3Recent, Centrul de Informare a Muncitorilor Migranţi (CIMM) şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIN) s-au întâlnit într-o şedinţă comună pentru a examina problemele cu care se confruntă moldovenii la angajarea peste hotare. Tema şedinţei a prezentat un interes sporit pentru jurnalişti. Ei au dorit să afle cu ce probleme s-au adresat cetăţenii la Centru pe parcursul anului, ce cazuri de încălcare a drepturilor la angajare au fost depistate. O bună parte dintre vizitatorii CIMM a solicitat informaţii despre agenţiile de plasare în câmpul muncii peste hotare, la care au apelat în căutarea unui loc de muncă. În special, ei au dorit să se asigure de credibilitatea unor agenţii private, care le-au solicitat taxe suficient de mari în schimbul potenţialelor oferte de muncă peste hotare. Sute de vizitatori au primit consultaţii despre drepturile la muncă.

Contactul cu vizitatorii CIMM a scos în evidenţă un şir de lacune care persistă în procesul migraţiei muncii – unele legate de cadrul legislativ, cum ar fi accesul la justiţie a victimelor migraţiei muncii, altele referitor la activitatea agenţiilor private de angajare peste hotare. Absolut toţi vizitatorii CIMM au semnalat faptul că agenţiile private de plasare în câmpul muncii peste hotare le-au cerut să achite taxe pentru anumite servicii, care variau, conform spuselor lor, între 200 şi 3000 de euro. Niciun vizitator nu cunoştea faptul că legislaţia naţională interzice agenţiilor să perceapă de la cetăţeni orice gen de taxe.

În acest sens, legea cu privire la migraţia de muncă stipulează clar condiţiile contractului individual de muncă. La fel, Convenţia nr. 181 a Organizaţiei Internaţionale a Muncii, ratificată de R. Moldova la 11 decembrie, 2001, interzice plăţile pentru oferirea locului de muncă.

Un vizitator al CIMM ne-a arătat un contract intitulat de prestări servicii. În realitate acesta era doar un contract de informare, pentru care însă agenţia îi cerea să achite suma de 800 lei (MDL)! Acest tip de contract nu garantează existenţa locului de muncă. Există şi cazuri când unele agenţii private activează în lipsa licenţei sau având licenţa suspendată.

Trimiterea la muncă peste hotare în condiţii dubioase este principala problemă cu care se confruntă moldovenii înainte de a ajunge la lucru în străinătate. Practica unor agenţii private (sau persoane fizice) de a percepe bani în schimbul angajării peste hotare, îi pune pe muncitorii migranţi într-un cerc vicios – ei plătesc în Moldova sume fabuloase pentru promisiunea de a li se oferi un loc de muncă, apoi ajung în ţara de destinaţie unde condiţiile de muncă sunt mult mai proaste decât cele promise. Cine trebuie să monitorizeze acest cerc vicios, pentru a scoate la suprafaţă astfel de încălcări şi de ce justiţia nu intervine pentru a penaliza infractorii?

Centrul de Informare a Muncitorilor Migranţi din Chişinău