IMG_0602Delegația Republicii Moldova condusă de dl Nicolae PLATON, Director general al Agenției Turismului, a participat la expoziția internațională ITB Berlin 2014 The World’s Leading Travel Trade Show, în perioada 5-9 martie 2014, în Germania. Din componența delegației a făcut parte dra Irina MADAN, consilier în Cabinetul Directorului și dl Dorin MÎNDREANU, șef Direcția Reglementare și Control al Calității.

Evenimentul se organizează pe parcursul a 48 ani, datînd din martie 1966. Anul acesta au fost înregistrați 10,147 expozanți din 189 țări și 170,000 vizitatori.

Fiind cel mai mare tîrg de turism din lume, ITB Berlin a reprezentat pentru participanții moldoveni o platformă eficientă de identificare și stabilire a parteneriatelor în domeniul turismului, cît și a oferit posibilitatea unică de a descoperi lumea în doar cîteva ore.

În cadrul stand-ului turistic al țării noastre, anul acesta au participat: IM „TATRABIS” SRL, „SOLEI-TURISM” SRL, „SAPIN-EXIM” SRL (Amadeus Travel Lufthansa City Center),”VISIT EAST-EUROPE”SRL (TripMoldova), „GRILIN TRAVEL” SRL (My Planet Tour), compania viti-vinicolă IM „Château Vartely” SRL și Asociația de Dezvoltare a Turismului Republica Moldova.

Deoarece anual la expoziție se atestă o prezență sporită a jurnaliștilor acreditați, cu suportul proiectului CEED II USAID, a fost organizată o conferință de presă cu genericul „Republica Moldova-cea mai autentică destinație din Europa”, cu participarea dlui Nicolae PLATON, dlui Thomas Brandl (PR-Agentur xenos-comm) și a altor 3 agenți economici din țară. Cei 25 jurnaliști prezenți la eveniment, au manifestat un interes deosebit față de Republica Moldova, solicitînd participarea la tururile informaționale pentru mass-media ce vor fi organizate în septembrie în țara noastră. În rezultatul conferinței Directorul general, dl Nicolae PLATON, a acordat mai mute interviuri, prin care a încercat să evidențieze cele mai deosebite atracții turistice moldovenești.

La inițiativa Centrului de Competență Dunărean, în stand-ul țării noastre a fost organizată prezentarea Republicii Moldova pentru 4 grupuri de persoane: oficiali, turoperatori, ghizi și jurnaliști din țările dunărene.

O altă activitate menită să promoveze Republica Moldova, a fost participarea cu stand propriu la Salonul Dunării, organizat de Centrul de Competență Dunărean, cu suportul proiectului GIZ. În cadrul acestui eveniment, vinul moldovenesc a fost la mare căutare, iar faima gustului memorabil al acestuia s-a răspîndit rapid printre cei prezenți, stand-ul fiind vizitat de către zeci de persoane dornice de a-l degusta.

Pe parcursul expoziției domnul Nicolae PLATON, a avut întrevedere cu Dna Isabel Garana, Director Regional pentru Europa din cadrul Organizației Mondiale a Turismului, pentru a discuta procedura de implementare a Contului Satelit în Turism, organizarea Forumului Internațional Viti-vinicol în Republica Moldova, cît și alte activități comune.

De asemenea, s-a întîlnit și cu dna Daniela Schily, Lider de proiect al GIZ, în cadrul Centrului de Competenţă Dunărean pentru a discuta detaliile Acordului de colaborare dintre Republica Moldova și DCC, organizarea Forumului Internațional Viti-vinicol, cît și rutele turistice comune în bazinul Dunării.

În cadrul întrevederii cu Președintele Autorității Naționale de Turism din Romania, dl Răzvan Filipescu, au fost discutate detaliile Tîrgului de Turism din București din 13-16 martie , cît și posibilitățile de formare a pachetelor turistice comune.

În discuțiile cu reprezentanții Euronews și CNN au fost analizate ofertele privind difuzarea spotului video publicitar de promovare a turismului din țara noastră.

Prin participarea reprezentanților Agenției Turismului la acest eveniment important, s-au consolidat și fortificat relațiile de colaborare cu OMT, țările OCEMN, cu autoritățile române din domeniul turismului, DCC, proiectul GIZ și turoperatori internaționali, în scopul promovării pe scară largă a turismului Republicii Moldova, majorării numărului de turiști și atragerea de investiții străine.