Biroul pentru Relații cu Diasporă al Cancelariei de Stat a organizat pe 21 august 2016 a doua ediție a Forumului de Afaceri al Diasporei/Diaspora Business Forum, sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, cu susținerea organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), misiunea în Moldova, a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Societatea Germană pentru Cooperare Internațională (GIZ).

Diaspora Business Forum a făcut parte din seria amplă de evenimente ale lunii august, dedicate diasporei, precum și aniversării a 25 de ani de la proclamarea independenței și a avut drept obiectiv crearea unei platforme de comunicare între oficiali guvernamentali, oameni de afaceri și manageri din cadrul companiilor internaționale, originari din Republica Moldova din peste 20 de țări, factori de decizie, autorități publice locale și reprezentanți ai mediului privat din țară. 

Scopul reuniunii a fost de a facilita investițiile directe ale diasporei în Republica Moldova, de a crea rețele de excelență în afaceri și parteneriate de afaceri mutual benefice, precum și de a stabili un dialog continuu între participanți.

Potrivit BRD, „Diaspora este cel mai mare investitor în Republica Moldova, reprezentând un partener național prioritar, dar și o oportunitate pentru dezvoltarea durabilă și viitorul acestei țări. Cetățenii noștri stabiliți peste hotare manifestă un interes sporit de a investi în Republica Moldova, în special, în comunitățile și localitățile de baștină.”

Prezent la forum, Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a subliniat meritul diasporei în dezvoltarea economică a ţării noastre, în special prin remitenţele trimise de conaționalii noștri stabiliți temporar peste hotarele țării.

Modelul economic bazat pe consum și importuri, după care am trăit până acum, ne-a permis să supraviețuim, dar cert este că acest model nu este unul durabil și în baza lui nu poți obține o dezvoltare sustenabilă. Noi, cei de la guvernare, ne dorim să schimbăm paradigma – să nu ne bazăm pe consum și import, ci mai mult pe investiții și export”, a declarat Pavel Filip.

Participanții la forum au avut posibilitatea să afle care sunt trendurile economice, proiectele de importanță națională și oportunitățile de investiții directe ale diasporei în Republica Moldova.

Şeful Executivului a vorbit despre măsurile întreprinse de autorităţile moldoveneşti în ultimele şase luni pentru a asigura un mediu de afaceri atractiv şi prosper, inclusiv pentru investiţiile venite de la conaţionalii noştri care activează peste hotare şi doresc să-şi extindă afacerea în Republica Moldova. În acest sens, Pavel Filip s-a referit la relansarea Programului PARE 1+1, menit să susţină investiţiile migranţilor moldoveni în afaceri în Moldova şi la reluarea activităţii Consiliului Economic al Prim-ministrului într-un nou format, transparent şi mai eficient.

În aceeaşi ordine de idei, Premierul a reiterat determinarea Guvernului de a reforma domeniul controalelor de stat, de a reduce numărul actelor permisive pentru lansarea afacerilor, dar şi de a promova în continuare documente de politici care să fie simple şi clare pentru cei care doresc să activeze în sectorul privat, făcând referinţă la proiectul de Lege cu privire la parcurile din industria tehnologiei informației şi la alte iniţiative, care sunt pe agenda Guvernului.

Agenda forumului a inclus teme de discuții de posibil interes pentru oamenii de afaceri din diasporă: „Oportunități de dezvoltare locală”; „Modernizarea sectorului agroalimentar”; „Viitorul domeniului IT și BPO în Republica Moldova”.

Pare un forum foarte constructiv. S-a vorbit de foarte multe idei, în special din sectorul IT. Cred că vom avea succes”, a afirmat Ruslan Vdovicenco, venit la Diaspora Business Forum din Statele Unite ale Americii.

Pentru Diana Mocanu din România networking-ul de la acest eveniment a fost cel mai important: „Poți face cunoștință cu o grămadă de oameni. Fiecare a venit cu foarte multe idei. Mi-ar plăcea ca pe viitor să fie mai multe discuții de acest gen, pentru că totuși aici se stabilesc cele mai multe relații.”

La rândul ei, Tamara Șchiopu din Marea Britanie a afirmat: „Vreau să inspir antreprenorii rurali, de la sate, să se mândrească cu ceea ce fac și să încerce și mai multe activități acolo unde se află ei.”

În cadrul Forumului de Afaceri, un accent important s-a pus pe prezentarea oportunităților de investiții și parteneriate la nivel local. Spre exemplu, cu susținerea partenerilor Biroului pentru relații cu diaspora – proiectul NEXUS Moldova și proiectul UNDP „Migrație și dezvoltare locală” – au fost colectate, tipizate și prezentate în cadrul evenimentului – peste 50 de opțiuni de investiții în diverse comunități din țară.

De asemenea, în cadrul sesiunii de tip „open space”, participanții la eveniment au avut posibilitatea să dialogheze direct cu reprezentanții Ministerului Economiei, ai Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), ai Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR), Zonelor Economice Libere și ai asociațiilor de afaceri din Republica Moldova.

Diaspora Business Forum e o platformă unică de comunicare și interacțiune directă dintre factorii de decizie din țară și potențialii investitori, prin care este reiterată importanța diasporei ca partener de încredere al Guvernului și medului de afaceri din Republica Moldova.

A treia ediție a Forumului de Afaceri al Diasporei va avea loc peste doi ani, în 2018.