Am venit la biroul arhitectului Mihai FLOREA pentru a realiza acest interviu în preajma Zilei mondiale a arhitecturii, 5 octombrie, zi care vizează atragerea interesului profesioniştilor şi a publicului asupra problemelor legate de oraşe şi locuinţe. Pornind de la sloganul identificat pentru acest an – ,,Către un viitor urban mai bun’’, am încercat să aflu ce propune eventualilor săi clienți echipa condusă de Mihai Florea, cum arhitectura poate contribui la o lume mai bună”. Răspunsul l-am găsit chiar în ofertele pe care le propune. Desigur, nu sunt doar cuvinte atractive pentru promovare, ci este un concept, o abordare și, cu siguranță, ele intrigă și-i fac pe cei care intenționează să înceapă o construcțiie să reacționeze.

„Vrei să construiești o casă? Solicită o consultație cu arhitectul Mihai Florea și vei afla cum să reduci costurile’’. Desigur, cine nu își dorește să construiască o casă modernă, stilată la costuri atractive. Iar referitor la modernism, echipa lui Mihai Florea are un principiu convingător – a fi modern este astăzi nu este o abordare ce ține de vestimentație și stil. Dacă preluăm acest concept de modernism, atunci trebuie să știm că acesta va cuprinde foarte multe aspecte ale vieții noastre și desigur va avea conotații și în modul în care îți vezi viitoarea casă. Personalitatea, viziunea ta asupra vieții este direct raportată la imaginea casei tale, iar Biroul de arhitectură Mihai Florea și te va ajuta să găsești stilul perfect pentru casa ta. Va fi un stil care va fi definit prin prisma modului tău de viață, viziunii asupra confortului, odihnei și necesităților familiei tale’’. Și toate aceste principii de care se ghidează Mihai Florea și echipa sa ajung la o singură concluzie – casa ta trebuie să fie locul perfect pentru tine și familia ta. Vino la Biroul de arhitectură Mihai Florea și împreună vom reuși să transpunem cât mai frumos tendințele moderne de arhitectură și construcții în viitorul tău imobil. Fie că e vorba de case individuale de locuit, vile/case de vacanț, blocuri de locuințe, case de tip duplex sau pensiuni turistice, restaurante, magazine, clădiri administrative, hale industriale și agricole, parcuri și zone de odihnă. 

Mai greu sau mai ușor, dacă îți dorești ceva cu adevărat, dorințele se îndeplinesc. În copilărie Mihai Florea de multe ori mergea pe șantiere, tatăl său fiiind  constructor, unul polivalent, cum era cu ani în urmă. Se minuna când vedea cum se ridicau clădirile diin temelie, devenind mărețe. Și atunci i-a încolțiit dorința de a face ceva similar, ba chiar mai mult, așa cum vedea la televizor. Desigur, atunci nu știa ce înseamnă arhitectură, de ce depinde, trăinicia, frumusețea unei clădiri, cum prinde viață. Din acest motiv a mers la Universitatea Tehnică, facultatea de Urbanism și Arhitectură, deși într-o perioadă se gândea să studieze o profesie care i-a permitte să plece în străinătate, căci era perioada plecării masive a conaționalilor noștri. Dar până la urmă a prevalat dorința din copilărie.

„După ce am lucrat mai mult timp în Spania, Italia, Portugalia, am decis, totuși, să revin acacă, din mai multe motive. Oricum, a fost și unul profesional  – în 2011, începusem să lucrez la un birou de arhitectură. Eram bucuros că pot să acumulez experiență, că pot să aplic în practică cunoștințele acumulate pe parcursul anilor de studii. Pentru cei 2000 de lei care îi primeam de la birou trebuia să caut și să aduc clienți, eram un fel de intermediar. Astfel, de multe ori rămâneam fără lucru, fapt de m-a determinat să-mi creez propriu Birou de Arhitectură, să formez și să consolidez propria echipă, cu care să pot lucra în permamență, să evoluăm împreună, că construim ceva de care am fi mândri, să rămână în timp, în istorie. Nu a fost ușor, deoarece a trebuit să învâț multe din mers împreună cu colegii mei. Desigur, m-a ajuta foarte mult și ceea ce am văzut și am învățat în străinătate de arhitectuți consacrați. Am înțeles cât de mult contează comunicarea arhitectului cu clientul, capacitatea de a aduce argumente și de a-l convinge de ceea ce trebuie de proiectat și realizat, găsirea compromisurilor și a soluțiilor. Evident, toate aceste se acumulează din practică, în timp. Anume așa mi-am dorit să lucrez și eu, să obțin încrederea clienților’’,  recunoaște Mihai.

Primul proiect pe care l-a realizat împreună cu echipa sa, a biroului pe care îl conduce, a fost un Autoservice. Inițial era planificat să fie o construcție metalică, dar s-a dovedit a fi prea costisitor, de aceea a trebuit, practic, să modifice întreg proiectul. L-a ajutat în acest sens cunoștințele temeinice în programare. De aceea în permamență își aprofundează cunoștințele pe diverse dimensiuni, fiind sigur că pentru a conduce un colectiv trebuie să ai abilități multilaterale. Or, un proiect ca să fie viabil, realizabil trebuie documentat adecvat.

„În țara noastră, din păcate, de multe ori nu se ține cont de toate aspectele unui proiect. Unele nuanțe, de altfel foarte importante, rămân doar pe hârtie. Proiectul final nu mai corespunde cu cel inițial și acest fapt poate avea un impact negativ asupra construcției,calității, trăiniciei ei. Unii, pentru a economisi bani, schimbă materialele care au fost stabiilite în proiect sau atunci când nu mai dispun de mijloace financiare pentru a finaliza construcția chiar renunță la profesioniști, încercând să se descurce singuri. Astfel, ulterior apari fisuri, mucegai și asta e foarte rău.Trebuie să recunoaștem că sunt cazuri când se apelează la un proiect de construcție doar pentru a avea un document valabil pentru autorizare. Din acest motiv mi-am propus ca împreună cu echipa să urmărim realizarea proiectelor noastre, dar și să avem parteneri cu care conlucrăm, companii care execută lucrări de construcție sau companii care comercializează materiale de construcții, pentru că munca în echipă,  cu partenerii de durată dau rezultate mai bune. Împreună contribuim că o casă, de exemplu, sau orice alt edificiu să fie construit calitativ și cu un buget rezonabil’’, este părerea arhitectului Mihai Florea.

Inovațiile în construcție sunt foarte importante, tehnologiile fiind în perpetuă evoluție, iar cei implicați într-o afacere, indiferent de profil, de segmentul acoperit trebuie să țină pasul cu tot ce apare nou, pentru a atrage clienții. De acest principiu se ghidează și biroul de arhitectură condus de Mihai Florea.

„Întotdeauna mi-am dorit că proiectele pe care le facem să fie eficiente, încât clienții noști să fie mulțumiți. Recent am făcut cunoștință cu un tânăr care intenționează să aducă în Moldova prima casă pasivă certificată. Asemenea case sunt foarte eficiente, pe timp de iarnă costurile pentru lumină și căldură sunt mici,  iar în funcție de amplasarea lor, acestea pot fi chiar profitabile, dacă se utilizează doar lumina și căldura solară, la fel și apa de ploaie pentru sanitație și canalizare. Se poate amplasa și baterii solare sau turbine eoliene, care deasemenea acumulează energie. Aceste tehnologii moderne stau la baza multor construcții în alte țări și sper ca această experiență să fie preluată eficient și în țara noastră. Este o oportunitate de perspectivă, pentru că acum mai mult ca oricând se voorbește despre eficiență energetică, păstrarea mediului ambiant – obiective care pot fi atinse doar în condițiile în care se utiliezează eficient resursele naturale.  Deci, sperăm cât mai curând proiectele certificate de case pasive să apară și în țara noastră’’, specifică Mihai Florea.