Efrim Oleg_Atena_interviu ,Ministrul Justiției, dnul Oleg Efrim,  în perioada 7-9 mai, a efectuat o vizită oficială în Republica Elenă, la invitația omologului său, Charalampos Athanasiou.

Dle Ministru, bine ați venit la Atena și felicitări cu prilejul zilei de azi, în care comunitatea Europeană serbează ziua păcii și unității.

Da, mulțumesc. Sunt bucuros că sărbătoresc  ziua Europei într-o capitală Europeană și anume în Grecia, țara care la moment deține Președenția Uniunii Europene.

  •  Care este scopul vizitei Dstră și cu cine ați avut întrevederi?

Republica Moldova este în așteptarea semnării acordului de asociere cu UE, eveniment important pentru țara noastră iar vizita mea este în acest context la invitația omologului meu Elen, Ministrul Justiției Transparenței și Drepturilor Omului, dnul Charalampos Athanasiou, cu care am convenit să semnăm un acord de colaborare între Ministerele de Justiție din Grecia și din Republica Moldova. De asemenea ne-am propus să intensificăm relațiile și să le facem mai dinamice, lucru care ar duce la o dezvoltare a dialogului cu perspectivă clară în relațiile bilaterale.  De asemenea am avut întîlniri și cu dna procuror  general, dna  Efterpi Koutzamani. Întrevedere am avut și cu vice-președintele Curții  Supreme de Justiție al Republicii Elene, Athanasio Kutromano.

  • Dle Ministru, la finele lunii martie curent, vizită de lucru în  Grecia, a efectuat și Ministrul Afacerilor Interne, dnul Dorin Recean, în urma căreea s-a semnat protocolul bilateral pentru implementarea acordului dintre Rep. Moldova și Comunitatea EU privind readmisia persoanelor cu ședere ilegală. Este vizita dstă o continuare a dialogului cu partea Elenă în acest sens?

Sigur că da. Toate aceste evenimente urmeaza a fi privite în asamblu. Vizita Ministrului Recean, vizita Prim Ministrului și a liderilor partidelor din coaliția de guvernare în data de 28 Aprilie, împreuna cu cetățenii Republicii Moldova, care s-a desfășurat tot aici, în Atena. Toate astea sunt un șir de evenimente de deschidere a UE către Rep. Moldova de intensificare a relațiilor dintre țara noastră și Comunitatea Europeana.

  • În ultima perioadă, se discută foarte mult despre reformarea sistemului judiciar al Rep. Moldova, ce evoluări au avut loc la nivel național dar și internațional în anilor 2009-2014?

Reforma în Justiție a fost declarată prioritatea zero pentru Guvernul Filat din 2009 și actualul Guvern Leancă, este o continuitate de fapt, la ceea ce s-a început în anul 2009. Am reușit să realizăm foarte multe lucruri. Sigur este faptul că, în domeniul justiției, schimbările nu se percep, nu se simt usor, pentru că în mare parte cetățenii nu interacționează cu justiția direct. Desigur, avem încă multe probleme dar în același timp lucrurile se schimbă mult mai rapid decît se schimbă percepția oamenilor despre justiție. Eu ma bucur că aceasta se observă din sondajele de opinie în decursul ultimului an, cu o creștere de 9 % și, în al doilea rînd avem constatările partenerilor noștri Europeni, inclusiv și omologul meu Grec, în cadrul întîlnirii de ieri, a făcut o declarație importantă precum că, Republica Moldova a obținut rezultate evidente în reformarea justitiei. Personal mă bucur că aceste schimbări, se văd atît în interior cît și din afară.  Astfel de comentarii au făcut și Ministrul de Externe al Marii Britanii, dnul William Hague și Ambasadorii UE și a Statelor Unite în Moldova.

  • Adică, suntem excelenți în ceea ce ține de reforme în domeniul justiției?

Sunt departe de a fi triumfaslist,  cunoastem însa bine care sunt problemele și este absolut de important de a continua eforturile și la fel de important este, să se păstreze sau chiar să se accelereze ritmul. Din acest punct de vedere este extrem de important ca țara noastră să-și păstreze cursul European iar alegerile din toamna 2014, sunt după mine mai importante decît alegerile precedente cînd s-a schimbat Guvernarea pentru că suntem într-un punct de cotitură care ar putea să facă ireversibilă mișcarea noastră spre comunitatea Europenă.

  • Este pe agenda Ministerului Justiției, semnarea unui acord internațional de apărarea, reprezentarea intereselor și asistența juridică a  cetățenilor Rep. Moldova prin intermediul atașaților juridici pe lîngă Ambasadele Rep. Moldova din străinătate?

În mod normal,  Ambasada are aceste functii; să ofere asistență cetățenilor noștri în statele de reședinta. Nu neapărat să-i reprezinte în instanțe dar să le găsească un avocat sau să le propună soluții în rezolvarea problemelor. Am discutat asta și cu Ministrul Justiției Elen și cu Procurorul General. Am fost bucuros să aud că moldovenii din Grecia nu prezintă un pericol și nu sunt în vizorul autorităților Elene.  Am putea vorbi doar de cîteva cazuri singulare care pe fondalul la tot ceea ce se întîmplă în Grecia, practic nici nu sunt sesizabile. Dar acordul despre care vam vorbit la începutul interviului, pe care urmează să-l semnăm, se referă inclusiv și la aspectele de asistență juridică pentru cetățenii ambelor state de pe teritoriul Elen și al Rep. Molodva.

  • Dle Ministru, care ar fi mesajul dstră pentru diaspora noastră în Republica Elenă?

Chiar dacă n-am fost aici în data de 28 Aprilie, pozele și video care le-am văzut, m-au făcut să mă simt mîndru pentru țara mea și pentru diaspora noastră în Grecia. Cred că participarea diasporei de aici la eveniment, a fost un exemplu pentru toata lumea care a văzut o națiune care se bucură iar voi ați făcut posibil acest lucru.  Vreau să vă felicit pentru acest fapt și vă asigur că Guvernul face tot posibilul ca lucrurile să se schimbe în bine.

Vă mulțumesc mult pentru interviul acordat.

Și eu vă mulțumesc pentru interesul dstră.

Interviu realizat de Svetlana Lisagor Vergis

Foto: Veaceslav Bondarciuc