MP: D-na Steckmest, ce va determinat să vă asumaţi funcţia de consul onorific al Moldovei în Norvegia, or aceasta necesită nu doar timpul dvs, ci şi investirea unor resurse de intreţinere a consulatului, de organizare a diverselor evenimente, de promovare a Republicii Moldova?

Esenia Steckmest: Cred că principala motivaţie este dorinţa de a contribui la dezvoltarea ţării care se asociază cu mulă dragoste şi bunatate, cu multe amintiri placute. Probabil că doza de dragoste primită în copilarie a avut un impact asupra restului vieţii. Chiar nu demult vorbeam cu o conaţionala, care mi-a zis intr-un context: “ma înţelegi, nu pot să mă desprind de Moldova şi gata”. Am inteles-o perfect. În fond, îmi place să muncesc, să obţin rezultate, să am activităţi multe şi diverse. Munca şi realizarile îmi aduc bucurie. Implicarea este îin raport cu posibilităţile, iar funcţia de consul îmi conferă un statut, ce+mi permite să extind aria de activitate, prin care pot sa contribui la promovarea Moldovei.

MP: Care sunt priorităţile pentru 2016 în misiunea diplomatică pe care v-ati asumat-o?

Esenia Steckmest: Moldova, deocamdată, este o ţtară care urmează a fi descoperită… Voi promova Moldova cu fiecare ocazei, voi activa la aprofundarea şi consolidarea relaţiilor moldo-norvegiene. In 2015 am venit cu câteva iniţiative, care le voi continua în 2016, printre acestea fiind şi promovarea turismului. Consider, că Moldova dispune de un potenţial turistic semnificativ, iar turismul este un catalizator substanţial pentru creşterea economică.

Voi continua colaborarea cu asociţiile diasporale din Norvegia pentru realizarea obiectivelor comune. În 2015, spre exemplu, s+a desfăşurat întrunire a asociaţiilor diasporale din ţările baltice şi statele Parteneriatului Estic, în cadrul căreia au fost discutate şi propuse Guvernului şi Parlamentului norvegian modalităţisi idei de realizarea politicilor de vecinătate incluse în Parteneriatul Estic, despre contribuţia Norvegiei însprijinirea proceselor de materialiyare a obiectivelor, dar şi despre beneficilei imediate pe care ar putea să le obţină ţările PE. În 2016 urmeayă să avem noi întruniri şi discuţii la aceste subiecte.

MP: Căţi moldoveni sunt în Norvegia şi care sunt ariile lor de activitate?

Esenia Steckmest: Conform datelor statistice ale insţituţiilor norvegiene la data de 1 ianuarie 2015, în Norvegia sunt 769 moldoveni. Domeniile de activitate sunt foarte diverse: construcţie, inginerie, logistică, medicină, contabilitate, educaţie, etc.

MP: Iniţial, aţi fost unul dintre liderii asociaţiei diasporale moldoveneşti din Norvegia. Care ar putea fi aportul şi contribuţia diasporei în dezvoltare a ţării de origine, Republica Moldova?

Esenia Steckmest: Diaspora întotdeauna, direct sau indirect, conştient sau inconştient, întotdeauna a contribuit şi contribuie la dezvoltarea tarii de origine. Ma refer atât la suportul financiar trimis celor de acasă, care a contribuit la imbunătăţirea meniului social, la transferul de cunoştinţe şi experienţă, cât şi implicarea lor în proiecte concrete sau în procesul de lansare a unor afaceri. Din punctul meu de vedere, întrebarea ar fi alta: care sunt mecanismele optimale de valorificare a potentialului diasporei?!

Există foarte multe idei şi proiecte bune, dar care necesită timp, finanţare şi eforturi considerabile pentru a le realiza. Pe lânga acestea, cred ca e necesar să fie promovate cu preponderenţă proiectele, ce necesita un efort uman şi financiar mai mic pentru implementarea lor, fiindcă elementar nu dispunem de ele, dar, în acelas timp, proiectele să aiba efecte immediate.

MP: Norvegia nu este printre ţările prioritare de destinaţie ale moldovenilor. Cum aţi ajuns în această ţară norducă şi cum aţi reuşit să vă stabiliţi acolo?

Esenia Steckmest: Nu prea am avut din ce alege: unde mi s-a deschis uşa, acolo am plecat. În rest – munca şi noroc. Cum zicea cineva: „cu cât mai mult muncesc, cu atât mai mult noroc am”.

MP: Care dintre calităţile şi abilitţăile norvegienilor, credeţi că ar fi bine să şi le altoiască moldovenii pentru a atinge un nivel mai înalt de trai?

Esenia Steckmest: Eu cred că moldovenii au toate calităţile şi abilităţile necesare pentru a atinge succes şi un nivel mai înalt de trai. Din câte cunoaştţi, moldovenii plecaţi peste hotare foarte repede se integrează şi se acomodează în tara de destinaţie. Foarte mulţi au înregistrat succese într-un timp scurt. De ce?! Fiindcă există un mediu propice,un mediu unde capacităşile sunt apreciate la justa valoare.

MP: Sunteţi mamă a trei fetiţe minunate. Cum reuşiţi să îmbinaţi toate rolurile: de mamă, de soţie, de jurist, de lider diasporal, de consul onorific?

Esenia Steckmest: Stabilesc cu atenţie priorităţile, îmi planific bine timpul, schimb unele activitţăi pe altele. Dar am parte şi de înţelegerea şi sprijinul soţului, a familiei şi a prietenilor. Cel mai complicat rol, de fapt, mi se pare cel de mama.

MP: În 2016 Republica Moldova va marca un sfert de secol de la declararea independenţei sale. Ce crezi, ca a câştigat şi ce a ratat în acest timp ţara noastră?

Esenia Steckmest: Eu privesc Republica Moldova ca pe un sta tînăr cu o democrţie tînără, ca pe un copil, dacă dorţi, care pentru a avea succes în viaţă, are nevoie de multa dragoste, atenţie, educaţie bună, ghidare şi susţinere în situaţii dificile, încurajări şi laude când face lucruri bune.

S-a reusit sa se menţină pacea, a fost obţinută libertatea de a calatori şi libertatea de exprimare, s-au reparat drumuri şi multe obiecte turistice de importanţă naţională. Produsele şi vinurile moldoveneşti au fost promovate pe pieţe noi, sectorul IT a înregistrat performanţe excelente, s-a dezvoltat meşteşugăritul şi portul naţional a căpătat valoare. În bună parte a fost ajustată legislaţia la standardele europene şi multe altele.

Ceea ce s-a ratat, a rămas în trecut şi nu merită atenţie.

MP: Multumesc, si vă urez mari realizări în continuare.

Esenia Steckmest: Si eu va mulţumesc!