DSC_0280Maestrul Eduard Digore este unul dintre cei mai cunoscuti avocați din Republica Moldova. Eduard Digore are o experiență de peste 14 ani și este recunoscut drept unul dintre cei mai buni avocați pledanți în instanțe, fiind specializat in domeniul civil, comercial-bancar, fiscal, contencios-administrativ și penal. În portofoliul său se numara companii naționale si multinaționale celebre, în special italiene, dar și clienți dintre cei mai cunoscuti din lumea politica, financiară și showbiz. Eduard Digore militează pentru creșterea gradului de specializare al întregului corp al magistraților și avocaților, ca fiind unica șansa de reformare a sistemului judiciar.

Puteți să ne redați experiența Dvs de pînă acum? Cine sunt posibilii Dvs clienți si cum îi descoperiți? Activitatea mea de jurist a început în anul 2000. Astăzi, Casa de Avocatură are o echipă puternică gata să satisfacă așteptările clienților într-o gamă largă de servicii ce acoperă cea mai mare parte din domeniile legislației Republicii Moldova. Scopul principal este de a obține cele mai bune rezultate pentru clienții noștri oferindu-le soluții legale, practice atît în domeniul consultanței legale, reprezentării în instanța de judecată, optimizării afacerilor, investițiilor, etc. Cu atît mai mult, anul acesta ne-am extins activitatea și pe teritoriul Italiei, deschizînd un birou de consultanță cu sediul  la Padova unde  prestăm servicii de asistență juridică și consultanță, axîndu-ne în principal pe asistarea conaționalilor noștri pe marginea tuturor problemelor de ordin juridic, consultarea antreprenorilor italieni interesați să investeasca in Moldova, consultarea antreprenorilor moldoveni sau din Europa de Est interesati sa investeasca in Italia. Ideea de bază a activității noastre este crearea unei rețele pe întreg teritoriul Italiei, astfel ca să se poată interveni operativ și in cel mai profesional mod posibil.

Ce anume înclină balanța atunci cînd acceptați un caz și din ce motiv refuzați alte cazuri? Îmi place să cred că clienții ne-au ales pentru calitățile noastre profesionale și pentru încrederea pe care o inspirăm. Ori de cîte ori accept un caz, factorul cheie este comunicarea dintre avocat și client, iar refuzul reprezentării poate ține de conflictul de interese, lipsa de comunicare și imposibilitatea de a dezvolta o relație bazată pe încredere.

Criza a lovit pe toată lumea. Dvs v-ați lovit de ea sau dacă nu care vă este secretul? De fapt, anul 2013 a însemnat un an deosebit de bun, peste aşteptări, an în care calitatea serviciilor casei de avocatură pe care o coordonez au crescut şi aceasta datorită unor strategii noi prin care am stabilit noi reguli, ce-i drept stricte, după care să activăm în cadrul biroului, însă eram conştient şi de faptul că îmi va fi foarte greu să cer colaboratorilor care prin definiţie sunt „liber profesionişti” să se supună unor rigori. Vreau să vă spun că a fost o adevărată provocare, dar totuşi am reuşit. Şi de aici s-a născut ideea de a activa după anumite standarde internaţionale, adoptând astfel Standardul ISO 9001:2008 – sistemul managementului calităţii. După o lungă perioadă de pregătire a întregului staff, mai bine de 6 luni, am solicitat unei renumite companii din lume în domeniul certificărilor, să ne certifice calitatea serviciilor noastre, cât şi  organizarea internă. Iar rezultatul mult aşteptat a venit în iunie când am reuşit să obţinem certificarea şi să ne identificăm ca primul cabinet de avocatură certificat din Moldova. Cu aportul nostru am reuşit să aducem investiţii în ţară, participând la diferite evenimente, forumuri, congrese unde am avut posibilitatea să facem cunoscută ţara noastră. Cu efortul şi participarea nemijlocită a noastră, am reuşit să organizăm întrevederi de anvergură între instituţiile de drept ale Republicii Moldova şi Italiei unde au fost puse bazele unei cooperări ample între organismele profesiei de avocat din aceste două state. În acest sens, la 11.03.2012 la Chișinău a fost semnat un Acord între Consiglio Nazionale Forense și Uniunea Avocaților din RM ceea reprezintă o premieră pentru avocatura din Moldova. Scopul acestei colaborări este identificarea aspectelor de interes comun privind dreptul comunitar și problemele juridice specifice în regimul transfrontalier, colaborarea în ceea ce privește poziția avocatului în raport cu sistemul judiciar, dar și a dezvoltării colaborării reprezentanților și delegațiilor din Italia și Republica Moldova în cadrul Consiliului Barourilor Europene (CCBE), precum și a altor organizații și forumuri internaționale. De asemenea, între părți a fost convenită colaborare în privința schimbului de experiență și instruirii avocaților din ambele țări prin organizarea seminarelor și meselor rotunde. Pentru unii ar putea însemna nimic, însă pentru noi care am intrat în rol, care am muncit şi peste program a fost o satisfacţie şi o răsplată bine meritată.

 Ce reprezintă pentru Dvs meseria de avocat și cum va percepeti onorariul ? Într-o societate bazată pe respectul faţă de justiţie, avocatul are un rol eminent. Misiunea sa nu se limitează doar la executarea fidelă a unui mandat în cadrul legii. Avocatul trebuie să vegheze la respectarea Statului de drept şi a intereselor persoanelor cărora le apără drepturile şi libertăţile. Este de datoria avocatului nu numai să pledeze cauza clientului său, ci să şi îl consilieze. În ceea ce privește onorariul, acesta se percepe în dependență de complexitatea și valoarea cazului clientului în baza unui tarif oficial stabilit de către Uniunea Avocaților din RM.

Este un mit sau o realitate avocatul care nu pierde niciun proces? Nu există avocat care nu pierde niciun proces. Sunt cauze cu șanse reduse care sunt pierdute din start, important ca clientul să înțeleagă care sunt riscurile pentru care o acceptă. Însă, au fost situații în care, cu dreptatea în mâină, am pierdut în fața unor judecători, lucru care te consumă, dar te face mai puternic pentru a merge mai departe.

Care sunt principiile după care vă ghidați în meserie? Valorile noastre fundamentale sunt – Capacitatea de a auzi şi înţelege Clientul, etica profesională, disponibilitatea la schimbări şi inovaţii, creativitatea, voinţa de a cunoaşte şi interesul asupra pregătirii profesionale continue, responsabilitea şi confidenţialitatea. Ne onorează faptul că pentru Clienții noștri, Echipa noastră poate fi un partener, o parte indisolubilă a propriei afaceri, asfel încît ne asumăm cu seriozitate responsabilitatea impusă. Serviciile pe care le promovăm se adapteaza necesitatilor companiilor cu obiecte de activitate dintre cele mai diverse, de la momentul initial al implementarii afacerii, al organizarii si mai apoi al dezvoltarii acesteia. A avea succes personal în meseria de avocat nu este totul pentru noi. Suntem satisfacuti numai atunci cand nevoile si asteptarile Clientilor nostri sunt excedate de practica noastra. Rezultatul activitatii noastre este strâns legat de calitatea serviciilor pe care le oferim si de efortul constant de a sustine o relatie pe termen lung cu Clienții noștri.