Struguri, vii, livezi și un buchet de probleme. Cam asta ar fi imaginea Moldovei, o Moldovă frumoasă de care unii sau îndrăgostit și sunt gata să o promoveze. Așa cum este și Luigi Savoia, originar din Crotone, un oraș din sudul Italiei. Stabilit de câțiva ani în Moldova, Luigi este mereu în căutarea unor locuri frumoase care ar merita să se regăsească în prima revista moldoitaliana care promoveaza cea mai frumuasa Moldova … prin Economia, Societate, Arta, Cultura, Diaspora si Turism … „Moldova în Progres”, pe care o tipărește din 2012 la Chișinău.

– Când ați venit pentru prima dată în Moldova a-ți fost întâmpinat de un ger năprasnic și ninsori ambundente, dar totuși va plăcut Moldova, de ce?
Probabil pentru că mi-a înghețat creierul. Dar dacă e să vorbim serios, a fost o trecere, o schimbare totală de situație. Imaginează-ți un orășel pe malul mării iarna, unde se aude doar marea și valurile ei. Însă Moldova iarna e iluminată, pentru că zăpada reflectează totul, până și seara pe străzile slab iluminate puteai vedea o strălucire și era ceva foarte interesant pentru mine pentru că eu zapada nu o cunoșteam până a veni în Moldova.

-Revista pe care o editați Moldova în Progres” ajunge și în Italia, ce părere au italienii despre turismul din Moldova?
Consider că majoritatea italienilor care vin aici în Moldova și în general majoritatea națiilor care ajung in Moldova observă această diferență de obiceiuri și tradiții. Le place Moldova pentru varietatea de regiuni și raioane care captivează prin aspect propriu deosebit.

– Ce fel de turism avem noi în Moldova?
Câțiva ani în urmă turismul din RM era divizat în turism vitivinicol, cultural, ecologic, rural și religios. La etapa actuală putem spune că avem și un alt fel de turism care este în creștere și în dezvoltare, numit agriturismul. Agriturismul este din punctul de vedere turistic cel mai strategic. Pentru că orice raion din RM dacă dezvoltă o parte agrituristică cu obiceiurile și o bucătărie moldovenească plus structura de odihnă care să le ofere turiștilor străini condițiile și serviciile necesare, eu cred că Moldova poate să devină una dintre primele țări din Europa din punct de vedere turistic mai populată. Bineânțeles, pentru aceasta trebuie mai multă colaborare și mai multă comunicare.

– Noi în Moldova avem foarte multe mănăstiri și biserici. Ce ne puteți spune despre ele în contextul turismului?
Ele sânt toate obiectele care intră în turismul general al RM și în special în turismul religios care trebuie să fie promovat prin anumite servicii. De exemplu, dacă eu vin din Italia și vreau să vizitez mănăstirile RM, eu am nevoie ca seara să dorm în anumite structuri adecvate, să manânc, să mă odihnesc iar dimineața să vizitez alte mănăstiri. Dar pentru aceasta este nevoie de un program de dezvoltare comunitar, care lipsește la moment.

-Aceasta este problema ce frânează dezvoltarea turismului moldovenesc?
Nu este o problemă principală, este un moment de organizare. Moldova este o țară nouă care trebuie organizată pas cu pas.

– Prin ce poate Moldova să trezească interes turistic?
Moldova deja a trezit interes turistic, cu cîțiva ani în urmă. Ea trebuie doar să dezvolte acest turism pentru a fi unul de calitate.

– Cum vă imaginați Moldova în viitor și turismul Moldovei în viitor?
Doar cu reforme și cu răbdare vom reuși să dezvoltăm RM fără ca să deviem de la parcursul european. Dar asta vine încetișor. Sunt multe greutăți, dar trebuie să trecem peste și să lucrăm asupra probemei toți împreună.

Interviu

Cebanu Dumitrița