai Ministerului Agriculturii RM. Printre vizitatori s-au numărat și reprezentanți ai pavilioanelor țărilor-partenere, de comerț internațional.

Vinurile moldovenești sunt asemenea unor poezii îmbuteliate, menite să încânte cu strofele pline de aromă, gust și savoare. De aceasta s-au putut convinge vizitatorii și publicul larg, care au pășit pragul pavilionului Republicii Moldova, dornici să descopere într-un pahar „plăcerile vieții”, spiritul ospitalier și magia dansului popular. La final, oaspeții și vizitatorii au admirat o expoziție inedită de oenograme –  lucrări realizate în vin roșu, semnate de maestrul Vasile Botnaru. Toate picturile au făcut deliciul publicului, care a avut parte și de ateliere de creație din partea maestrului.

Amintim că din 1 mai 2015, Republica Moldova participă, în premieră, cu pavilion propriu, la expoziția globală Expo-Milano 2015, care se desfășoară la Milano, Italia. Genericul ediției ,,Hrană pentru planetă. Energie pentru viaţă” este unul crucial pentru Republica Moldova, în contextul promovării industriilor sale agroalimentare, vitivinicole și textile pe piața Uniunii Europene.

”EXPO” este una din cele mai importante expoziții mondiale generice. Din momentul instituirii, în 1851, evenimentele ”EXPO” au devenit simbol al industrializării și constituie o platformă deschisă pentru demonstrarea progreselor tehnice și tehnologice. În cadrul expozițiilor mondiale, statele promovează idei și tehnologii care schimbă lumea. La EXPO 2015 vor lua parte 140 de țări și numeroase organizații internaționale. Numărul vizitatorilor va depăși cifra de 20 mln, iar suprafața totală a expoziției va constitui 1,1 mln km pătrați. Detalii pe site-urile www.expo2015.org și www.worldexpo.md