Moldova și Italia vor coopera pentru vinuri moldovenești mai bune. Ce prevede cel mai recent Memorandum de Înțelegere semnat între cele două țări. O platformă de comunicare în scopul prevenirii și contracarării încălcărilor în procesul de producere și comercializare a produselor vitivinicole va fi creată în viitorul apropiat între Moldova și Italia. La fel, partea italiană va oferi asistența necesară pentru punerea în aplicare a Legislația Uniunii Europene referitoare la viticultura şi vinificația, în special pentru vinurile cu Indicație Geografică Protejată (IGP) și Denumire de Origine Protejată (DOP).

Toate acestea sunt prevăzute în cadrul unui Memorandum de Înțelegere semnat între Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) din Moldova cu Inspectoratul Central pentru Protecția Calității și Reprimarea Fraudelor Produselor Agroalimentare (ICQRF) din cadrul Ministerului Industriei Alimentare şi Politicile Forestiere al Republicii Italiene. Având o durată de trei ani din data semnării, acesta prevede cooperarea pentru asigurarea calității în sectorul vitivinicol, pentru protejarea drepturilor consumatorilor dar și pentru respectarea drepturile de proprietate intelectuală. Astfel, sectorul vitivinicol din Moldova va fi supus unor schimbări ce vor contribui la îmbunătățirea calității Vinului Moldovei.

„Oficiul Național al Viei și Vinului depune eforturi considerabile pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol și pentru îmbunătățirea calității Vinului Moldovei – produs al mândriei noastre naționale. Memorandumul de Înțelegere va oferi acel canal de comunicare și cooperare dintre vinificatorii italieni și cei moldoveni pentru ca aceștia din urmă să cunoască și ulterior să aplice tehnicile și bunele practici din afara țării”, a menționat în cadrul evenimentului de semnare a Memorandumului Gheorghe Arpentin, directorul ONVV. La rândul său, Stefano Vaccari, șeful Inspectoratului Central pentru Protecția Calității și Reprimarea Fraudelor Produselor Agroalimentare (ICQRF) din Italia a menționat că „Ministerul Industriei Alimentare şi Politicile Forestiere al Republicii Italiene este onorat să semneze un Memorandum de Înțelegere pentru creșterea calității produselor vinicole”„Actul prevede o serie de activități, inclusiv controale care vor avea un impact major asupra reputației producătorului ceea ce îl va ajuta să se lanseze cu ușurință și pe piețele externe. Italia are o experiență relevantă în acest sens, iar pe parcursul anilor a construit un sistem eficient de control a calității care nu este axat pe o serie de măsuri punitive, ci din contra, ne ajută să consolidăm buna reputație pe piața externă. Alături de Oficiul Național al Viei și Vinului avem interesul să facem tot mai cunoscut Vinul Moldovei datorită calității sale”, a mai spus Stefano Vaccari. Potrivit Memorandumului, părțile intenționează să coopereze în funcție de domeniul lor de competență, fără a interveni sau a dubla aria de activitate a altor instituții naționale, europene sau internaționale. La fel, vor fi organizate seminare, conferințe și traininguri de pregătire profesională pentru reprezentanții sectorului vitivinicol, vor avea loc vizite de lucru destinate oficialilor și va fi oferită asistența tehnică necesară. Oficiul Național al Viei și Vinului este expertul nr. 1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator. Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.