Martie – aprilie 2015 N°13

0
220

Agricultura în Moldova. Perspective pentru Export

Un proiect interesant întitulat MAC P, este în faza de elaborare și va permite agricultorilor moldoveni de a exporta fructe și legume în Europa.

Un număr considerabil de producători din orășelul Sălcuța (Căușeni), neavînd fiecare în parte resursele financiare suficiente, s-au asociat și au constituit o Cooperativă denumită COM FRUCTFRESH,în scopul obținerii mai ușoare a creditelor necesare pentru a produce, cu perspectiva evidentă de acces la piețele europene, esportînd produse în stare poaspătă. Proiectul va fi finanțat de Moldovaagroindbank care intenționează să acorde producătorilor credite înlesnite cu dobîndă redusă. Pe lîngă construcția unei structuri care va trebui să cuprindă camere frigorifice  cu o capacitate de 500 de tone, prin dotarea secțiilor speciale de selectare, păstrare și ambalare a fructelor și legumelor, se prevede și procurarea de camioane frigorifice de ultima generație pentru transport.

O atenție deosebită va fi acordată selectării produselor în scopul garantării calității acestora și, evident, competitivității.

Ținem să amintim că în anul 2014 opt grupuri de cultivatori au beneficiat de o subvenție de 73 milioane de lei de la Banca Mondială pentru un proiect analogic care în prezent,datorită Acordului semnat recent între Moldova și UE,  a adus rezultate foarte bune.

Și noul Guvern care a fost creat de curînd, a relevat în programul său obligația de relansare a agriculturii Moldovei, în vederea perspectivei de creștere a exporturilor, luînd în considerare că  Uniunea Europeană a acordat diminuarea taxelor vamale în privința tranzitării produselor moldovenești către piețele sale.