Decembrie 2012 – N° 4

0
146

Moldova între trecut şi viitor

Moldova este o ţară plină de surprize

și controverse, fascinante și inocente.

Pentru un occidental, care, indiferent de scop vine să viziteze Moldova va descoperi că în această țară cu cel mai vechi trecut și cel mai actual prezent pare conjugat într-o dimensiune mai relevantă. Prima enigmă nerezolvată configurează chiar denspre originea oamenilor din Moldova. Marele istoric Mircea Eliade susține că moldovenii, ca și românii sunt moștenitorii unui popor mare și nobil din antichitate: geto-daci. Pe de altă parte, Emil Cioran susține că poporul moldovenesc a fost format din diverse grupuri etnice. Primordial din comunitățile pașnice, alungate de popoarele din extremul orient în timpul marilor invazii barbare din sec. IV-V d.Ch. care au migrat din extremul Orient Asiatic; primele, deplasîndu-se

astfel spre vest, s-au stabilit între râurile Prut și Nistru. Greu de spus care dintre cele doua variante este cea corectă. Investigațiile arheologice și antropologice arată că primele așezări dezvăluie prezența unei societăți pastorale originale (de fapt, unul dintre cele mai frecvent întâlnite nume de familie în Moldova este «Ciobanu», care înseamnă «păstor»). În plus, aici în Moldova nimic nu este strict evident.

Totul poate fi diferit de modul în care arată. În general, moldovenii au tendința de a imita astăzi un stil de viaţă occidendal, dar continuă să păstreze intacte tradiţiile, obiceiurile și tot ceea ce îi diferențiază şi le atestă cu mândrie identitatea lor națională. Dar mai presus de toate, atașamentul puternic faţă de trecutul glorios, denotă faptul că pentru moldoveni modernul este doar o formă de exterior. Chiar dacă tendinţele de modernizare a structurilor statale şi a vieţii în general, locuitorii acestui «tărâm al fertilităţii» rămân devotaţi istoriei şi trecutului, onorându-şi, primordial, înaintaşii. Prin urmare, Moldova este o țară care îmbină în mod fascinant tradițiile și inovația, realitarea și aparența..

L. S.