NEXUS: noi abordări în sprijinul migranților și familiilor lor

Zilele Diasporei din acest an au fost pline de activități frumoase și colorate, în care ne-am implicat cu cea mai mare plăcere și cu mult suflet. Totul din motiv ca am pregătit ceva nou și de folos celor care se află în migrație sau care se găndesc să apuce calea migrației. Dar s-o luăm treptat, pentru că avem multe de povestit.

Mai întâi am avut posibilitatea să comunicăm în mod direct cu peste 30 de moldoveni, care au participat la Atelierul tematico-informativ NEXUS, organizat în cadrul Zilelor Diasporei 2017 în parteneriat cu Biroul pentru relații cu diaspora.

La acest atelier am cunoscut moldoveni reveniți din Italia, SUA, Rusia, Portugalia etc. Timp de o oră am prezentat participanților conceptul NEXUS și noile abordări în sprijinul migranților și al familiilor lor. Am explicat modul în care funcționăm și cum putem să ajutăm migranții la plecare, când se află peste hotare și când revin acasă.

Serviciile NEXUS – cu și fără plată

Cele șase centre NEXUS – din Chișinău, Cahul, Edineț, Ungheni, Cimișlia și Rezina – prestează servicii tuturor celor interesați de migrație, fie cea de muncă, fie cea de studii peste hotare, atât fără plată, cât și contar cost, dar la prețuri foarte mici. Plata pentru servicii intervine doar în cazurile în care e vorba de o complexitate anume la furnizarea unui răspuns sau de o asistență specială. Serviciile respective țin mai ales de locurile de muncă, completarea diverselor fomulare pentru viză, programări la consulate, identificare burse de studii etc. Lista serviciilor și prețurile noastre pot fi găsite pe pagina noastră web la http://www.nexusnet.md/ro/servicii-nexus/.

Spotul video NEXUS

În mod special, pentru întâlnirea cu reprezentanții Diasporei, NEXUS a pregătit un spot video, care a fost lansat în cadrul atelierului. Prin acest filmuleț am încercat în circa 35 de secunde să explicăm tot ceea ce înseamnă NEXUS, cum putem ajuta, când putem ajuta și, firește, cum și unde putem fi găsiți. Spotul poate fi vizionat pe YouTube cautând titlul ”NEXUS te ajută în procesul migrației”. Spotul video, împreună cu altul audio, va fi pe larg difuzat pe diverse canale de comunicare – radio, TV și internet – , inclusiv pe paginile web ale partenerilor NEXUS din țară și din Diaspora.

Partenerii NEXUS și serviciile lor pentru migranți

NEXUS se află într-un permanent proces de stabilire de parteneriate cu prestatori de servicii necesare și utile migranților. Astfel, la evenimentul menționat au fost prezentate servicii din domeniile bancar-financiar, asigurări, transport aerian de pasageri, medical-investigativ, stomatologic și social (servicii pentru copii și părinți în etate rămași acasă). NEXUS oferă posibilitatea de a obține cele mai bune servicii de la partenerii noștri de încredere cu reduceri speciale, oferite în exclusivitate pentru clienții NEXUS. Lista partenerilor NEXUS și serviciile oferite de aceștia pot fi găsite pe pagina noastră web la http://www.nexusnet.md/ro/servicii-parteneri.

Mapa migrantului

Este un instrument inedit propus în premieră de NEXUS. Mapa are două scopuri. Cu ajutorul ei ne propunem să oferim toată informația urgentă de care are nevoie migrantul, stocată într-un singur loc, dar și pentru a servi drept un mijloc de depozitare a documentelor personale. Cei care au fost prezenți la atelier au primit în dar câte o mapă în care își vor putea păstra actele, dar și din care se vor putea informa pentru diverse necesități și cazuri de urgență.

Noua pagină de internet NEXUS – nexusnet.md

Tot la acest atelier a fost lansată și noua pagină web, care are mai multe categorii și mai multe informații utile. Pe noua pagină pot fi găsite serviciile NEXUS, dar și serviciile partenerilor noștri. Iar clienții noștri pot lăsa solicitările lor direct pe site, fără să ne contacteze în mod privat. Tot ceea ce trebuie să faci e să apeși butonul ”solicită consultanță” și devii în mod automat clientul nostru. Iar răspunsul la cererea ta îl primești imediat sau în decurs de câteva zile în funcție de complexitatea solicitării.

Membrii diasporei au fost interesați de serviciile noastre. Ei ne-au sugerat să ne implicăm mai mult la nivel internațional și să venim cu soluții pentru cei care sunt departe de Moldova și vor să revină acasă. Ceea ce ne și planificăm să facem în viitorul apropiat. Ne propunem ca până la finalul anului să stabilim noi legături și parteneriate cu diaspora. În așa mod vom înțelege mai bine și mai în detaliu care sunt necesitățile moldovenilor plecați și cum am putea dezvolta noi produse și servicii dedicate lor.

Centrele NEXUS în acțiune

NEXUS Chișinău, împreună cu coordonatorul NEXUS, Ulrike Bruderle, au fost alături de Biroul pentru relații cu diaspora și la Festivalul Gustar 2017, unde s-a adunat multă lume bună, care a venit să sărbătorească Zilele Diasporei.

Experții NEXUS de la Chișinău au reușit să guste din muzica bună, să se bronzeze la soare, să împartă materiale informaționale, dar și să ofere consultații migranților și potențialilor migranți. Colegii noștri au pregătit și o surpriză. Toți doritorii de a se abona la noutățile NEXUS au participat în mod automat la o loterie gratuită, cu premii garantate. Cei care au îndeplinit formularul nostru au avut posibilitatea să câștige mape, carnete, pixuri și alte premii marca NEXUS.

NEXUS Ungheni a participat la deschiderea Parcului central din Ungheni, care a fost renovat datorită fondurilor oferite de SDC prin proiectul MiDL. Pentru reparația acestui parc, au donat și unghenenii din străinătate. Banii au fost adunați în urma colectărilor de fonduri cu ajutorul rețelelor de socializare. Colegul nostru, Andrian Cheptonar, directorul Centrului NEXUS Ungheni, s-a implicat în mod direct și i-a convins pe cei de acasă și de peste hotare să se implice în acest proiect.

 

NEXUS Edineț a participat la mai multe evenimente organizate de partenerii noștri locali, dar au reușit și să organizeze pentru al doilea an consecutiv Festivalul moldovenilor migranți ”E creativ acasă”. Colegele noastre au mobilizat APL-ul și migranții creativi și au făcut o sărbătoare frumoasă. Mai multe detalii despre eveniment, vezi AICI.

 

 

NEXUS Cimișlia, împreună cu primarul de Cimișlia, Gheorghe Raileanu, au invitat migranții și potențialii migranți la o discuție cu cafea. La care au vorbit despre problemele localității, dar și despre cum ar putea contribui fiecare membru al comunității ca Cimișlia să devină un oraș dezvoltat.

 

 

NEXUS Cahul a reușit să fie prezent la toate evenimentele locale dedicate Zilelor Diasporei. În plus, a organizat evenimentul ”Obține grantul pentru afacerea ta” în parteneriat cu Camera de Industrie și Comerț, la care s-a vorbit despre programul de granturi IFAD. Colegele de la NEXUS Cahul au vizitat și vămile din sudul țării pentru a distribui materiale informaționale NEXUS.

 

NEXUS Rezina a pregătit la Rezina un atelier informativ ”Migrația. De vorbă cu copiii…” unde au explicat celor mici ce înseamnă migrația și cum ea funcționează. Copiii au rămas încântați de activitățile pe care le-au propus colegii noștri. Cel mai mult le-a plăcut să făurească un zmeu decorativ în care să scrie câte un mesaj adresat părinților aflați departe.

 

Luna august a fost plină pentru noi, dar nouă ne plac activitățile și provocările și ne bucurăm când avem rezultate frumoase.

La final spunem acelasși lucru – doar cu NEXUS, migrează pregătit, revino mulțumit!