O femeie independentă din punct de vedere economic aduce mari beneficii familiei, societății și nu în ultimul rând ei însăși. Este lucru pe care îl înțeleg tot mai multe dintre conaționalele noastre și, respectiv, tind spre acest deziderat. În urma unor studii, Guvernul a identificat necesitatea unor acțiuni concrete pentru promovarea oportunităților egale pentru femeile din Republica Moldova, precum şi pentru a le încuraja să se implice în crearea şi gestionarea afacerilor. În toamna anului trecut, a fost lansat Programul guvernamental „Femei în Afaceri” care este gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii și care are menirea de a integra femeile în circuitul economic al țării. Astfel, femeile care au idei de afaceri sau care vor să-și dezvolte afacerile nou create au șanse reale să-și implementeze cu succes intențiile.

I etapă – Asistență pentru iniţierea afacerii

Prima etapă a Programului a demarat în acest an. În cadrul acestei etape beneficiază de asistență peste 300 femei care doresc să-și lanseze propria afacere. Pentru ele sunt organizate sesiuni de instruire antreprenorială cu durata de 6 zile fiindu-le de asemenea oferite servicii de consultanță și mentorat individual. În această perioadă viitoarele antreprenoare acumulează cunoștințele necesare pentru lansarea și gestionarea afacerii, înțeleg specificul ideii de afaceri, învață să selecteze instrumentele de lucru pentru dezvoltarea acesteia, se familiarizează cu cadrul legal, elaborează planul de afaceri cu o viziune strategică de minim 3 ani. Femeile care și-au înregistrat afacerea sunt pregătite pentru a participa la concursul de granturi organizat în cea de a II etapă a Programului.

Cursuri de instruire antreprenorială la Bălți. (în centru Iulia Iabanji, Director general ODIMM)

II etapă – Asistență pentru afacerile nou-create

Etapa a II prevede acordarea granturilor pentru investiții care vor fi selectate și alocate în urma unui concurs a planurilor de afaceri , recepționate în cadrul a 3 Apeluri de proiecte.

Serviciile de dezvoltare a afacerii la faza incipientă sunt menite să reducă riscul de eșec al afacerii la faza incipientă și să pregătească antreprenoarele pentru creșterea afacerii inițiate, care de asemenea vor fi acoperite de grant.

De astfel de granturi pot beneficia antreprenoarele (indiferent dacă au participat sau nu la cursurile de instruire din prima etapă), care au inițiat o afacere sau care administrează o companie lansată de cel mult 2 ani.

III etapă – Asistență pentru companiile în creștere

În cadrul ultimei etape a Programului vor fi acordate granturi de investiții pentru creșterea afacerilor bazate pe inovații, transfer tehnologic și/sau orientate spre export, în plus va fi oferită consultanță direcționată spre maximizarea impactului investițiilor.

Pentru etapa respectivă sunt eligibile companiile care sunt active pe piață mai mult de 2 ani, care sunt create și gestionate de femei și care planifică creșterea cifrei de afaceri și/sau a numărului de angajați în următoarele 18 luni prin extinderea pieței de desfacere, export și inovare.
—————————————————————————–


Nadejda Obadă, or. Bălți 

Consider că sunt o norocoasă că am fost selectată pentru a participa la acest Program. Ideea mea de business presupune deschiderea unui azil de bătrâni după model european unde ar fi cazate doar 8-10 persoane în etate. Am muncit un an în Italia într-o asemenea instituţie unde am văzut pe viu cum poate fi construită o astfel de afacere.

Acolo pentru beneficiari sunt create condiții ca la un sanatoriu. Dar pentru a deschide un astfel de azil este nevoie de o casă la curte, în aşa fel ca bătrânilor să le fie mai uşor să iasă la plimbare (mai ales că printre aceștia sunt şi persoane cu necesități speciale, care se deplasează în cărucioare sau chiar sunt țintuite la pat).

Dacă voi administra un astfel de azil voi angaja un medic, o asistentă și un bucătar, iar atitudinea față de beneficiarii noștri va fi una specială. De altfel, vreau să închei un contract cu unul dintre spitalele private pentru ca persoanele în etate cazate în azilul nostru să beneficieze de serviciile medicale necesare. Apropo, îmi propun ca pentru ei să fie organizate diferite jocuri, totodată ei vor putea să privească televizorul, vor avea acces la Internet etc.

M-am înscris la cursurile oferite de Programul „Femei în Afaceri” pentru a afla dacă ideile mele din domeniul businessului sunt viabile și aplicabile în țara noastră și pentru a înțelege de unde să încep. Doamnele tinere care participă la Proiect sunt foarte optimiste, noi interacționăm, iar asta mă face curajoasă şi astfel că sunt motivată să continuu și să-mi realizez una dintre ideile mele de afacere.————————————————————————————

Aliona Vacarciuc, satul Mihăileni, raionul Râșcani 

Eu îmi doresc să inițiez o afacere în domeniul producerii conservelor din pește. De fapt, împreună cu familia avem o afacere. Astfel, familia mea are în gestiune un iaz cu suprafaţa de 5 ha, iar împreună cu un asociat mai avem în gestiune încă un iaz, la fel cu suprafaţa de 5 ha.

În aparență, afacerea noastră cred că poate fi considerată una de succes. Vara comercializăm peștele cu 20-25 de lei pentru un kg. Însă iarna îl vindem la un preț de-a dreptul derizoriu, adică cu 12-15 lei. Suntem nevoiţi să vindem repede o cantitate mare de peşte, deoarece în aceste iazuri nivelul apei scade, iar peştele se asfixiază din cauza insuficienţei de oxigen.

Pentru a ne menține afacerea pe linia de plutire ne-am gândit să producem conserve din pește după trei rețete tradiționale. Este vorba de pește preparat la cuptor unde focul e făcut cu lemne.

Sunt gurmanzi care preferă astfel de bucate și, în plus, produsele noastre ar fi mai ieftine decât cele de import.

De pe net am aflat despre Programul „Femei în Afaceri” gestionat de ODIMM. Pentru ca intenționam să inițiez o afacere am decis să mă înscriu la acest Program. În cadrul cursurilor facem cunoștință cu diferiți experți, ne consultăm. Eu personal încerc să găsesc răspuns la întrebarea dacă noua afacere va fi profitabilă. Una știm cu certitudine: deocamdată nu avem pe piață un astfel de produs.

De la cursuri am aflat ce trebuie să știm despre declarațiile despre venituri, tot aici găsim răspunsuri la chestiuni ce țin de domeniul dreptului. Sperăm să beneficiem și de un grant care ne-ar ajuta să procurăm cuptoarele pentru prepararea conservelor din pește.