Astăzi, 16 noiembrie, în cadrul Inspectoratului General de Carabinieri al MAI a avut loc ceremonia de înmânare a unui vehicul/stație mobilă pentru dirijare operațională, de model Fiat Ducato, oferit de către Arma dei Carabinieri din Italia pentru carabinierii din Republica Moldova în urma unui aranjament tehnic semnat la 22.01.2020 la Chișinău.

La ceremonie au fost prezenți: E.S. Lorenzo Tomassoni, Ambasador al Republicii Italiene în Republica Moldova, colonel Nicola Conforti, Șef al Biroului de cooperare internațională al Armei dei Carabinieri din Italia și  reprezentanți ai Ambasadei Republicii Italiene la București responsabili și Republica Moldova, conducerea și angajați ai Inspectoratului General de Carabinieri.

Înmânarea simbolică a cheilor vehiculului a fost efectuată de către E.S. Lorenzo Tomassoni, Ambasador al Republicii Italiene în Republica Moldova.

”Această donație este un simbol mic dar care vine să consolideze relația de cooperare stabilită între cele două instituții europene ce poartă același nume și sunt ghidate de aceleași idealuri: loialitate față de instituție, simțul datoriei și devotamentul față de misiunile cotidiene îndeplinite”, a menționat în discursul său E.S. Lorenzo Tomassoni.

Colonelul Dumitru Scurtu, comandantul adjunct al IGC a exprimat recunoștință din partea conducerii IGC pentru asistența consecventă oferită de către partenerii italieni în cadrul cooperării fructuoase înregistrate pe parcursul ultimilor ani subliniind că acest autovehicul la fel ca și alte donații oferite de partenerii noștri externi va contribui indispensabil la dezvoltarea capacităților instituționale ale Inspectoratului și va fi utilizat în activitățile de ordine publică pentru a spori calitatea serviciilor prestate în beneficiul cetățeanului.

Ceremonia oficială a fost urmată de o întrevedere în cadrul căreia dialogul a fost axat pe consolidarea relațiilor de cooperare existente între cele două instituții similare, identificarea priorităților de colaborare pentru anul 2022 și stabilirea unor vectori și activități prioritare ce ar spori oportunitatea integrării depline a carabinierilor moldoveni în marea familie a jandarmeriei europene.

De asemenea, au fost puse în discuție modalitățile de intensificare a colaborării dintre părți legate de pregătirea de specialitate a personalului, asigurarea și restabilirea ordinii publice şi utilizarea unităților speciale de intervenție în misiuni internaționale, pentru realizarea unor schimburi de experiență la nivel superior.

Părțile au menționat deschidere pentru menținerea și dezvoltarea relațiilor de cooperare pe domenii de interes comun, precum și continuarea ascensiunii dialogului stabilit între Inspectoratul General de Carabinieri și Arma dei Carabinieri din Italia.