Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone a donat 37 concentratoare de oxigen Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova. Concentratoarele de oxigen, în valoare de 23.500 euro, fac parte din cel de-al doilea lot de echipamente medicale donate din cadrul „Fondului de Urgențe” al Solidarity Fund PL în Moldova. Această donație a fost posibilă datorită parteneriatului eficient cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova. Respectivul echipament a fost recepționat la depozitul Ministerului și începând cu ziua de 19 mai 2020, este distribuit în 30 instituții medicale din țară. „Ne pasă de viitorul Republicii Moldova, iată de ce odată cu izbucnirea pandemiei am lansat Fondul de Urgențe. Vreau să subliniez că acest lot de echipament medical a fost adus de peste hotare, iar toate consumabilele donate de până acum, au fost produse aici, în țară. Prin acțiunile inițiate, dorim ca  această colaborare să capete și o dimensiune economică, de susținere a producătorilor locali. Suntem în proces de discuții cu Varșovia și sperăm să mai urmeze un lot de ajutor, care să contribuie la prosperitatea poporului Republicii Moldova”, a declarat Excelenţa Sa, Bartłomiej ZDANIUK, Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a reiterat importanța asigurării sprijinirii sistemului medical cu echipamentul necesar în tratarea persoanelor infectate cu noul coronavirus și a mulțumit poporului polonez pentru asistența oferită și parteneriatul durabil dintre Polonia și țara noastră construit de-a lungul anilor. „Ne bucură faptul că aceste concentratoare de oxigen au fost deja distribuite spitalelor din raioanele țării și ajută la tratarea pacienților. Această donație confirmă receptivitatea față de necesitățile poporului Republicii Moldova de care a dat dovadă Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone și buna colaborare dintre Solidarity Fund PL în Moldova și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale”, a declarat directorul de țară al Solidarity Fund PL în Moldova Tomasz HORBOWSKY.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone prin intermediul Solidarity Fund PL în Moldova au lansat la începutul lunii martie, „Fondul de Urgențe”, drept răspuns pentru atenuarea impactului provocat de virusul COVID-19 în Republica Moldova. Valoarea Fondului a constituit 50.000 EUR și a fost direcționată pentru achiziționarea echipamentelor medicale și a celor de protecție, dar și pentru sprijinirea antreprenorilor locali în reprofilarea activităților, fapt ce a contribuit și la menținerea locurilor de muncă.

Prin intermediul “Fondului de Urgențe” au fost procurate si donate:

  • 16.380  măști de protecție;
  • 800 costume de protecție;
  • 3.800 litri de dezinfectant;
  • 50 pulverizatoare și 27 echipamente medicale mici (containere medicale, termometre fără contact, lămpi antibacteriene);
  • 38 concentratoare de oxigen.

Produsele antiseptice au fost comandate de la o parfumerie locală, care s-a reprofilat temporar, iar măștile de protecție au fost realizate în atelierele locale de pe teritoriul Grupurilor de Acțiune Locală din țară, acțiuni prin care au fost încurajate și susținute afacerile moldovenești. Consumabilele au fost predate Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale la sfârșitul lunii aprilie, iar în cooperare cu Ambasada Poloniei la Chișinău, noile echipamente au fost distribuite unităților medicale din raioanele Edineț, Comrat, Taraclia, precum și în regiunea transnistreană. De asemenea, un concentrator de oxigen a fost donat Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă” din orașul Chișinău. Mai mult, în perioada martie-mai 2020, Solidarity Fund PL în Moldova a lansat trei fonduri de dezvoltare, sursele cărora vor fi orientate spre dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii, îmbunătățirea condițiilor de viață în orașe și sate și diminuarea efectelor crizei provocate de pandemie:

  • Fondul de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2020 în valoare de 800.000,00 EUR – dedicat Grupurilor de Acțiune Locală  pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare locală în zonele rurale;
  • Fondul Inițiativelor Pilot LEADER-UE în valoare de 200.000,00 EUR – dedicat susținerii ideilor inovative din zonele rurale ;
  • Fondul de Dezvoltare Urbană în valoare de 200.000,00 EUR – dedicat Programelor de Revitalizare a orașelor.

Solidarity Fund PL în Moldova este organizația care vine în suportul dezvoltării comunităților locale, sprijinind zonele urbane și rurale ale țării prin acțiuni concrete.